Üzlet

Nem kis kihívást jelent a Coopnak a minimálbér-emelés

Portfolio
Nem lesz könnyű kigazdálkodnia a Coopnak nagymértékű minimálbér-emelést a következő években - mondta a cégcsoport új elnöke, Pekó László a Világgazdaságnak. Egy dolgozóra vetítve több százezer forintot jelent az emelés, ami az élelmiszerlánc 32 ezer dolgozójának többségét érinteni fogja.
Mint mindenki, mi is most keressük a megfelelő választ a nagymértékű béremelésre, de azt már látjuk, hogy nem lesz könnyű kigazdálkodni. A kereskedelemben a garantált bérminimum emelése okozza a nagy problémát, hiszen itt többnyire szakképzett munkaerőt kell alkalmazni. Márpedig utóbbiak legkisebb bére két év alatt összesen 37 százalékkal emelkedik, ami jócskán meghaladja a várható forgalombővülést, és amelyből csak keveset kompenzál a 7 vagy 7,5 százalékpontos járulékcsökkentés - mondta Pekó.

Hozzátette: minél alacsonyabb a bérszínvonal, annál nagyobb terhet jelent a minimálbér-emelés. Márpedig a kiskereskedelemben, különösen vidéken, a magas élőmunka-igény és a korlátozott vásárlóerő miatt alacsonyak a bérek.

Egy dolgozóra vetítve több százezer forintot jelent az emelés, ami a Coop 32 ezer dolgozójának többségét érinti, már csak azért is, mert összetorlódnak a keresetek, ami fizetésemelési hullámot kényszerít ki. Miközben a munkaerőhiány miatt már az idén is átlagosan 7-8 százalékkal kellett emelni a béreket.

Ráadásul az egyéb költségeink is növekedni fognak, például az üzemanyagárak, de már az élelmiszergyártók is jelezték, hogy árat fognak emelni, hisz nekik is ki kell gazdálkodniuk a minimálbér-emelést. Így valószínűleg elindul egy áremelési hullám - mutatott rá Pekó László.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
nyse tőzsde usa részvény