Az egész világot rettegésben tartja a tíz legveszélyesebb hacker
Üzlet

Az egész világot rettegésben tartja a tíz legveszélyesebb hacker

Portfolio
A legveszélyesebb hackerek, hackercsoportok nemcsak dollár milliókat loptak el gyanútlan áldozataiktól az interneten keresztül, hanem masszív tömegek felhasználói adataihoz is hozzáférhetnek, nem is beszélve arról, hogy bármikor, bárkit megfigyelhetnek. A legjobb felszereléssel rendelkező hackercsoportok mögött ráadásul többnyire komplett országok állnak, de találkozhatunk pár olyan magányos farkassal is, aki egy állami szervezetet is felül tud múlni. Bemutatjuk a világ jelenleg ismert, tíz legveszélyesebb hackerét, aki a mai napig fenyegeti az internet világát.

1 2 3

Bogacsev, Lazarus, SEA.

Jevgenyij BogacsevAz egész világot rettegésben tartja a tíz legveszélyesebb hacker
Kép: Shutterstock
2009 óta keresi az FBI Jevgenyij Bogacsevet, aki "lucky12345" és "slavik" álnéven (vélhetően társaival együtt) több vírust is rászabadított az internetre. Az egyik ezek közül a "Zeus" névre hallgatott, áldozatainak számítógépére egy programot telepített, amely a banki adatokat ellopta, egy másik, a "Cryptolocker" pedig lezárta a fertőzött informatikai eszközöket.

Csak az utóbbi körülbelül 500 ezer gépet fertőzött meg, 3 millió dollárnyi pénzt fizettek ki a zsarolóvírus áldozatai az orosz hackernek. A Zeus ezt messze túlteljesítette: a vírus miatt egyes becslések szerint több mint 100 millió dollár tűnt el.

Bogacsevre az FBI 3 millió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki 2015-ben, azóta azzal is megvádolták, hogy a 2016-os amerikai választásokat is megpróbálta befolyásolni.

Lazarus

A Lazarus talán a világ egyik legenigmatikusabb hackercsoportja, 2009 óta üldözik őket a különféle kiberbiztonsági szervezetek, eddig azonban nem sokat sikerült róluk megtudni azon kívül, hogy a tagok (ha egyáltalán több mint egy ember áll a háttérben) ugyanazt a kódot használják.

Számos támadásért tették már őket felelőssé, többek közt a dél-koreai kormány szervereit ért túlterheléses (DDoS) támadásért, a Sony Pictures 2014-es megtámadásáért, valamint a világ egyik legnagyobb bankrablásáért is, amikor sikerült 81 millió dollárt kilopniuk a bangladesi jegybankból.

Sokáig orosz hackereket gyanítottak a csoport hátterében, azonban a napokban kiderült, hogy az orosz kódot csak elterelésképpen használják. Egyes amerikai kiberbiztonsági szakértők szerint előfordulhat, hogy a csoport hátterében Észak-Korea áll és a "121-es hivatal", a kommunista ország virtuális hadviselésért felelős intézménye.

Az egész világot rettegésben tartja a tíz legveszélyesebb hacker
Kép: Shutterstock

Szír Elektronikus Hadsereg

A Szír Elektronikus Hadsereg (SEA) 2011-ben tűnt fel, mint egy Bassár el-Aszadot támogató "organikusan szerveződő" hackercsoport. Eleinte az elnök ellenzékének weboldalait támadták spammal, az oldalak feltörésével, adathalászó ("phishing") levelekkel, illetve túlterheléses támadásokkal, egy idő után azonban olyan nyugati szervezeteket is elkezdtek támadni, amelyeknek (közvetlenül) semmi köze nem volt a szíriai konfliktushoz.

Többek közt célba vették a BBC-t, a CBC-t, az AP-t, az Al Jazeerát, a Financial Timest és a Washingon Postot is. Barack Obama és Nicolas Sarkozy Facebook-oldalai ellen pedig spamhadjáratot indítottak.

Bár nem hivatalos maga a szervezet, számos jel is arra mutat, hogy a szír hackercsoport összeköthető Aszad kormányával, egyes elemzők szerint viszont inkább Irán irányítja a kibertámadásokat, mások szerint pedig Libanon és a Hezbollah állnak a háttérben.

A szervezet két vélt vezéralakjának - Firasz Dardarnak és Ahmed Al Aghának -, kézre kerítéséért 100-100 ezer dollárt ajánl az FBI.

Az egész világot rettegésben tartja a tíz legveszélyesebb hacker
A szír (nem elektronikus) hadsereg egy harckocsija. Kép: Shutterstock
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde