Átverős bitcoinos piramisjáték terjed a neten
Üzlet

Átverős bitcoinos piramisjáték terjed a neten

Portfolio
A Bitcoin körüli fogyasztói kockázatokról már sokszor tájékoztatott az MNB, viszont most egy új, a Bitcoin "hírnevére" alapozó kockázatos befektetésre - gyakorlatilag egy piramisjátékra - is felhívják a figyelmet.
A magas hozamra vágyó óvatlan befektetőket a legkönnyebb lehúzni, és ezt pontosan tudják a csalások szervezői. Magyarországon szinte már hagyománya van a piramisjátékoknak, elég, ha csak az utóbbi évek milliárdos csalásaira gondolunk, mint bróker Marcsika Kun-Mediátora, a Fortress-ügy vagy a szintén piramisjátékba csúszó Quaestor-ügy.

Ami viszont újdonság, hogy az MNB közleménye szerint már Magyarországon is terjednek piramisjátékokhoz hasonló, a Bitcoin hírnevére építő konstrukciók.

Ilyen például a OneCoin is, amely látszólag kriptovalutába történő befektetést tesz lehetővé, valójában azonban kereskedni kizárólag a kibocsátó (egyben a tevékenységet szervező) által üzemeltetett zárt "tőzsdén" lehet.A rendszerbe magas hozamokat ígérve szerveznek az interneten keresztül új belépőket oly módon, hogy utóbbiak befizetéseiből a korábban csatlakozóknak jutalékot fizetnek.

Az MNB továbbá a szabályozatlan keretek között működő és a hatóságok által nem felügyelt virtuális fizetőeszközök (Bitcoin, Ethereum) kockázataira is felhívja a figyelmet. Hangsúlyozzák, hogy ezek nem tartoznak egyetlen jegybank vagy hatóság felügyelete alá sem (az MNB sem engedélyezi vagy regisztrálja őket), így - mint írják - rendkívül magas kockázattal járhatnak. A Bitcoin és a hozzá hasonló fizetésre használható virtuális eszközök esetében ugyanis hiányoznak a megfelelő felelősségi, garanciális és kárviselési szabályok, amelyek például visszaélés esetén védenék a fogyasztók érdekeit - írja az MNB.

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a tisztán Bitcoin-tranzakciók esetében a rendszer működési elve kizárja a csaló tranzakciókat, ezt a technológia mai szintjén lehetetlen lenne meghackelni. Ellenben a Bitcoin-tőzsdéknél és tárca-szolgáltatóknál - vagyis a Bitcoin-rendszerre épülő szolgáltatóknál - már nem egy esetben derült fény visszaélésekre és hackerek által elkövetett lopásokra.
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Alteo klub