Ilyen még nem volt: olcsóbb már a napenergia, mint a szél
Üzlet

Ilyen még nem volt: olcsóbb már a napenergia, mint a szél

Portfolio
Jelentős átalakulások zajlanak az energiapiacokon, melynek egyik mérföldköve, hogy a megújuló energiatermelés legolcsóbb formájává most először a napenergia vált.

Már a nap a legolcsóbb a megújulóknál

Az, hogy a napenergia árban verte a többi megújuló energiaforrást, bizonyos projekteknél a múltban már megfigyelhető volt, főleg a Közel-Keleten korábban lezajlott, meglehetősen kompetitív aukciókon.

Most azonban a napenergia elért oda, hogy támogatás nélkül is elkezdi árban verni a szenet és a földgázt, a fejlődő országokban pedig az új napenergia projektek kevesebbe kerülnek, mint a szélenergia beruházások - derült ki a Bloomberg New Energy Finance adataiból.

Az 58 fejlődő országra kiterjedő felmérés azt mutatta, hogy a szél és napenergia projektek átlagköltsége most először ért össze, miután a napenergia költségek igen meredek esést produkáltak 2010 óta. 6 évvel ezelőtt a napenergia beruházások átlagköltségek (capex) még mintegy háromszorosa volt a szeles projektekének, addig mostanra 1 megawatt napenergia kapacitás kiépítése 1,65 millió dollár, 1 megawatt szélenergiáé pedig 1,66 millió dollár.

Rekordév volt az idei

A napenergia számára látványos volt az idei év, a magánvállalatok által megpályázott, szolárprojektekre kiírt aukciókon sorra születtek a rekord alacsony árak. Indiában például idén januárban állapodtak meg egy napenergia beruházásról, mely megawattóránként 64 dollárért termel áramot. Augusztusban pedig Chilében egy aukción már 29 dollár körüli ár alakult ki. Ez utóbbi közel fele a szén alapú áramtermelés költségének.

Bár az említett beruházások relatíve új szerződések, sok beruházás már az idei évben elkészülhet. Amennyiben a 2016-ban leszerződött projektek mindegyike a következő hónapokban megvalósul, globális szinten a beépített új szolárkapacitások nagysága először haladhatja meg a szélét.

A szélenergia ára is brutálisan csökken

A tengeri szélenergia termelésben a minap született új, rekord alacsonynak számító ár egy hollandiai aukción, megawattóránként 54,5 euró. Az európai tengeri szélenergiatermelés költségei persze nem szükségszerűen mérvadók világviszonylatban. A Bloomberg New Energy Finance novemberi adatai azt mutatták, hogy a legfrissebb benchmark előrejelzés a tengeri szélenergiatermelés költségeire 118 euró/megawattóra, ami 22 százalékkal alacsonyabb az idei első féléves költségbecslésnél és 28 százalékkal alacsonyabb a 2015 második féléves költségeknél.

A holland gazdasági miniszter elmondása szerint amennyiben az áramárak várakozásaiknak megfelelően alakulnak, mintegy 7,5 év múlva támogatás sem kell már a tengeri szélenergia termeléshez.
(Bloomberg)
forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Budapest