Titokzatos úszó atomerőmű miatt aggódnak a zöldek
Üzlet

Titokzatos úszó atomerőmű miatt aggódnak a zöldek

Portfolio
Nyugtalanságot váltott ki elsősorban Szentpéterváron, hogy az orosz kormány a város szívétől mindössze 2 kilométerre található kikötőben kívánja üzemanyaggal ellátni az ország első és egyetlen úszó atomerőművét.

Titokzatos úszó atomerőmű miatt aggódnak a zöldek

Az Akademik Lomonoszov nevet viselő, hajóra telepített nukleáris erőművet a terv szerint 2019-ben szállítják véglegesnek szánt működési helyére, a távol-keleti Kamcsatka-félsziget Viljucsinszk nevű településére. Az Akademik Lomonoszov a 2019-ben leállítandó Bilibino atomerőmű helyébe fog lépni a kamcsatkai áramtermelésben. Az építkezést a Roszatom állami atomenergetikai társaság felügyeli, amely a Paksi Atomerőmű bővítéséért is felel.

Miután a folyamatot a kormány nagyfokú diszkréció mellett kívánja végrehajtani, ezért nem szolgáltat információkat a témában, így az üzemanyagtöltő akció jelenlegi státusza sem világos. Ahogyan az sem, hogy miért az ötmilliós világváros közvetlen közelében végzik el a munkálatokat, ahelyett, hogy például Murmanszkban vagy Arhangelszkben töltenék fel üzemanyaggal az úszó atomerőművet.

A témában vélemények szerint nyilvános közmeghallgatást kellene tartani a Roszatom, a városi hatóságok, gazdasági bizottságok, törvényhozó testületek, valamint a közösség képviselői részvételével. Egy esetleges balesetnek még a gondolatát is ki kell zárnunk - fogalmazott a Szabad Európa Rádió honlapjának Rashid Alimov, a Greenpeace Oroszország energiaprogram igazgatója. A környezetvédő elmondása szerint az ehhez hasonló műveletekhez a jogszabályok szerint a városnak is hozzá kell járulnia, és például evakuációs terveket is kell készítenie. Erre tekintettel fordult a szervezet a hatóságokhoz.

Egyedi konfiguráció

A honlap által megszólaltatott Alekszei Shukin szerint, aki több mint három évtizedig dolgozott atommeghajtású jégtörőhajókon, a szentpétervári kikötőben végrehajtandó üzemanyagtöltő akció nem kockázatmentes. Véleménye szerint, bár a reaktorokat az 1960-as években fejlesztett alapokon építették, vagyis kipróbált technológiáról van szó - két, módosított, eredetileg haditengerészeti célra tervezett atomreaktort építettek be -, ugyanakkor az Akademik Lomonoszov konfigurációja egyedi és még nem tesztelték.

Az eredeti reaktor prototípusokat egyébként szintén a várostól mindössze 40 kilométerre próbálták ki az 1970-es években. A kormányzat két balesetet ismert el az 1970-es évekből, jóval az események bekövetkezte után; a '79-es történések során egy épület felrobbant és két munkás életét vesztette.

Az Akademik Lomonoszov építését 2007-ben kezdték el a Szentpétervártól mintegy 600 kilométerre Észak-Keletre található Szeverodvinszk Szevmash nevű hajógyárában. Az eredeti tervek szerint az erőmű magának a hajógyárnak az energiaellátását szolgálta volna.

Az úszó nukleáris erőművek építését elsősorban a távoli, nehezen megközelíthető, sarki területek hőenergiával és árammal való ellátásának célja motiválja. Emellett a tengeri olaj- és gázkitermeléshez szükséges áramot is biztosíthatják. Az Egyesült Államok egy második világháborús szállítóhajót alakított át mobil atomerőművé az 1960-as években, amellyel az 1970-es évek közepéig a Panama-csatorna zsilipjeinek energiaellátását biztosította.

Flottát építene Kína

A környezetvédők attól is tartanak, hogy Moszkva esetleg a tenger fenekére süllyesztheti az egy sosem kizárható baleset következtében működésképtelenné vált mobil atomerőművet - ahogyan ezt egyébként számos atomtengeralattjáróval meg is tette a szovjet korszakban. Egy Borisz Jelcin idején publikált jelentés szerint a Szovjetunió összesen 18 darab nukleáris tengeralattjárót süllyesztett a Kara-tenger és a Japán-tenger fenekére.

Ezzel együtt számos ország érdeklődik az úszó atomerőmű iránt, azért Moszkva egyfajta prototípusként is tekinthet az Akademik Lomonoszovra. Kína például rögvest 20 darabot rendelne belőle, amelyek közül jónéhányat a konfliktus sújtotta Dél-kínai-tengeren helyezne el.

A címlapkép forrása: MTI/EPA, Jean-Christophe Both.
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar