Üzlet

Szódából gyártanának üzemanyagot napenergiával

Portfolio
Az eddigieknél sokkal jobb hatásfok mellett állít elő napenergia felhasználásával szén-dioxidból és vízből üzemanyag alapanyagot egy svájci kutatók által fejlesztett technológia.
A termokémiai folyamat során a szén-dioxidot szén-monoxidra és oxigénre bontják, de az eljárás víz hidrogénre és oxigénre bontására is alkalmas. A szén-dioxid és víz bontásával szén-monoxidot és hidrogént tartalmazó úgynevezett szintézisgáz állítható elő, amely első lépése az autókban és repülőgépekben felhasználható folyékony szénhidrogén üzemanyagok előállításának. Míg azonban a korábban kifejlesztett eljárásoknak közös jellemzője volt az alacsony hatékonyság, a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (ETH) által most kifejlesztett 4kW-os napreaktor jó hatásfok mellett képes a szén-dioxidot szén-monoxidra és oxigénre bontani.

Nem kevésbé fontos jellemzője a most bemutatott eljárásnak, hogy a bontási folyamat során 100 százalékosan szelektáltan, elkülönítetten képes előállítani a gázokat. A szén-dioxid-bontási folyamatnak rendkívüli jelentősége van az üzemanyag tisztaságának és minőségének kontrollálásában. Amennyiben ugyanis oxigén kerül az üzemanyagba, az rendkívül robbanásveszélyes elegyet eredményezhet. A rendszer jellemzője még, hogy 83 százalékban képes a szén-dioxidot szén-monoxiddá konvertálni, napenergia-üzemanyag átalakítási hatékonysági mutatója pedig 5,25 százalék, ami szintén új rekord.

A napenergia felhasználása szén-dioxid üzemanyaggá alakítására kiemelt kutatási témává vált, miután a technológia képes lehet az emberi eredetű karbon ciklus zárására. Azáltal ugyanis, hogy alkalmazásával mérsékelhető a globális klímaváltozás fő okának tartott légköri szén-dioxid koncentrációját, fenntartható üzemanyagtermelést biztosíthat a szállítási, közlekedési ágazat számára. Eddig azonban az alacsony átalakítási arányok és hatékonysági mutatók megakadályozták a technológia ipari alkalmazását. Az új eredmény fontos lépést jelent a közvetlen szolártermikus üzemanyagtermelés megvalósítása felé. A kutatócsapat most egy 50 kW-os napreaktor megépítésén dolgozik, amely terveik szerint megnyithatja az utat a technológia széles körű ipari alkalmazása előtt is.
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
wall street_shutterstock