Titokzatos cég vásárolja fel a cukrot világszerte
Üzlet

Titokzatos cég vásárolja fel a cukrot világszerte

Portfolio
Egyetlen cég tartja a markában a világ cukorpiacát és feszülten figyeli mindenki, hogy mit lép, mert az árakat is meg tudja mozgatni. A titokzatos szingapúri vállalaton tavaly a világ cukortermelésének 8 százaléka ment keresztül és amikor úgy döntött, hogy ráborítja a piacokra a készleteit, több mint 20 százalékot zuhant a cukor árfolyama.
Egy szingapúri vállalat mozgatja a szálakat a világ cukorpiacán. Múlt héten a Wilmar International nevű mezőgazdasági cég több mint 500 millió dollár értékű cukrot vásárolt meg, amikor lejárt az ICE tőzsdén kötött határidős ügylete. Ez nem egyszeri eset, tavaly a világ cukortermelésének 8 százaléka folyt át ezen az egy cégen a The Wall Street Journal adatai szerint.

Mivel foglalkozik a Wilmar International? Az 1991-ben alapított vállalat Ázsia vezető mezőgazdasági cége. Többek között olajpálma-termesztéssel, étolaj-finomítással, olajos magvakkal, étkezési olajos feldolgozásával és értékesítésével, speciális zsírok és biodízel gyártásával foglalkozik. Fő terméke a pálmaolaj. Legnagyobb ügyfele pedig az Unilever.

A pálmaolaj-termelés a Wilmar International fő profilja, de a cukorpiacon is látványosan aktív volt mostanában, az elmúlt két évben 2 milliárd dollár értékben kötött határidős ügyleteket cukorra (ez több mint 6 millió tonnának felel meg) és tartotta meg őket a lejáratig, így ténylegesen megvásárolva a mögöttes terméket, vagyis a cukrot. Ami meglehetősen szokatlan viselkedés a cukorpiacon.

A cukor határidőre való vásárlása drága mulatság, költségesebb a kereskedőknek, mintha az azonnali piacon vennék meg, mivel a szigorú szállítási garanciák vannak. A határidős tőzsdék követelményei szerint a szerződés kezdetéhez képest két és fél hónapon belül le kell szállítani a cukrot.

A határidős vásárlás azért lehet vonzó a Wilmar International számára, mert így elkerülheti a logisztikai problémákat, be van biztosítva a kellő mennyiségű készlet arra az esetre is, ha a kedvezőtlen időjárási körülmények, a szokatlanul erős kereslet, vagy a szállítási problémák miatt a cukor piacán túlkereslet alakulna ki. A kockázat, hogy ez meglehetősen költséges, ami rontja a profittermelést.

2015-ben, amikor a cukor ára több éves mélypontra esett, a Wilmar vásárolta fel a világ cukorpiacán keletkezett túlkínálat nagy részét. A következő évben, amikor a cukor árfolyama a duplájára emelkedett, a Wilmar ráborította a készleteket a piacokra, aminek az eredménye az lett, hogy a cukor ára 24 százalékot zuhant hirtelen.

Titokzatos cég vásárolja fel a cukrot világszerte
A befektetők nem nézték jó szemmel, hogy a cukor lett hirtelen az egyik leginkább volatilis termék a nyersanyagpiacon.

A Wilmar pedig egyre jelentősebb cukornagyhatalom lesz, 2010-ben felvásárolta 1,54 milliárd dollárért a CSR ausztrál cukor divízióját és tavaly csak ebből az egy üzletágból 125 millió dolláros nyeresége volt. Folyamatosan erősíti kapcsolatait a világ legnagyobb cukortermelőivel és finomítóival, például Indonéziával, Marokkóval, Indiával és Brazíliával.

Titokzatos cég vásárolja fel a cukrot világszerte
(Quartz)

A címlapkép forrása: Shutterstock
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bika wall street index tőzsde