Pont egy perui paraszt fogja térdre kényszeríteni a nagy német energiacéget?
Üzlet

Pont egy perui paraszt fogja térdre kényszeríteni a nagy német energiacéget?

Portfolio
Az RWE európai szenes erőművei tehetnek arról, hogy Peruban megolvadtak a gleccserek, az emiatt megemelkedő vízszint pedig elöntötte az ott lakók házait. Első ránézésre furcsa gondolatmenet, de egy perui földműves és hegyi vezető, Saul Luciano Lliuya emiatt perelte be az egyik legnagyobb európai energiacéget, az RWE-t. Elsőre talán viccesnek tűnik a történet, az ehhez hasonló sztorikból viszont a közeljövőben egyre több lehet, és bár egyelőre szó sincs arról, hogy az energiacégek - még ha el is marasztalják őket - komoly büntetésekre számíthatnak, az imázsvesztés nagy lehet.

Pont egy perui paraszt fogja térdre kényszeríteni a nagy német energiacéget?
Forrás: RWE
Lliuya a saját bőrén érzi a klímaváltozás kellemetlen következményeit, hiszen az Andokban található Huaraz településen gyakoriak az áradások, a védekezés pedig sokba kerül, Liuya is a védekezés költségeit akarja megtéríttetni az RWE-vel, és a perben 17 ezer eurót, vagyis valamivel több mint 5 millió forintnyi pénzt követel a német energiacégtől. Az összeg az RWE szempontjából szabad szemmel alig látható, nem is ez az, ami a céget aggaszthatja, hanem az, hogy ha a perben mégis a perui félnek adnának igazat, az precedenst jelenthet és nem csak az RWE-nek, de minden olyan cégnek is fejfájást okozhat, amelyiknek a tevékenysége összefüggésbe hozható a klímaváltozással.

Kicsi a valószínűsége, hogy az ügyben eljáró bíróság végül elmarasztalja az RWE-t, mivel egyrészt nagyon nehéz bizonyítani azt, hogy a német cég szenes erőművei miatt olvadtak el a perui gleccserek, másrészt az RWE az európai szintű kibocsátási kereskedelmi rendszerben jóváhagyást kapott az erőművei működtetésére, ráadásul a cég jogászai most olyan 1990-es évekbeli perekre hivatkoznak, amelyekben a bíróságok azt az ítéletet hozták, hogy az egyes erőmű-működtetők nem vonhatók felelősségre a levegőszennyezésért, a klímaváltozás globális probléma, amit állami és nemzetközi szinten kell megoldani.

Az RWE a legnagyobb európai széndioxid-kibocsátó, elsősorban azért, mert az atomerőművek fokozatos kivonásával a vállalat szenes erőművei egyre fontosabbak az RWE-nél, ráadásul a német cég barnakőszén-kitermeléssel is foglalkozik, a magas marzsok már csak ezért is a szenes erőművek üzemeltetésén vannak. A vállalat egyébként idén nyáron két részre bontotta tevékenységét, az RWE-ben maradtak a hagyományos erőművek, a jóval szexibb megújulók pedig az innogy-ba kerültek, amelyet tőzsdére vitt az RWE.

Pont egy perui paraszt fogja térdre kényszeríteni a nagy német energiacéget?
Forrás: innogy
(Handelsblatt)
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
wall street_shutterstock