Üzlet

Obama egyik fő tervét is törölné Trump

Portfolio
Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke folytatja az elődje által bevezetett "zöld" szabályok visszavonását: hamarosan elnöki rendeletben törölheti az újabb szénbányászati koncessziók szövetségi tilalmát és a Tiszta Energia Tervet.
Újabb, az Obama-érában elsősorban környezetvédelmi céllal megalkotott szabályozásokat vett célkeresztbe Donald Trump. Az Egyesült Államok elnöke a szénbányászatra vonatkozó szövetségi tilalom mellett az államok szén-dioxid-kibocsátását célzó kezdeményezést is különleges elnöki rendeletben vonhatja vissza a jövő héten - mondta egy névtelenül nyilatkozó fehér házi tisztviselő a Reutersnek.

Trump és az őt támogató, kongresszusi többséggel rendelkező republikánusok a jelek szerint igyekeznek ízekre szedni a korábbi demokrata elnök, Barack Obama klímaváltozás elleni politikai örökségét. Indokaik szerint a "zöld" szabályok sokba kerülnek az amerikai vállalkozásoknak, gátolják a bányászatot, miközben semmilyen kézzelfogható előnnyel nem járnának.

A szövetségi szénbányászati tilalom érvénytelenítése csupán egy része annak az elnöki rendeletnek, melynek számos egyéb terület képezi a tárgyát, például az úgynevezett Tiszta Energia Terv - mondta a tisztviselő a rendeletről, amelyet szavai szerint a jövő hétre időzített a Trump adminisztráció. A Tiszta Energia Terv Obama szándékai szerint központi szerepet töltött volna be a klímaváltozás elleni harcban, szén-dioxid-kibocsátásuk csökkentésére kényszerítve a szövetségi államokat. A tervet ugyanakkor sosem kezdték el végrehajtani, miután több republikánus irányítású állam bíróságon támadta meg azt. Jogi szakértői vélemények szerint Trump a szabályozás megszüntetését a kormányzat környezetvédelmi szervén, a Környezetvédelmi Hivatalon (EPA) keresztül indíthatja el, azáltal, hogy az ügynökséggel "felülvizsgálatra" visszahívja a bíróságokról a szabályozást. Ez pedig valószínűleg egyúttal azt is jelentené, hogy a szabályozás szövetségi jogi védelme is véget érne.

A szénbányászati tilalom visszavonása már jóval könnyebbnek igérkezik, mivel a belügyminisztérium (Department of Interior) saját hatáskörben megszüntetheti azt. Az Obama adminisztráció 2016 januárjában vezette be az új szövetségi szénbányászati engedélyek kiadására vonatkozó tilalmat, elsősorban környezetvédelmi okokból. A rendelkezés erős ellenkezést váltott ki a bányászati iparágban érdekelt nyugati államokban.

Trump hivatalba lépése óta már több, Obama alatt született "zöld" szabályozást visszavont, így például a bányászati hulladékok élővizekbe engedését korlátozó előírást, és a szövetségi fennhatóság alá tartozó vizek körét kibővítő Waters of the United States című szabályozást is, amely a mélytengeri olajkitermelés elé állított akadályt.
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Frankfurti tőzsde