Előfizetői tartalom

Az EU nem várja meg, míg öntudatra ébrednek a kereskedési robotok

Portfolio
2018 januárjától szigorúbb előírásokat kell betartaniuk azoknak az európai befektetési szolgáltatóknak és ügyfeleiknek, akik a pénzügyi piacokon a kereskedési tevékenységük során a befektetési döntéseket számítógépes algoritmusokra bízzák. A szabályozott vagy szervezett piacok működtetőinek (pl. tőzsdék) pedig kötelezettségük lesz azonosítani az érintett tranzakciókat és szorosabban nyomon követni az algoritmusok működtetését. Ekkor lép életbe ugyanis a pénzügyi piacok működésével és a befektető-védelemmel kapcsolatos európai irányelv, a MiFID (Markets In Financial Instruments Directive) második, felülvizsgált verziója és a hozzá szorosan kapcsolódó, közvetlen hatályú rendelet, a MiFIR (Markets In Financial Instruments Regulation).

(A cikk szerzője: Deák Zágon elemző, Budapesti Értéktőzsde, Kereskedési és Üzletfejlesztési Igazgatóság) Manapság már nem számít újdonságnak, hogy az értékpapírok, devizák és egyéb pénzügyi termékek kereskedése egyre kevesebb emberi beavatkozást igényel, és erősödik a különböző automatizált megoldások (pl. netbank, netbróker) szerepe. Ugyanakkor egyre jobban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés