Titokzatos cég vásárolja fel a cukrot világszerte
Üzlet

Titokzatos cég vásárolja fel a cukrot világszerte

Portfolio
Egyetlen cég tartja a markában a világ cukorpiacát és feszülten figyeli mindenki, hogy mit lép, mert az árakat is meg tudja mozgatni. A titokzatos szingapúri vállalaton tavaly a világ cukortermelésének 8 százaléka ment keresztül és amikor úgy döntött, hogy ráborítja a piacokra a készleteit, több mint 20 százalékot zuhant a cukor árfolyama.
Egy szingapúri vállalat mozgatja a szálakat a világ cukorpiacán. Múlt héten a Wilmar International nevű mezőgazdasági cég több mint 500 millió dollár értékű cukrot vásárolt meg, amikor lejárt az ICE tőzsdén kötött határidős ügylete. Ez nem egyszeri eset, tavaly a világ cukortermelésének 8 százaléka folyt át ezen az egy cégen a The Wall Street Journal adatai szerint.

Mivel foglalkozik a Wilmar International? Az 1991-ben alapított vállalat Ázsia vezető mezőgazdasági cége. Többek között olajpálma-termesztéssel, étolaj-finomítással, olajos magvakkal, étkezési olajos feldolgozásával és értékesítésével, speciális zsírok és biodízel gyártásával foglalkozik. Fő terméke a pálmaolaj. Legnagyobb ügyfele pedig az Unilever.

A pálmaolaj-termelés a Wilmar International fő profilja, de a cukorpiacon is látványosan aktív volt mostanában, az elmúlt két évben 2 milliárd dollár értékben kötött határidős ügyleteket cukorra (ez több mint 6 millió tonnának felel meg) és tartotta meg őket a lejáratig, így ténylegesen megvásárolva a mögöttes terméket, vagyis a cukrot. Ami meglehetősen szokatlan viselkedés a cukorpiacon.

A cukor határidőre való vásárlása drága mulatság, költségesebb a kereskedőknek, mintha az azonnali piacon vennék meg, mivel a szigorú szállítási garanciák vannak. A határidős tőzsdék követelményei szerint a szerződés kezdetéhez képest két és fél hónapon belül le kell szállítani a cukrot.

A határidős vásárlás azért lehet vonzó a Wilmar International számára, mert így elkerülheti a logisztikai problémákat, be van biztosítva a kellő mennyiségű készlet arra az esetre is, ha a kedvezőtlen időjárási körülmények, a szokatlanul erős kereslet, vagy a szállítási problémák miatt a cukor piacán túlkereslet alakulna ki. A kockázat, hogy ez meglehetősen költséges, ami rontja a profittermelést.

2015-ben, amikor a cukor ára több éves mélypontra esett, a Wilmar vásárolta fel a világ cukorpiacán keletkezett túlkínálat nagy részét. A következő évben, amikor a cukor árfolyama a duplájára emelkedett, a Wilmar ráborította a készleteket a piacokra, aminek az eredménye az lett, hogy a cukor ára 24 százalékot zuhant hirtelen.

Titokzatos cég vásárolja fel a cukrot világszerte
A befektetők nem nézték jó szemmel, hogy a cukor lett hirtelen az egyik leginkább volatilis termék a nyersanyagpiacon.

A Wilmar pedig egyre jelentősebb cukornagyhatalom lesz, 2010-ben felvásárolta 1,54 milliárd dollárért a CSR ausztrál cukor divízióját és tavaly csak ebből az egy üzletágból 125 millió dolláros nyeresége volt. Folyamatosan erősíti kapcsolatait a világ legnagyobb cukortermelőivel és finomítóival, például Indonéziával, Marokkóval, Indiával és Brazíliával.

Titokzatos cég vásárolja fel a cukrot világszerte
(Quartz)

A címlapkép forrása: Shutterstock
koronavírus tőzsde
keleti vasút
erdogan merkel
koronavírus kína
forint191231
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
koronavírus tőzsde