1. mítosz: a szénhidrát hizlal
Részben igaz. Fontos szerepe van abban, hogy energiát szolgáltat a szervezetednek: a bevitt energia 50-70 százaléka ebből származik. A burgonyából, rizsből vagy kenyérből származó cukrot szervezeted energiává alakítja.Tested energiaszempontból akkor van egyensúlyban, ha az élelmiszerekkel bevitt energiamennyiséged és a mozgással felhasznált energiamennyiséged megközelítőleg egyenlő, és fedezi a szükségleteidet. Ebben az esetben nem raktározza el tested a tápanyagokat, hanem teljes mértékben elégeti azokat, így nem változik a testtömeged, illetve a testzsírszázalékod sem. Ha a szükségesnél nagyobb mennyiségű tápanyagot fogyasztasz el, és ehhez kevesebb testmozgás társul, beindulnak a raktározási folyamatok, emelkedik a testtömeged, ezen belül is a zsírtömeg aránya. Ez a pozitív energiamérleg. Ha sokat mozogsz, és kisebb az energia-beviteled, tested felhasználja az elraktározott tápanyagokat (szénhidrát-, zsír- és fehérjeraktárakat), így biztosítva az anyagcserédhez elegendő energiát. Ez a negatív energiamérleg.
Energiaszükségletedet a 24 óra alatt leadott energia mennyisége alapján lehet megbecsülni, ehhez ismerni kell az alapanyagcserédet és a fizikai tevékenységeidhez felhasznált energia mennyiségét. Szénhidrátra tehát szükséged van, de fontos, hogy a szükségleteidnek, életformádnak megfelelő mennyiséget vigyél be szervezetedbe.
2. mítosz: a zsíros ételek hizlalnak
Részben igaz. Az emberi szervezetnek a szénhidráthoz hasonlóan zsírra is szüksége van. A zsír elsődleges feladata az energia tárolása, majd az igényeknek megfelelően a mobilizálása és hasznosítása. A zsírsavakat állati és növényi zsiradékok formájában (zsírok, olajok) veszed magadhoz.A telített és telítetlen zsírsavak fogyasztásának rossz aránya problémákat okoz. A megfelelő arány eléréséhez omega-3 zsírsavakban gazdag étrendet (tengeri halak, dió, len, repce stb.) javasolnak a táplálkozástudományi szakemberek. Míg omega-3 és omega-6 zsírsavakra egyaránt szüksége van szervezetednek, addig a zsírok mesterséges kezelése során keletkező transz-zsírsavak kifejezetten károsak, ezért ezek fogyasztását, ha lehet, kerüld. A transz-zsírsavak valószínűleg még károsabbak a szervezetre (szív- és érrendszeri megbetegedések és magas koleszterinszint okozói), mint a természetes telített zsírok.
3. mítosz: a fehérjében gazdag étrend egészséges és jó alakot kölcsönöz
Sajnos nem teljesen igaz. A fehérjében gazdag étrenddel is óvatosnak kell lenned. Ezek az étrendek ugyanis korlátozzák a cukrot és keményítőt tartalmazó gyümölcsök és zöldségek napi bevitelét, mely által sok fontos ásványi- és tápanyag, valamint vitamin nem kerül be a szervezetedbe (bár ezek nagy része vitaminkészítményekkel pótolható). A veséid számára a legnagyobb munkát a fehérje-anyagcsere jelenti, tehát a túlzott fehérjebevitel megterheli a működését.4. mítosz: ha koplalsz, fogysz
Nem igaz. Ha rendszeresen túl keveset eszel, nem viszel be kellő mennyiségű tápanyagot szervezetedbe, ennek hatására tested "vészüzemmódba" kapcsol, ha nem kapja meg a kellő mennyiségű és minőségű tápanyagot, az anyagcserét lelassítva ezen időszak alatt az energiát a létfontosságú szervek ellátására fordítja. Valóban beindul a fogyás, az addig elraktározott zsírt fogja felhasználni, de mellette az izomzatot is, még jobban lassítva az anyagcserédet.A koplalás hatására jelentkezhet
- fejfájás,
- ingerlékenység,
- homályos látás,
- teljesítménycsökkenés,
- különböző hiánybetegségek.
A koplalás azért is értelmetlen, mert amint visszatérsz a normális étkezéshez - vagy ha többet eszel, mint előtte - a tested azonnal elkezd raktározni, nagyon hamar felszaladnak a kilók.