Pár év múlva eltűnnek az okostelefonok - Rémisztő, ami azután vár ránk
Üzlet

Pár év múlva eltűnnek az okostelefonok - Rémisztő, ami azután vár ránk

Portfolio
Az emberi evolúció nem állt meg, csak más irányt vett, most a technológiai fejlődés generálja. Az okostelefonok hamarosan eltűnhetnek, mert már nem lesz rájuk szükség, a virtuális valóság összemosódik a valódi világgal, a következő lépcső pedig az lesz, hogy az ember eggyé válik a géppel. Az emberi képességek kiterjesztése létszükséglet lesz, a biológiai neurális hálózatunkba be kell majd kapcsolni a számítógépeket, hogy fel tudjuk venni a versenyt az idővel egyre okosabbá váló mesterséges intelligenciával. És a végén már az is kérdés lesz, hogy ki áll a "tápláléklánc csúcsán".
Egy nap, a nem túl távoli jövőben el fognak tűnni az okostelefonok ugyanúgy, ahogy a csipogók, vagy a faxok is áldozatul estek a technológiai váltásnak. Ettől még legalább egy évtizednyire vagyunk, de ha megnézzük, hogy mivel foglalkoznak mostanában a technológia nagyágyúi, mint a Microsoft, a Facebook, az Amazon, vagy maga Elon Musk, kirajzolódik egy irány.

Nem látjuk előre a jövőt, de sejtésünk szerint ha az okostelefonok eltűnnek, akkor nagyon furcsa világ köszönt ránk. Nem csak a készülékek lesznek mások, de változik a mindennapi életünk, sőt, az emberiség is. A Business Insider az okostelefonok "kihalásának" lehetséges útját vázolja fel és azt, hogy milyen lehet az élet azután.

A közeljövő

Az emberek úgy gondolnak az iPhone-ra és az okostelefonokra, mint forradalmi eszközökre. Elég kicsik ahhoz, hogy mindenhová magukkal vigyük őket és közben elég okosak ahhoz, hogy a napi ügyeinket elintézhessük velük. A kamerával és a GPS-szel pedig olyan alkalmazások könnyítik meg az életünket, mint a Snapchat, vagy az Uber.

De vizsgáljuk meg az okostelefonokat egy másik perspektívából. Az asztali számítógépek és a laptopok az egér, a billentyűzet és a monitor kombinációjából állnak. Az okostelefon gyakorlatilag ugyanez, csak kisebb, a bevitel pedig virtuálisan történik, egy érintőképernyőn. Inkább a számítógépek finomítása, mint forradalom.

Most a kommunikációs csatornák fejlődését a virtuális valóság, a kiterjesztett valóság és a mesterséges intelligencián alapuló asszisztensek határozzák meg.

Több virtuális valóság szemüveg is van a piacon, például a Facebook Oculus Riftje, vagy a Samsung Gear VR-ja és a következő iPhone, amit őszre vár mindenki, a kiterjesztett valóságot a mindennapi életünk részévé teszi. Az olyan eszközök pedig, mint az otthoni asszisztens, az Amazon Echo, vagy az Apple Watch okosóra bár nem terjedtek el széles körben, de fontos mérföldköveket jelentenek a számítástechnikai platformok újabb generációjában.

Pár év múlva eltűnnek az okostelefonok - Rémisztő, ami azután vár ránk
Forrás: Shutterstock

Középtávon

Néhány éves időtávon valószínűleg azok a technológiák, amelyek most még gyerekcipőben járnak, a mindennapjaink részét képezhetik. A Microsoft, a Facebook, a Google, de állítólag még az Apple is azon dolgozik, hogy olyan kiterjesztett valóság - szemüvegeket gyártsanak, amelyek közvetlenül a szemünkbe irányítják a 3D-s képeket.

A Microsoft egyik fejlesztője, Alex Kipman szerint a kiterjesztett valóság előbb-utóbb le fogja váltani nem csak az okostelefonokat, de a televíziókat is és mindent, aminek kijelzője van. Nem lesz szükség egy külön eszközre a zsebedben, vagy egy házimozira, ha a telefonhívásokat, a chatet, a mozifilmeket és a játékokat egyenesen a környezetedbe, vagy a szemedbe sugározzák.

Pár év múlva eltűnnek az okostelefonok - Rémisztő, ami azután vár ránk
Forrás: Shutterstock
Mindeközben a mesterséges intelligencián alapuló rendszerek, mint az Apple Sirije, az Amazon Alexája, a Samsung Bixby-je, vagy a Microsoft Cortanája egyre okosabbak lesznek és nem csak mi tudunk majd hozzájuk beszélni, hanem ők is beszélgetnek velünk.

Más szavakkal a számítógépek irányítják majd az érzékeinket, sokkal inkább, mint eddig, mind a látásunknál, mind a hallásunknál a technológia lesz a közvetítő közeg.

Ami azért ijesztően hangzik. Gondoljunk csak bele, hogy például a Facebook egy hibája mit okozhat, ha nem csak azt irányítják, amit a telefonunkon olvasunk, hanem azt is, amit a körülöttünk lévő világban látunk.

Az ígéret az, hogy egy olyan világ köszönt ránk, ahol a valós élet és a virtuális valóság összemosódik. A nagy technológiai vállalatok azt ígérik, hogy a jövő ezáltal kiegyensúlyozottabb lesz. Reméljük, hogy igazuk lesz.

Az őrült jövő

Évtizedes távlatban azt lehet sejteni, hogy valószínűleg a hordható eszközök veszik át az uralmat. De nem biztos, hogy az okosszemüvegek győzedelmeskednek, lehet valami sokkal őrültebb dolog is. Mint például amin Elon Musk új cége, a Neuralink dolgozik. A nagyon korai fázisban lévő technológia lényege, hogy egy agyba épített chip összeköttetést teremtene az idegrendszer és egy számítógép között. Ez a digitális és a valódi világ összemosódása után az első lépés lenne abba az irányba, hogy az ember és a gép eggyé váljon.

És egyben a végkifejletét is jelentené annak a folyamatnak, ami az okostelefonok megjelenésével kezdődött. Az okostelefonokkal könnyedén hozzáférhetünk az információkhoz. A kiterjesztett valóság már közvetlenül elénk vetíti ki ezeket az információkat. A neurális kapcsolat az agyunk és a gépek között pedig a következő szint. Erre a fejlődésre pedig szükségünk is, hiszen az egyre okosabbá váló mesterséges intelligenciával fel kell venniük az embereknek a versenyt.

És ha eljutunk idáig, akkor jogos a kérdés, hogy miért az emberek állnak a világ csúcsán.Pár év múlva eltűnnek az okostelefonok - Rémisztő, ami azután vár ránk
Forrás: Shutterstock
Amikor az okostelefonok eltűnnek, az egy korszak végét jelentheti, több szempontból is. A végét jelenti annak a kornak, amikor eszközöket hordozunk magunkkal és elkezdődik egy olyan kor, amikor a saját testünket is bekapcsoljuk a digitális információk áramlásába. Egyesek szerint az okostelefonok szuperhatalmat adnak mindenkinek, hiszen hihetetlen tudáshoz férhetünk hozzá amellett, amit a természet adott nekünk. De az igazi szuperképesség az lehet, ha az emberi agyat ki tudnánk terjeszteni a technológia segítségével.
(Business Insider)
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
shutterstock_332932247
IMG_5203
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_611533595