Magyarország legnagyobb naperőműve épülhet meg Százhalombattán
Üzlet

Magyarország legnagyobb naperőműve épülhet meg Százhalombattán

Portfolio
Akár a legnagyobb magyarországi naperőművek közé tartozhat az évi 14-20 megawatt beépített teljesítményű szolárpark, amely részben a Dunamenti Erőmű területén épülhet - számolt be a Hírtükörnek Lehőcz Balázs, a többségi tulajdonos MET Power és a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója.

A beruházásról

A tervezett beruházás előzetes engedélyeztetése után a MET-Csoport első szolárparkja - amely egyben pilot projekt a későbbi fejlesztésekhez - részben a Dunamenti Erőmű üzemi területén, illetve az erőmű közeli területeken valósulhat meg.

Lehőcz Balázs elmondta,

Jelenleg az engedélyezési folyamat zajlik, az engedélykérelmet remélhetőleg mielőbb be lehet nyújtani a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz. Ideális esetben a kivitelezés 2017. második-harmadik negyedévében indul, és a naperőmű 2018. elejére készülhet el. A létesítendő szolárpark működése szinte teljesen automatizált lesz.

A beruházás költsége 1MW szolár-kapacitásonként 1-1,5 millió euró lesz várhatóan, amelyet üzleti alapú finanszírozással kívánnak előteremteni. Az így létrejövő napelempark várható élettartama 20-25 év lesz. A tervek szerint a szolárparkban megtermelt villamosenergia meghatározó részét Százhalombattán használják majd fel.

A Százhalombattára tervezett szolárpark évi 14-20 MW teljesítményű lehet, amely - a projekt megvalósulása, illetve 16 MW-nál nagyobb teljesítmény esetén - azt jelentené, hogy ez lesz Magyarország legnagyobb naperőműve.

Érdemes egy gyors fejszámolást is végezni, hogyha abból indulunk ki, hogy 1 MW szolár-kapacitás 1-1,5 millió euróból valósítható meg, akkor a 14-20 MW-os teljesítménnyel számolva kiderül, hogy a beruházás végösszege 14-30 millió euró között lesz valahol.

Hol vannak a legnagyobb naperőművek Magyarországon?

Jelenleg a Mátrai Erőmű területén felállított 16 MW-os naperőmű a legnagyobb hazánkban, amely 72 480 darab, egyenként 255 watt névleges teljesítményű polikristályos napelemből áll. A beruházás teljes bekerülési költsége több mint 6,5 milliárd forint volt.

Magyarország legnagyobb naperőműve épülhet meg Százhalombattán
A Mátrai Erőmű Zrt. 16 megawattos naperőműve Visonta közelében az átadást követő napon
Forrás: MTI
A második helyen az MVM Hungarowind Kft. által létesített pécsi napelempark áll, a maga 10 MW-os teljesítményével. A fotovoltaikus erőmű a Pécsi Hőerőmű egykori, már felhagyott és teljes mértékben rekultivált zagyterének területén létesült, 10 hektáros területen.

Magyarország legnagyobb naperőműve épülhet meg Százhalombattán
A pécsi naperőművet az Európai Unió és a Magyar Állam közel 4,2 milliárd forinttal támogatta, míg az erőmű kialakításához szükséges további 703 millió forintot az MVM Hungarowind Kft. saját forrásból biztosította.
Forrás: MTI

A Mátrai Erőmű szolárparkja évi 25 ezer tonnával, míg a pécsi naperőmű évi 15 ezer tonnával csökkenti hazánk szén-dioxid kibocsátását.

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Budapest