Az egészségünket is védik a szobanövények
Üzlet

Az egészségünket is védik a szobanövények

Webbeteg.hu
A légkörben jelenlévő szennyező anyagok átalakulásai során a téged és a környezetedet is veszélyeztető vegyületek alakulhatnak ki, amelyek kellemetlen szagok formájában jelennek meg.
A szaganyagok légszennyező forrásokból kikerülő gázok és gőzök által jönnek létre. A bűzt árasztó gázok között ott vannak az aldehidek, ketonok, aminok, szerves savak és kéntartalmú vegyületek. Ezek a szaganyagok már kis koncentrációban is jelentős szaghatást váltanak ki kialakulásuk környezetében.

Mérésekkel és érzékszervi vizsgálatokkal meghatározták az egyes szaganyagok szaglási küszöbértékét (szaglási határ), amely azt a szaganyag-koncentrációt jelenti, amelyet egy átlagos egyén érzékelni tud. A szaghatást kialakító összetevők meghatározásánál hozzávetőlegesen 400 féle szaghatást okozó vegyületet különítettek el. Ilyen pl.
 • záptojás szagú (kén-hidrogén),
 • szúrós szagú (ammónia),
 • orrfacsaró (klór, formaldehid) stb.

Ezeket a szaganyagokat legtöbbször több vegyület keveréke okozza.

A szaganyagok hatásai

 • allergiás reakciók,
 • köhögés,
 • légzési zavarok,
 • légzésszámváltozás,
 • kapkodó légzés,
 • kábultság,
 • alvászavarok,
 • fejfájás,
 • láz,
 • rosszullét,
 • gyomorpanaszok,
 • étvágytala nság,
 • élelem- és folyadékfelvétel csökkenése,
 • émelygés, hányinger, hányás.

A nem természetes anyagokból készült bútorok - a faforgácslapokból készült laminált bútorok - is szennyezhetik a levegőt. A préselésükhöz használt műgyanta jelentős mennyiségű formaldehidet bocsát ki. Azonos anyagot bocsát ki a tapétaragasztó, a padlólakk és a legtöbb bútorszövet is.

A legtöbb szövet gyapotból készül, és bizony ez az egyik legerőteljesebben permetezett szántóföldi növény. A bútorszövetet sokszor hormonhatású égésgátló szerekkel kezelik, a padlószőnyeget pedig egészségre káros illékony anyagokat tartalmazó ragasztókkal rögzítik.

A műanyag tárgyakból sokszor szerves oldószerek (benzol, fenol) lépnek ki a lakások levegőjébe. A PVC lágyítására használják a ftalátokat, amelyek megtalálhatók a flakonokban, a PVC-padlóban, a telefon- és egyéb kábelekben, a szőnyegben.

Az iroda levegőjének szennyezői

A belső térben feldúsulhatnak egyes − leginkább lakkokból, ragasztókból, festékekből elpárolgó − káros anyagok. A leggyakrabban megtalálható anyag a formaldehid, de emellett számos más anyag is problémát okozhat.

Az egészségünket is védik a szobanövények
A belső terek levegőjében gyakran előforduló szerves vegyületeket


Az egészségünket is védik a szobanövények
Az egyes anyagok előfordulási helye, illetve hatásai

A műanyagpadlós szobákban...

... élő gyerekek esetében nagyobb a valószínűsége, hogy megbetegszenek hörghurutban. A PVC lágyítására használt ftalátokat az Európai Unióban már nem lehet felhasználni játékok készítésekor, viszont a földön játszó gyermekek ki vannak téve a műanyag padlóburkolatokból kipárolgó ftalátnak.

Az ide tartozó anyagok egy része rákkeltő, károsítja a májat, és légzési nehézségeket okoz. Más típusai a férfiak nemzőképességét rontják. Ezek a vegyi anyagok már az anyaméhben a magzat szervezetébe jutnak.

Vedd magad körbe növényekkel!

A növények légfrissítésre, károsanyag-megkötésre történő alkalmazása a NASA egyik kutatója, Dr. B.C. Wolerton ötlete volt. Kutatásai során kiderült, hogy a mérgező anyagok megkötésében és lebontásában elsősorban a növények gyökereinek van meghatározó szerepe. A vizsgálatok során bizonyos szobanövények, mint például a filodendron és a klorofiton, kitűntek károsanyag-megkötő képességükkel.

Az egészségünket is védik a szobanövények
Káros formaldehid megkötésére alkalmas növények
A káros anyagok lebontásában hasznos növényekről a WEBBeteg.hu cikkében olvashatsz bővebben.

Óvatosan a légfrissítőkkel!

Azokban a zárt terekben, ahol napi szinten használnak légfrissítőt, a csecsemőknél egyharmaddal nagyobb valószínűséggel alakul ki a hasmenés, és a fülfájás is gyakrabban tapasztalható. Az aeroszolok használata a kismamák egészségét is befolyásolja, a gyakori használat miatt növekszik a fejfájás és a depresszió kialakulásának veszélye, az érzékeny embereknél asztmás roham vagy általános gyengeség jelentkezhet.

A környezetedben található veszélyekről a WEBBeteg.hu-n találsz érdekességeket.
Mathias Corvinus Collegium MCC könyvbemutató
Frankfurti tőzsde
GettyImages-466499300
Vezetőváltások az MFB-nél és a Hiventuresnél
D_KOM20170213009
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
GettyImages-1189907648