Putyin szövetségese kaphatja meg a világ egyik legnagyobb aranylelőhelyét
Üzlet

Putyin szövetségese kaphatja meg a világ egyik legnagyobb aranylelőhelyét

Portfolio
Vlagyimir Putyin régi szövetségese nyerheti el a világ egyik legnagyobb aranylelőhelyét egy aukción - írja a Bloomberg. A szibériai Irkutszk régióban lévő lelőhely adja az orosz aranykészletek közel negyedét.
A Sukhoi Log elnevezésű területet az 1970-es években fedezték fel szovjet geológusok és már régóta fáj a területre a bányászatban érdekeltek foga. Ketten vannak versenyben érte, az egyik Rostec Corp., Szergej Csemezov érdekeltsége, aki az 1980-as évek óta kapcsolatban van Putyinnal. A cég a legnagyobb orosz aranybánya-céggel, a Polyus-szal állt össze.

A versenytársuk az állami VTB bank és az Ibrahim Panakoev által vezetett csoport. Elemzők szerint szinte borítékolható Csemezovék győzelme, mivel jobb feltételekkel álltak elő és ellenfelüknek ráadásul nem sok tapasztalata volt eddig az aranybányászatban.

Putyin és Csemezov ismeretsége a '80-as évekre nyúlik vissza. Amikor Putyin a KGB embere volt, egy épületben laktak Drezdában. Egy évtizeddel később pedig Putyin alatt dolgozott. Később megalapította a Rostecet, ami sokféle üzletágban érdekelt volt, például vakcinákat és személyautókat is gyártott. 2016-ban 22 milliárd dolláros bevétele volt a cégnek.

A hatalmas aranykészletet rejtő terület sors holnap dőlhet el. Utoljára egy évtizeddel ezelőtt adott el nagyobb aranybányát Oroszország, akkor négyen jelentkeztek érte és végül az induló ár 13-szorosáért kelt el a terület.

Most 8,6 milliárd rubelről, vagyis 145 millió dollárról indul a licit, amit 855 millió rubeles lépcsőkkel lehet emelni. Ez unciánként 2-3 dolláros költségnek felel meg a teljes készletre vetítve, ami jóval alacsonyabb az átlagos 30 dollárnál - mondta az oroszországi aranykitermelők szövetségének vezetője. De hozzátette, hogy még a "szovjet időkben" becsülték a 97 millió unciás aranykészletet, ami nem biztos, hogy megfelel teljesen a valóságnak és a terület fejlesztésének költsége is elérheti a 4-5 milliárd dollárt.

(Bloomberg)
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ferrari_getty_editorial