Üzlet

Megismétlődhet a brutális áramár-emelkedés

Portfolio
A mögöttünk hagyott tél a korábbi éveknél nagyobb terhelést rótt a hazai energiaellátásra. Januárban a magyar árampiacon időszakosan olyan magas árak alakultak ki, amelyek többszörösen meghaladták nem csak a szokásásos hazai, de a nyugat-európai áramárakat is. A jelenség pedig a jövőben is megismétlődhet a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) tanulmánya szerint.
2017. január 11-én, szerdán extrém magas árakat produkált a magyarországi áramtőzsde (HUPX). Az árak tartósan 150 euró/megawattóra körül alakultak, de előfordult 300 euró/megawattos kötés is. Míg a szerb és szlovén árak esetében ez a tüske szintén megfigyelhető volt, ugyanakkor a cseh, szlovák, román és német piacon nem jelentkezett.

Megismétlődhet a brutális áramár-emelkedés
Forrás: REKK, HUPX
A REKK szerint a magyarországi árak megugrása több tényező egyidejű hatására következett be:

  • Magyarországon és déli szomszédainál az áramkereslet jelentősen megugrott, elsősorban a rendkívüli hideg következtében. Az utóbbi egy évet vizsgálva is a legmagasabb volt az áramfelhasználás a régióban január 11-én. A magyar árrégióban ez a nap messze a legmagasabb fogyasztást hozta: körülbelül 6,5 százalékkal, 1000 megawattal haladta meg az egy héttel későbbit. Magyarországon az átlagos januári hőmérséklethez képest január 11-én több mint 10 fokkal volt alacsonyabb a napi átlaghőmérséklet. A kereslet egyébként egész télen jóval magasabb volt az előző télinél, december-januárban átlagosan 300 megawattal, 6,5 százalékkal haladta meg a bázist.
  • A hazai erőművi kapacitások közül nagyobb mennyiségek kiestek. Január 11-én több mint 1000 megawatt tűnt el a rendszerből. A kiseések egy része tervezett, előre lejelentett leállás volt, azonban nem ilyen volt például a Mátrai Erőmű leállása, amit a tüzelőanyag (lignit) extrém hideg miatti befagyása okozott - ez önmagában mintegy 500 megawatt kiesését magyarázza. A Dunamenti Erőmű G3-as blokkjának kiesése további minetyg 400 megawatt mínuszt jelentette, és az egyéb gázos erőművek sem teljes kapacitással működtek: a gáztüzelésű erőművek kihasználtsága január 11-én átlagosan 67,8 százalék volt. Az önfogyasztási és tartalék mennyiségeket is beszámítva úgy tűnik, "eltűnt" 340 MW kapacitás a rendszerből.
  • A hazai import kapacitások beszűkülése. Január 11-én 200 megawattal csökkent az osztrák import lehetősége a magyar és az osztrák rendszerirányító megállapodása érdekében. Az ilyen események egyébként nem számítanak rendkívülinek, de a körülmények együttállása miatt ebben a helyzetben nagyobb súllyal érvényesült a hatása.
  • A Balkán energiapiacai nem működnek tökéletesen. A szlovén-horvát határkeresztező kapacitás január 11-i kihasználatlansága jól jelzi ez, de a likvid tőzsde hiánya is ebbe az irányba hat. Ahol nincs nagy likviditású tőzsde és piacösszekapcsolás, ott nem működik az árkiegyenlítődés, nem telített határok esetén sem.
  • Összesen 2440 megawattnyi "esemény" törötént a magyar árrégióban, ami a 17 ezer megawattos régiós fogyasztás 15 százaléka.
  • A fenti tényezők mellett a régiós keresleti oldal rugalmatlansága is megemlíthető az okok között, a fogyasztók gazdasági megfontolású alapú önkorlátozása ma még gyerekcipőben jár Magyarországon és a régióban.


A tágabban vett régióban az ominózus napon lényegesen alacsonyabb árak alakultak ki a magyarországinál, Németországban például 35,9, Lengyelországban pedig alig 30 euró/megawatt fölötti árfolyam volt megfigyelhető. A rákövetkező és a két héttel későbbi szerdák fejleményeit vizsgálva látszik, hogy a piaci árak elkezdtek kiegyenlítődni. 18-án a magyarországi ár 83,8 euróra csökkent megawattóránként, a német átlagos ár pedig 69,7 euróra emelkedett megawattóránként; újabb egy héttel később a német árak már 86 euró körül tartózkodtak, míg a magyar árak 98 eurót tettek ki. A németországi áremelkedés mögött nagyrészt a szélerőművi áramtermelés drasztikus lecsökkenésének hatása, és a fogyasztás ezzel párhuzamos erősödése figyelhető meg. A német piacon 2007-2008 körül nem volt ritka az árak ennél jóval nagyobb mértékű időszakos megugrása, azonban az idei évben erre nem volt példa.

Megismétlődhet a brutális áramár-emelkedés
Forrás: ENTSO-E, CROPEX, SEEPEX, POLPX, REKK
Hasonló események kialakulása a hazai tőzsdei villamos energia árak tekintetében a jövőben sem zárható ki - mondta el a tanulmányt ismertető sajtóbeszélgetésen Mezősi András, a REKK kutatója. A néhány évente előforduló átlagnál hidegebb téli (és extrém meleg nyári dőszakok) mellett a régiós energiapiac tökéletlenségei is ebbe az irányba mutathatnak, amelynek helyzetén egy likvid napon belüli piac sokat segítene. A határkeresztező kapacitások rendelkezésre állása szintén döntő lehet ilyen helyzetekben, így az uniós támogatással bővítendő magyar-szlovák határkeresztező kapacitás megépülése érdemben erősíti majd a hazai ellátásbiztonságot.

A magyar energiapolitika egyik le nem folytatott vitája a hazai és importkapacitások fejlesztési prioritásainak meghatározása Mezősi szerint: a határkeresztező kapacitások fejlesztése a jelen körülmények alapján elsősorban a villamos energia árak alacsonyan tartását szolgálná, miközben nem kívánatos módon tovább növelné a már így is magas magyar importfüggőséget. Ugyanakkor a hazai kapacitások fejlesztése növelné az energiafüggetlenségünket, azonban az előbbinél magasabb költségen. A magas árak kialakulása mindazonáltal nem feltétlen értékelendő negatívan, hiszen kedvező árjelzést adhat a potenciális befektetőknek, akik a csúcsigények kiszolgálása céljával ruháznának be a magyar energetikába - hangsúlyozta a kutató.
cimlap_Orlen0129
Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
cimlap_Orlen0129