A végén még 25 forintnál is magasabb osztalékot fizet a Telekom
Üzlet

A végén még 25 forintnál is magasabb osztalékot fizet a Telekom

Portfolio
Minden fontosabb soron jobb lett a Telekom eredménye a harmadik negyedévben, mint amire az elemzők számítottak, az első 9 hónap számai alapján a menedzsment megemelte az idei várakozását. Az eladósodottság csökken, a cash flow szépen hízik, tovább javultak a kilátások egy csinos osztalékra.

Pozitívumok

  • Minden fontosabb eredménysoron jobb eredményt ért el a Telekom, mint amire az elemzők számítottak.


A végén még 25 forintnál is magasabb osztalékot fizet a Telekom
  • Bár a teljes árbevétel 4,7 százalékkal esett vissza, ezt nagyrészt az energia kisker szegmens átalakítása okozta, ettől szűrve 0,4 százalékkal, a rendszerintegráció/IT bevételektől is szűrve pedig 1,2 százalékkal nőttek a vállalat bevételei.


A végén még 25 forintnál is magasabb osztalékot fizet a Telekom
  • A mobil bevételek a harmadik negyedévben 4,5 százalékkal 82,7 milliárd forintra, az első 9 hónapban 2,1 százalékkal emelkedtek, emögött a magasabb mobil adat-, és készülékértékesítés bevételek állnak, ezek ellensúlyozták a csökkenő lakossági hangalapú és SMS bevételeket. Csak a mobil készülékértékesítésből 14,8 milliárd forint (+45%) bevétele volt a Telekomnak.
  • A TV bevételek már 11 milliárd forintot adtak a negyedévben, a csoport TV árbevételeinek 62 százalékát már az IPTV előfizetők adják.
  • A működési költségek 7,8 százalékkal csökkentek, ezen belül a közvetlen költségek 12, a személyi jellegű ráfordítások 22 százalékkal voltak alacsonyabbak az idei harmadik negyedévben.
  • A Szabad cash flow az első 9 hónapban 76 százalékkal 29,8 milliárd forintra nőtt, ez alapján egyre biztosabb, hogy csinos osztalékot fizet jövőre a Telekom. A menedzsment célja részvényenként 25 forint kifizetése, de az már most látszik, hogy ennél magasabb osztalék kifizetésére is lenne lehetőség.
  • A nettó adósságállomány 398,7 milliárd forintra csökkent, ilyen alacsonyan bő két éve állt utoljára, a nettó adósságráta 41,6 százalékra csökkent, így egyre közelebb a menedzsment által megcélzott 30-40 százalékos sáv, a cég vezetése szerint a nettó eladósodottsági ráta a céltartományt a következő években el is fogja érni.


A végén még 25 forintnál is magasabb osztalékot fizet a Telekom
  • A menedzsment megemelte az idei várakozását: a korábbi 580-590 helyett már nagyjából 595 milliárd forint árbevételre (mostani konszenzus 597,8), és 187-191 helyett nagyjából 193 milliárd forint EBITDA-ra (konszenzus 193,5) számít a Telekom vezetése. Az indoklásban az is szerepel, hogy a Telekom azzal számol, hogy a Digi várhatóan nem lép be a mobil piacra 2016- ban, míg a vásárlóerő növekszik Magyarországon, ráadásul a bevételekhez a lakossági áram szolgáltatás is hozzájárul, erről a piacról 2017 márciusáig nem lép ki a cég. Az idei beruházási-terv és a 2017-es célkitűzések nem változtak.


A végén még 25 forintnál is magasabb osztalékot fizet a Telekom

Negatívumok

  • A vezetékes bevételek 3,7%-kal, 50,8 milliárd forintra csökkentek, Magyarországon kisebb, a leányvállalatoknál nagyobb volt a visszaesés. Elsősorban a hangalapú kiskereskedelmi, készülékértékesítés, adat és nagykereskedelmi bevételek csökkentek.
  • A rendszerintegráció/IT bevételek eléggé hektikusan alakulnak, a negyedévben 6,2 százalékkal 15,7 milliárd forintra csökkentek. Magyarországon az EU források lehívása lassult, Macedóniában és Montenegróban bázishatás miatt volt csökkenés (egy évvel korábban két nagy projekt dobta meg a bevételeket).

Még mindig vonzó a Telekom

A Magyar Telekom papírjai még mindig az olcsóbb európai távközlési részvények közé tartoznak, a befektetők által előszeretettel használt EV/EBITDA hányados csupán 4,6 a magyar cégnél, ami a szektortársakénál alacsonyabb profitnövekedéssel magyarázható.

A végén még 25 forintnál is magasabb osztalékot fizet a Telekom
A Magyar Telekom papírjainak előre tekintő osztalékhozama 6,2 százalék, így a Telekom részvények osztalékhozam alapon 3,3 százalékpontos prémiumot kínálnak a 10 éves magyar állampapírok hozamához képest.

A végén még 25 forintnál is magasabb osztalékot fizet a Telekom
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Alteo klub