Ma még stabil országokat is megingathat a klímaváltozás
Üzlet

Ma még stabil országokat is megingathat a klímaváltozás

Portfolio
Az egyre erőteljesebb globális klímaváltozás hatására világszerte nőhet a politikai instabilitás és az erőszakos konfliktusok kockázata; bár a környezeti változások elsősorban a "legyengült immunrendszerű" államokat veszélyeztetik, ma még stabil országok és régiók is meginoghatnak - figyelmeztet az Adelphi független agytröszt jelentése, amely szerint a megoldást a klímaváltozás jelentette összetett kihívásokra felelős választ kínáló bölcs politika jelentheti.

Ma még stabil országokat is megingathat a klímaváltozás

A klímaváltozás társadalomra gyakorolt negatív hatásait fejtegető tanulmányok korábban is napvilágot láttak, a most megjelent jelentés pedig megerősíti, hogy egyértelmű összefüggés van a klímaváltozás és a nem hivatalos fegyveres csoportok működése között. A "Felkelések, terrorizmus és szervezett bűn egy melegedő légkörben" című jelentés szerint a klímaváltozás nem egyszeri, lineáris hatással bír egy-egy ország vagy régió stabilitására, hanem sokkal inkább mint kockázattöbbszöröző tényező működik. Magyarán, a klímaváltozás felerősíti a már amúgy is fennálló olyan kockázati tényezőket, mint a népességrobbanásból vagy a gyors ütemű városiasodásból eredő feszültségek. Teszi ezt oly módon, hogy az éghajlatváltozással együtt járó jelenségekkel - az ivóvízkészletek csökkenése, veszélyes időjárási jelenségek - fokozza a társadalomra nehezedő nyomást.

Bár nyilvánvaló, hogy azok az államok szenvednek leginkább a klímaváltozás hatásaitól, amelyekben már most is jelen van az instabilitás és az erőszakos konfliktusok, azonban a jelentés arra is figyelmeztet, hogy a klímaváltozás egyéb hatásokkal kombinálódva a ma még látszólag stabil országokat is megingathatja.

Ma még stabil országokat is megingathat a klímaváltozás
Az Iszlám Állam ellen harcoló iraki kurd harcos őrségben a Francois Hollande francia államfőnek az észak-iraki Erbíl körzetében levő állásukon tett látogatása alatt 2017. január 2-án. Fotó: MTI/EPA/AP, Christophe Ena

Közvetett és közvetlen hatások

A jelentés két fő mechanizmust határoz meg, amelyek által a klímaváltozás elősegíti az erőszakos konfliktusok számának és intenzitásának növekedését.

Egyrészt hozzájárul a természeti erőforrások körül folyó, a megélhetési biztonsággal kapcsolatos konfliktusokhoz, amelyek jóval könnyebben kialakulhatnak és megszaporodhatnak olyan közegben, ahol az állam hatalma, legitimitása és tekintélye csekély.

A klímaváltozás emellett számos országban és régióban közvetlenül is erős negatív hatást gyakorol az életkörülményekre, például az élelmiszer-ellátás növekvő bizonytalanságai, a víz- és földhiány révén.

Az érintett társadalmak tehát sokkal sérülékenyebbek, sokkal inkább ki vannak téve a negatív klímahatásoknak, ilyen körülmények között pedig

az illegális félkatonai fegyveres csoportok egyre vonzóbb perspektívát és megélhetési körülményeket kínálhatnak egyéb lehetőségek hiányában a helyieknek.

Ördögi körben?

A jelenés egyik legérdekesebb megállapítása, hogy a félkatonai csoportok - nem ritkán fegyverként használva a természeti erőforrásokat - tovább fokozhatják a környezeti bizonytalanságokat, azáltal, hogy csökkentik például a vízhez vagy egyéb természeti erőforrásokhoz való hozzáférhetőséget.

Az erőszakos konfliktusok kialakulását a klímaváltozással szemben minél ellenállóbb államok és társadalmak kiépítése segíthet hatékonyan megelőzni - szögezi le a jelentés, amely szerint ugyanakkor ennek érdekében számos országnak a jelenleginél jóval hatékonyabban kellene alkalmazkodnia az éghajlatváltozás hordozta kihívásokhoz, a gazdasági fejlesztések mellett megfelelő humanitárius politikát, valamint a béke megőrzését szolgáló dilpomáciai tevékenységet folytatva.

Címlapkép forrása: MTI/EPA, Sedat Suna
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Krones