A mozgásszegény életmód is csontritkuláshoz vezethet
Üzlet

A mozgásszegény életmód is csontritkuláshoz vezethet

Webbeteg.hu
Előző cikkünkben leírtuk, hogy a csontritkulás valójában a csont-anyagcsere betegsége, ennek következtében csökken a csonttömeg, ezzel együtt a csontszerkezetben is átalakulás megy végbe. Hogyan előzheted meg a csontritkulást és hogyan vizsgálják ki?
Előző cikkünket itt találod:A kivizsgálásnak a fizikális vizsgálaton túl három alapköve van:
  • a csontsűrűség-mérés,
  • a csont szerkezetének meghatározása röntgen vizsgálattal,
  • és a laborvizsgálat.

A vizsgálatok eredménye alapján állítható fel a diagnózis. A szűrés azért is döntő fontosságú, mert a csontritkulásra - egyéb tünetek híján - sokszor már csak töréskor derül fény.

A cél tehát a megelőzés! Ennek érdekében 50 év felett érdemes mindenkinek részt vennie rendszeresen csontritkulás-vizsgálaton.

Kezelési lehetőségek

A kezelés történhet gyógyszeresen és nem gyógyszeresen. Az első esetről csak szakorvos dönthet, és köszönhetően a termékek széles skálájának, ma már több lehetőség van az orvos kezében. Léteznek hetente vagy akár havonta egyszer szedhető gyógyszerek, sőt, elérhető háromhavonta vagy évente egyszer beadható injekció is.

Azonban a nem gyógyszeres terápia is csaknem ennyire fontos, döntő szerepe van a felvilágosításnak. Bizonyított: azok a betegek, akik tudják, mire kell ügyelniük, kevésbé vannak kitéve a csontritkulásnak és következményeinek. Az idősek esetében például fontos az esések kockázatának csökkentése: akadálymentesítsük a környezetüket, ne legyenek a közelükben kiálló szegélyű szőnyegek, küszöbök, valamint a jó fényviszony, megfelelő világítás is fontos számukra. Sokszor az időskori szembetegségek miatt kialakuló csökkentlátás áll az esések hátterében, ezért rendszeres látásvizsgálat, és ha kell, a látáskorrekció is elengedhetetlen.

Mit tehetsz a megelőzésért?

Kalcium: a kalciumban szegény táplálkozás a csontritkulás egyik fő rizikófaktora. A magyarok nem tartoznak a tejtermékszerető népek közé. Egy tanulmány szerint egy átlag magyar napi 503 milligramm kalciumot fogyaszt, holott a szakorvosi állásfoglalások szerint 800-1000 milligrammot kellene legalább.

A kellő kalciummennyiséget nem csupán tejtermékekkel tudod bevinni, hanem az ásványi anyagban különösen gazdag halak, olajos magvak, a káposzta, a szárazbab, a szójatej rendszeres fogyasztásával is.

D-vitamin: ahhoz, hogy a táplálékkal bevitt kalcium fel is szívódjon, D-vitaminra van szükség, amely részben a bőrben képződik, a napfény hatására. Javarészt épp a napfény kerülése a felelős az időskorban kialakuló D-vitamin-hiányért. A 60 év fölötti magyar lakosság kb. harmada szenved D-vitamin-hiányban. Figyelembe véve, hogy ez a vitamin elengedhetetlen a csontanyagcseréhez, ha hiány mutatkozik belőle, az csontritkuláshoz vezet.

Fizikai aktivitás: a mozgáshiány is rizikófaktora az osteoporosisnak, rendszeres testmozgással ugyanis megelőzhető a betegség. Fekvőbetegeknél megfigyelhető, hogy már pár nap alatt megnő a vizeletben az ürített kalcium mennyisége, ami azt jelzi, hogy a csontbontó folyamatok túlsúlyba kerülnek.

Egy hét alatt persze nem alakul ki a csontritkulás, de ajánlott ilyenkor az étrendbe több zöldséget, olajos magvat és tejterméket iktatni.

A megelőzésről bővebben a WEBBeteg.hu-n találsz információt.
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bkk_busz_bkv