Üzlet

Kivonul Montenegróból a Magyar Telekom, jó üzletet csináltak?

Portfolio
  • Eladja montenegrói leányvállalatában meglévő többségi tulajdonrészét a Magyar Telekom
  • A részesedés értéke közel 38 milliárd forint
  • Az üzlet a Telekom-csoporton belüli deal, a vevő és az eladó is a T-csoport része

Eladja montenegrói cégét a Telekom

A Magyar Telekom részvényvásárlási megállapodást írt alá a Hrvatski Telekommal, a tranzakció eredményeként a Magyar Telekom 76,53 százalékos többségi részesedése a Crnogorski AD. Podgorica-ban a Hrvatski Telekomhoz kerül transzferálásra összesen 123,5 millió euróért, vagyis a tegnapi euró-árfolyammal számolva közel 38,1 milliárd forintért.

Magyarországra fókuszálnak

A Magyar Telekom indoklásában azt írja, hogy a részesedés átruházása összhangban van a társaság megújult céljával, amely a magyarországi működést helyezi előtérbe, a vállalat erősíteni kívánja a mobilpiaci pozícióját és szélesíteni az ICT szolgáltatásait, és igyekszik folytatni a vezetékes hálózati beruházásait, és növelni a nagysebességű internethálózattal már ellátott területeken a penetrációt.

Tovább csökken az eladósodottság

A Magyar Telekom várakozásai alapján a tranzakció hozzájárul a nettó adósságráta (a nettó adósságnak az összes tőkére vetített aránya) csökkenő trendjének gyorsításához úgy, hogy 2017. március végére a társaság osztalékpolitikája által kitűzött 30-40%-os céltartományt elérje. A társaság nettó adósságrátája 2016. szeptember 30-án 41,6 százalékon állt.

Kivonul Montenegróból a Magyar Telekom, jó üzletet csináltak?

Már januárban lezárják a tranzakciót

A tranzakció lezárására várhatóan 2017. január végéig kerülhet sor, ezt követően a montenegrói működés nem kerül konszolidálásra a Magyar Telekom Csoport pénzügyi kimutatásaiba.

Változtak az idei tervek

A montenegrói leánycég eladását követően a menedzsment változtatott a 2017-es célkitűzéseken is, a korábban vártnál 25 milliárd forinttal alacsonyabb bevétellel és 8 milliárd forinttal alacsonyabb EBITDA-val kalkulálnak, a beruházások pedig 15 százalékkal lehetnek alacsonyabbak, mint tavaly. Az idei eredmény után jövőre fizetendő osztalékról továbbra sem közölt előremutatást a menedzsment. A Magyar Telekomtól kapott információk alapján nincs napirenden a másik leánycég, a macedón leányvállalat többségi tulajdonrészének az eladása.

Kivonul Montenegróból a Magyar Telekom, jó üzletet csináltak?

Mit jelentett a Magyar Telekom-csoportnak Montenegró?

A montenegrói cég a Magyar Telekom csoportszintű bevételeinek csupán 4,9, EBITDA-jának pedig 4,8 százalékát szállította (a tavalyi első 9 hónap számai alapján), így igazából elmondható, hogy nem játszott fontos szerepet a Magyar Telekom Csoporton belül, annál több gond volt vele, hiszen a montenegrói leánycég bevétele és operatív eredménye az elmúlt negyedévekben folyamatosan csökkent, a bevételekben 2014 eleje óta nem volt év/év alapú növekedés, a bevételek és a profit visszaesése elsősorban az erős versenynek és a szabályozói nyomásnak tudható be.

Kivonul Montenegróból a Magyar Telekom, jó üzletet csináltak?

Jó üzletet csinált a Telekom?

A 123,5 millió euró (~38,1 milliárd forint) a 76,5 százalékos részesedésre eső tőkeérték, vagyis a montenegrói vállalat teljes tőkeértéke közel 161 millió euró, és mivel a vállalat nettó készpénzállománya közel 9 millió euró, a vállalatérték (enterprise value, EV) közel 152 millió euró. A cég EBITDA-ja éves szinten ~30 millió euró, ez alapján pedig 5,1-es EV/EBITDA szorzó adódik a montenegrói cégre, ami alacsonyabb, mint az európai távközlési cégek árazási átlaga, de magasabb, mint a Magyar Telekom árazási szorzója (4,7). Mivel az eladó és a vevő is a T-csoporthoz tartozik, nyilvánvalóan úgy lett kibalanszírozva a vételár, hogy mindkét cég számára előnyös legyen.

Kivonul Montenegróból a Magyar Telekom, jó üzletet csináltak?
Összességében pozitívan értékeljük a tranzakciót, mivel
  • a Magyar Telekom eladósodottsága tovább csökken,
  • ami tovább növeli annak a valószínűségét, hogy idén részvényenként 25 forint, a következő években pedig még magasabb osztalékot fizessen a Magyar Telekom

Emelkedik az árfolyam

A hír megjelenését követően 1,4 százalékkal 517 forintra, új négy és fél éves csúcsra emelkedett a Magyar Telekom árfolyama.

Kivonul Montenegróból a Magyar Telekom, jó üzletet csináltak?
Katona Bence Hiventures
Vörös Tamás
Frankfurti tőzsde
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
erzsébet-utalvány-cafeteria
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Katona Bence Hiventures