Üzlet

15 millió forintos bírságot kapott a Telekom

Portfolio
Tizenöt millió forintos bírsággal sújtotta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Telekomot, amiért jogsértően fizettetett kártérítést több olyan ügyfelével, akik a szolgáltatás megszüntetése után időben leadták az ehhez kapcsolódó eszközt.
A Telekom általános szerződési feltételei és a jogszabályok alapján fix összegű, úgynevezett átalány-kártérítést számíthat fel, ha az előfizető a szolgáltatás megszűnése után nem adja vissza a rendelkezésére bocsátott technikai eszközöket (set top boxokat, routereket és ezek tartozékait),

azonban az NMHH szerint a cég több olyan ügyfelével is kártérítést fizettetett, akik korábban leadták a Telekomnak az eszközüket.

Ezzel 2013. augusztus 5. és 2015. április 22. között legalább 468 esetben eltért az általános szerződési feltételeitől, és az NMHH október 26-ai határozata szerint jogsértést követett el.

A Telekom jogszabályt sértett azzal is, hogy a helyszíni ellenőrzéseken hét ügyfélszolgálati helyszínből hat esetében nem tette lehetővé a technikai eszközök személyes leadását.

Az NMHH - tizenötmillió forintos bírság kiszabása mellett - kötelezte a szolgáltatót a jogsértések megszüntetésére, és intézkedési terv kidolgozását írta elő,

amelyben a szolgáltatónak rendelkeznie kell arról, hogyan és mikor kompenzálja a megkárosított ügyfeleket.

Emellett a Telekomnak felül kell vizsgálnia a 2016. március 30-át megelőző egy évben kibocsátott átalány-kártérítési számláit is.

A bírság összegének megállapításánál a hatóság figyelembe vette az eset összes körülményét, többek között az érintett előfizetők nagy számát, az ismételt jogsértést, az okozott érdeksérelmet, de enyhítő körülményként azt is, hogy a Telekom az eljárás alatt folyamatosan együttműködött a hatósággal.

15 millió forintos bírságot kapott a Telekom
(NMHH)
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Frankfurti tőzsde