Tévedés, hogy a koplalás fogyaszt
Üzlet

Tévedés, hogy a koplalás fogyaszt

Webbeteg.hu
Ha este eszel, az hizlal, ha keveset eszel, akkor fogysz. Van-e tudományos alapja az ilyen feltevéseknek? Sok kérdést tisztázunk.

1. mítosz: a szénhidrát hizlal

Részben igaz. Fontos szerepe van abban, hogy energiát szolgáltat a szervezetednek: a bevitt energia 50-70 százaléka ebből származik. A burgonyából, rizsből vagy kenyérből származó cukrot szervezeted energiává alakítja.

Tested energiaszempontból akkor van egyensúlyban, ha az élelmiszerekkel bevitt energiamennyiséged és a mozgással felhasznált energiamennyiséged megközelítőleg egyenlő, és fedezi a szükségleteidet. Ebben az esetben nem raktározza el tested a tápanyagokat, hanem teljes mértékben elégeti azokat, így nem változik a testtömeged, illetve a testzsírszázalékod sem. Ha a szükségesnél nagyobb mennyiségű tápanyagot fogyasztasz el, és ehhez kevesebb testmozgás társul, beindulnak a raktározási folyamatok, emelkedik a testtömeged, ezen belül is a zsírtömeg aránya. Ez a pozitív energiamérleg. Ha sokat mozogsz, és kisebb az energia-beviteled, tested felhasználja az elraktározott tápanyagokat (szénhidrát-, zsír- és fehérjeraktárakat), így biztosítva az anyagcserédhez elegendő energiát. Ez a negatív energiamérleg.

Energiaszükségletedet a 24 óra alatt leadott energia mennyisége alapján lehet megbecsülni, ehhez ismerni kell az alapanyagcserédet és a fizikai tevékenységeidhez felhasznált energia mennyiségét. Szénhidrátra tehát szükséged van, de fontos, hogy a szükségleteidnek, életformádnak megfelelő mennyiséget vigyél be szervezetedbe.

2. mítosz: a zsíros ételek hizlalnak

Részben igaz. Az emberi szervezetnek a szénhidráthoz hasonlóan zsírra is szüksége van. A zsír elsődleges feladata az energia tárolása, majd az igényeknek megfelelően a mobilizálása és hasznosítása. A zsírsavakat állati és növényi zsiradékok formájában (zsírok, olajok) veszed magadhoz.

A telített és telítetlen zsírsavak fogyasztásának rossz aránya problémákat okoz. A megfelelő arány eléréséhez omega-3 zsírsavakban gazdag étrendet (tengeri halak, dió, len, repce stb.) javasolnak a táplálkozástudományi szakemberek. Míg omega-3 és omega-6 zsírsavakra egyaránt szüksége van szervezetednek, addig a zsírok mesterséges kezelése során keletkező transz-zsírsavak kifejezetten károsak, ezért ezek fogyasztását, ha lehet, kerüld. A transz-zsírsavak valószínűleg még károsabbak a szervezetre (szív- és érrendszeri megbetegedések és magas koleszterinszint okozói), mint a természetes telített zsírok.

3. mítosz: a fehérjében gazdag étrend egészséges és jó alakot kölcsönöz

Sajnos nem teljesen igaz. A fehérjében gazdag étrenddel is óvatosnak kell lenned. Ezek az étrendek ugyanis korlátozzák a cukrot és keményítőt tartalmazó gyümölcsök és zöldségek napi bevitelét, mely által sok fontos ásványi- és tápanyag, valamint vitamin nem kerül be a szervezetedbe (bár ezek nagy része vitaminkészítményekkel pótolható). A veséid számára a legnagyobb munkát a fehérje-anyagcsere jelenti, tehát a túlzott fehérjebevitel megterheli a működését.

4. mítosz: ha koplalsz, fogysz

Nem igaz. Ha rendszeresen túl keveset eszel, nem viszel be kellő mennyiségű tápanyagot szervezetedbe, ennek hatására tested "vészüzemmódba" kapcsol, ha nem kapja meg a kellő mennyiségű és minőségű tápanyagot, az anyagcserét lelassítva ezen időszak alatt az energiát a létfontosságú szervek ellátására fordítja. Valóban beindul a fogyás, az addig elraktározott zsírt fogja felhasználni, de mellette az izomzatot is, még jobban lassítva az anyagcserédet.

A koplalás hatására jelentkezhet
  • fejfájás,
  • ingerlékenység,
  • homályos látás,
  • teljesítménycsökkenés,
  • különböző hiánybetegségek.

A koplalás azért is értelmetlen, mert amint visszatérsz a normális étkezéshez - vagy ha többet eszel, mint előtte - a tested azonnal elkezd raktározni, nagyon hamar felszaladnak a kilók.

5. mítosz: a light termékektől fogyhatsz

Nem igaz. Kattints a WEBBetegre, tudd meg, mi a light.
Mathias Corvinus Collegium MCC könyvbemutató
Frankfurti tőzsde
GettyImages-466499300
Vezetőváltások az MFB-nél és a Hiventuresnél
D_KOM20170213009
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1189907648