Üzlet

Béremelési támogatást kaphatnak a vállalkozások

Portfolio
A minimálbér-emelést kompenzáló támogatást kaphatnak jövőre a nehéz helyzetben lévő cégek az államtól. A tervek szerint kibővítenék a munkahelyvédelmi akciótervet, így az igazoltan alacsony jövedelmezőségű vállalkozásoknak két évig járna a támogatás - írja a Magyar Idők.
Minderről Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára beszélt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara keddi, élelmiszeriparról szóló fórumán.

Varga Mihály múlt pénteken jelentette be, hogy a kormány javaslata szerint a minimálbér 15 százalékkal, az ajánlott bérminimum pedig 25 százalékkal bővülhetne 2017-ben, amit a következő évben újabb 8, illetve 12 százalékos béremelés követhetne - amennyiben erről a munkáltatókkal is megegyeznek. (A munkavállalók vélhetően kedvezőnek ítélik az ajánlatot.)

Mindezt jövőre 4 százalékos, 2018-ban pedig egy 2 százalékos járulékcsökkentés egészíti ki, ami a vállalkozók terheinek csökkentését segíti.

Simon Attila a rendezvényen arról is beszélt, hogy az élelmiszeripar az egyik olyan ágazat a gazdaságon belül, ahol egyre súlyosabb a munkaerőhiány. Idén mintegy 140 ezren dolgoznak az ágazatban, ugyanakkor több tízezer munkahely van betöltetlenül a cégeknél. A legtöbb munkás a húsfeldolgozásból hiányzik, itt több mint négyezer szakembert tudnának alkalmazni a vállalkozások. Ezt követi a malomipar, ahonnan hozzávetőlegesen 3800 szakember hiányzik.

A helyettes államtitkár szerint a munkaerőhiány fő oka nem is mindig a szakképzés hiánya vagy az alacsony bér, hanem nagyon sok esetben a motiváció hiánya és az egyes szakmák alacsony presztízse játszik közre.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ferrari_getty_editorial