Azért az nem semmi, hogy a Deloitte belép a kártyás fizetési piacra
Üzlet

Azért az nem semmi, hogy a Deloitte belép a kártyás fizetési piacra

Portfolio
A Deloitte egy nem publikus összeggel beszállt a SETL nevű londoni blockchaines startupba, amellyel egy közös bankkártyás projekten vannak túl. Ez az első alkalom, hogy egy tanácsadó cég részesedést vásárol egy a Bitcoin-technológiáját használó fizetési startupba.
Amikor valamelyik Big Four tanácsadó részesedést vásárol egy cégben, arra azért sokan odafigyelnek, ugyanis éppen ők azok, akik a világ M&A piacára talán a legszélesebb körű rálátással bírnak, ráadásul általában a dealekben nem a vásárlói, hanem az értékelő oldalon szoktak szerepelni.

Egyikük, a Deloitte épp most szállt be (nem publikus összeggel) egy olyan startupba, amely a Bitcoint működtető technológia, a blockchain mintájára működő fizetési rendszert fejleszt. A SETL és a Deloitte a múlt hónapban tesztelte az egyik londoni digitális bank, a Metro Bank 100 ügyfelével a fizetési megoldást, amely egy olyan egyérintéses bankkártyával működik.

A tesztelők fontban fizethetnek a kártyákkal, és a mi újdonságnak számít, hogy a rendszer nem csak a fizetési tranzakció elszámolási, hanem kiegyenlítési részét is instant elvégzi. Ez azt jelenti, hogy amikor az ügyfél fizet a kártyával, akkor a pénz a kereskedő számláján azonnal megjelenik, és ezt a boltos el is költheti. Ez a most működő kártyás rendszerekben még nem így működik, ott a kereskedő csak napokkal később jut a pénzéhez. A kártyát 2017 végéig kezdhetik el kereskedelmi használatra, élesben is gyártani.

A blockchain technológia kritikusai szerint a technológia nem alkalmas nagy volumenű tranzakciók kezelésére, mivel a Bitcoin esetében is naponta maximum 300 ezer tranzakciót képes kezelni, míg a kártyatársaságok másodpercenként 2-3 ezer tranzakciót tudnak elszámolni. A SETL ezzel szemben azt állítja, hogy a blockchain igenis alkalmas hasonló volument hatékonyan kezelni. Minden esetre a világ az azonnali átutalások irányába halad, többek között az MNB is ilyen rendszert épít, ez 2019 második felében működhet majd élesben.
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BÉT