Ijesztően gyorsan terjedhetnek el az elektromos autók
Üzlet

Ijesztően gyorsan terjedhetnek el az elektromos autók

Portfolio
2030 körül a világszerte értékesített új autóknak már mintegy 30 százaléka elektromos hajtású lehet, ez pedig pár éven belül a fosszilis üzemanyagok keresletének érezhető csökkenését eredményezheti - véli a Total vezető közgazdásza, Joel Couse. Ezzel a nagy olajcégek közül a Total prognosztizálja messze a leggyorsabb elterjedést az elektromos autók számára.
Általános megütközést keltett a megjelentek körében a Total által a Bloomberg New Energy Finance április 25-i konferenciáján ismertetett előrejelzés. A világ egyik legnagyobb olajvállalata ugyanis az elektromos autók olyan gyors ütemű elterjedését várja 2030-ig, amely eddig példátlan volt az olajipar meghatározó szereplői között. A trendekhez igazodva az olaj- és gázipar számos nagy szereplője a megújuló energiaforrások, illetve az elektromos autózás területei felé is kiterjeszti üzleti tevékenységét, korábban azonban a témában jóval visszafogottabb várakozások láttak napvilágot.



Az elektromos járművek jelenleg körülbelül 1 százalékát teszik ki a globális újautó-piacnak. A Volkswagen szerint 2025-ben már az általa értékesített új autók hozzávetőleg 25 százaléka elektromos lesz, míg a Toyota azzal számol, hogy 2050-ig fokozatosan kivezeti a hagyományos, fosszilis meghajtású modelljeit. A Bloomberg New Energy Finance, amelynek várakozásai szerint 2020 körül már több mint 120 különféle elektromos hajtású modell lesz elérhető a piacon, úgy becsüli, hogy 2040-re a piac 35-47 százalékát tehetik ki az elektromos autók.

Az akkumulátorok ára, amely egy elektromos autó teljes költségeinek csaknem 50 százalékára rúg, mintegy 20 százalékkal zuhan évente - elsősorban pedig ez a tényező gyorsíthatja meg az e-hajtású járművek elterjedését. A másik, a szélesebb körű felhasználást egyelőre akadályozó tényező a töltő infrastruktúra hiánya. E téren is jelentős fejlesztések vannak folyamatban, a Tesla például éppen a héten jelentette be, hogy 2017 végéig megduplázza Supercharger hálózatát.

A tervezők már a töltők újabb generációján dolgoznak, a 350 kilowatt teljesítményű új kutak a következő években jelenhetnek meg és csökkenthetik tovább az elektromos autók feltöltési idejét.

A prognózis ugyan meglepőnek tűnhet, de az elektromos autózás gyors előretörését látva könnyen előfordulhat, hogy hamarosan már túlságosan óvatosnak fog tűnni.

(Bloomberg)
berlin
grönland
franciatüntetés
bika wall street index tőzsde
Frankfurti tőzsde
tsystems
donaldtrump
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bika wall street index tőzsde