Ijesztően gyorsan terjedhetnek el az elektromos autók
Üzlet

Ijesztően gyorsan terjedhetnek el az elektromos autók

Portfolio
2030 körül a világszerte értékesített új autóknak már mintegy 30 százaléka elektromos hajtású lehet, ez pedig pár éven belül a fosszilis üzemanyagok keresletének érezhető csökkenését eredményezheti - véli a Total vezető közgazdásza, Joel Couse. Ezzel a nagy olajcégek közül a Total prognosztizálja messze a leggyorsabb elterjedést az elektromos autók számára.
Általános megütközést keltett a megjelentek körében a Total által a Bloomberg New Energy Finance április 25-i konferenciáján ismertetett előrejelzés. A világ egyik legnagyobb olajvállalata ugyanis az elektromos autók olyan gyors ütemű elterjedését várja 2030-ig, amely eddig példátlan volt az olajipar meghatározó szereplői között. A trendekhez igazodva az olaj- és gázipar számos nagy szereplője a megújuló energiaforrások, illetve az elektromos autózás területei felé is kiterjeszti üzleti tevékenységét, korábban azonban a témában jóval visszafogottabb várakozások láttak napvilágot.Az elektromos járművek jelenleg körülbelül 1 százalékát teszik ki a globális újautó-piacnak. A Volkswagen szerint 2025-ben már az általa értékesített új autók hozzávetőleg 25 százaléka elektromos lesz, míg a Toyota azzal számol, hogy 2050-ig fokozatosan kivezeti a hagyományos, fosszilis meghajtású modelljeit. A Bloomberg New Energy Finance, amelynek várakozásai szerint 2020 körül már több mint 120 különféle elektromos hajtású modell lesz elérhető a piacon, úgy becsüli, hogy 2040-re a piac 35-47 százalékát tehetik ki az elektromos autók.

Az akkumulátorok ára, amely egy elektromos autó teljes költségeinek csaknem 50 százalékára rúg, mintegy 20 százalékkal zuhan évente - elsősorban pedig ez a tényező gyorsíthatja meg az e-hajtású járművek elterjedését. A másik, a szélesebb körű felhasználást egyelőre akadályozó tényező a töltő infrastruktúra hiánya. E téren is jelentős fejlesztések vannak folyamatban, a Tesla például éppen a héten jelentette be, hogy 2017 végéig megduplázza Supercharger hálózatát.

A tervezők már a töltők újabb generációján dolgoznak, a 350 kilowatt teljesítményű új kutak a következő években jelenhetnek meg és csökkenthetik tovább az elektromos autók feltöltési idejét.

A prognózis ugyan meglepőnek tűnhet, de az elektromos autózás gyors előretörését látva könnyen előfordulhat, hogy hamarosan már túlságosan óvatosnak fog tűnni.

(Bloomberg)
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
GettyImages-807406400
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Airplane