Üzlet

Megint jön a felvásárlási mánia

Portfolio
Kevesebb, de nagyobb értékű felvásárlások voltak 2017 első negyedévében, mint egy évvel korábban - derül ki a Mergermarket negyedéves statisztikáiból. 2015 a nagy felvásárlások éve volt, és most ismét ebbe az irányba haladunk azután, hogy tavaly inkább a közepes méretű cégek piacán volt nagy az aktivitás.
2017 első negyedévében 18 százalékkal kevesebb felvásárlás és fúzió volt, mint az előző év azonos negyedévében. Viszont az összérték 9 százalékkal ugrott meg: összesen 678 milliárd dollár értékben történtek felvásárlások és fúziók. Ez azt jelenti, hogy a tranzakciók átlagos értéke 403 millió dollár volt.

Az elmúlt negyedévben főleg a fogyasztási cikkek szektorban pörgött fel az aktivitás, közel 400 tranzakció történt, köztük 3 volt, ami a 10 milliárd dollárt is meghaladta. Még úgy is kiemelkedően teljesített az iparág, hogy a Kraft-Heinz és az Unilever 150 milliárd dolláros tranzakciója kútba esett. Az iparági szereplők a gyenge bevételnövekedéstől szenvednek és keresik a lehetőségeket, ez állhat a felvásárlások megindulása mögött - véli a Citi elemzője.

A kínai vállalatok felvásárlási kedve viszont érezhetően megcsappant, az első negyedévben 86 százalékkal zuhant az ügyletek összértéke az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezért tettek a kínai hatóságok is, akik figyelmeztették a helyi cégeket a külföldi felvásárlások veszélyeire. Különösen az európai felvásárlások zuhantak emiatt.

2017 erősnek ígérkezik a felvásárlások és fúziók terén, az olcsó finanszírozás, az erős vállalati mérlegek és az, hogy a cégek növekedést szeretnének prezentálni a részvényeseknek, mind a felvásárlásokat és a fúziókat támogatják. Főként a technológia szektorban lesz mozgolódás, ahol az olyan új technológiák, mint a mesterséges intelligencia, az internet of things és a pénzügyi IT a befektetői érdeklődés középpontjában állnak.

(CNBC)
BÉT
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BÉT