Üzlet

A hazai brókercsata kiverte a biztosítékot

Tíz évvel ezelőtt még szinte sehol sem volt, mostanra viszont a legnagyobb forgalmú brókercég a magyar tőzsdén a cseh Wood. Az elmúlt évek piacvezetőjének, az elmúlt hónapokban azonban a második helyre szorult Concorde Értékpapír Zrt.-nek a vezérigazgatójával, Régely Károllyal beszélgettünk arról, mennyire fontos az első hely, milyen folyamatok mozgatják a forgalmi adatokat.
A múlt héten a havi BÉT-forgalmi statisztika kapcsán brókercsatáról írtunk, meg arról, hogy a Wood újra lenyomta a Concorde-ot. Úgy tűnik, ez kiverte nálatok a biztosítékot.

Nem erről van szó, csak a kép annál komplikáltabb, mint hogy ki mekkora forgalmat ér el a tőzsdén. Hogy egy kicsit perspektívába helyezzük a számokat, érdemes azt is tudni, hogy a Budapesti Értéktőzsdén a napi átlagforgalom a néhány évvel ezelőtti csúcsidőszak negyedét éri el, az átlagos jutalékszint pedig nagyjából ötöde a korábbinak, vagyis összességében az ezen a tevékenységen elérhető bevétel tizede, húszada annak, mint ami tíz, tizenkét évvel ezelőtt volt. Éppen ezért a mi fókuszunk áttevődött a magasabb hozzáadott értékű szolgáltatásokra, private banking és premium banking üzletágat indítottunk, részben ennek köszönhetően a kezelt vagyon 400 milliárd forint fölé nőtt, még úgy is, hogy a Concorde Alapkezelő egy jelentősebb állományt magával vitt a két vállalat különválásakor. A korábbinál jóval nagyobb állományon érünk el alacsonyabb marzsot, de a cél nem feltétlenül a magas forgalom elérése, hanem a profitábilis működés. Ma már sokkal kisebb annak a súlya, hogy ki mekkora tőzsdei forgalmat ér el, mint korábban, mert bár a magas forgalom bizonyos esetekben erőt mutat, de nem ad valós képet a bevételek vagy a profit alakulásáról.

A hazai brókercsata kiverte a biztosítékot
Ettől még igaz az, hogy a Wood nagyon erős a magyar piacon.

Az elektronikus kereskedési rendszerek terjedésével már nem feltétlenül kell magyarországi szolgáltatóként működni ahhoz, hogy valaki versenyképes szolgáltatást nyújtson, sőt, az intézményi ügyfelek a magasabb hozzáadott értékű, fundamentális vagy technikai elemzéssel alátámasztott tanácsadás és kiszolgálás helyett sok esetben inkább egy egész régiót akarnak elérni egy szolgáltatón keresztül, és sokkal fontosabb az elérés gyorsasága és a költsége. Ezzel párhuzamosan a magyar állam a befektetési szolgáltatókra még a válság idején különadót vetett ki, amelynek a mértékét például a bankadóval szemben azóta sem csökkentett, ráadásul ez a különadó a külföldről szolgáltatást nyújtó szolgáltatókra nem vonatkozik. Minél fontosabb az ügyfeleink számára a költséghatékonyság, annál inkább kiszorulnak a magyar szolgáltatók a versenyből. Miközben a kormányzat sok esetben azt kommunikálja, hogy a magyar szolgáltatókat kívánja helyzetbe hozni a versenytársakkal szemben, a mi szektorunk ezzel ellentétes szabályozást kapott.

Akkor a Wood előre törése nem lepett meg titeket?

A befektetési szolgáltatókra eső különadót jelen pillanatban a három legnagyobb, független magyar szolgáltató fizeti. Ezért az igazán fontos, nagy volumenben kereskedő szereplők versenyképes árakon tudják kínálni a szolgáltatásaikat, mi pedig sok esetben alulmaradunk a versenyben. A 2 százalékos iparűzési adó felett még 5,6 százalékos különadó is terheli az árbevételt, a 7,6 százalék az árbevételre vetítve sok szektorban a teljes marzsot elvinné, bizonyos ügyfélkategóriákban már nálunk is, ezért gondolom azt, hogy a külföldi szolgáltatóknak, mint a Woodnak az előre törése várható, prognosztizálható folyamat. Egyébként nem csak a magyar tőzsde esetében van versenyhátrányunk, hiszen amennyiben magyar szolgáltatóként külföldi piacokon szeretnénk kötni, netalán magyar szolgáltatóként külföldi piacokon külföldi ügyfeleket szeretnénk kiszolgálni, akkor a magyarországi különadó a magyar szolgáltatókat versenyhátrányba hozza.

Mennyire figyelitek egyébként a versenytársak BÉT-forgalmait, mennyire presztízskérdés, hogy ott legyetek az élen?

Akár presztízsokokból, akár az ügyfeleink felé felmutatott kép szempontjából fontos, hogy hányadikak vagyunk ezen a ranglistán, de a magyar tőzsde szempontjából is fontos, hogy magyar szolgáltatók legyenek az első helyeken, hiszen ők érdekeltek a magyar piac jövőjében, mert nekik a magyar piac nem egy a kereskedett tíz-húsz piacból, hanem egy a legfontosabb három piacból. Bár az év eddig eltelt része alapján leszorultunk az első helyről, hosszú még az év, bízom benne, hogy az év egészében meglesz az első hely.

A hazai tőzsdei forgalom döntő hányadát az intézményi szereplők generálják, de mi a helyzet a lakossági szegmensben?

Eddig az intézményi kiszolgálásról beszéltem, de a lakossági ügyfelek kiszolgálásánál is fontos szerepet játszik, hogy a bevételek 5,6 százalékát elviszi a különadó, de ott azért a nyereségtartalom van akkora, hogy az extra teher kitermelhető, hiszen bár ott alacsonyabb megtérüléssel dolgozunk, de megvan az a hozzáadott érték, amit az ügyfél hajlandó kifizetni. A befektetési szolgáltatóknak Beva-befizetéseik is vannak, amivel elsősorban a számlájukon nagyjából 30 millió forinttal rendelkező ügyfeleknél van gond, mert ott a mai hozamkörnyezetben egyáltalán nem mindegy, hogy a 17,5 bázispont addicionálisan terhelődik az ügyfélre vagy sem. Akkor, amikor az európai hozamszint gyakorlatilag a nullához közelít, akkor nagyon nem mindegy, hogy az ügyfél még kifizet közel 20 bázispontot vagy sem. Tehát a lakossági területen is megvan az a szegmens, ahonnan kvázi kiszorulhatunk, hiszen ezek az ügyfelek könnyen elérhetik a magyar felügyelet, a magyar jogrendszer alá nem tartozó külföldi, online szolgáltatókat.

Mennyi extra befizetése van évente a Concorde Értékpapírnak?

Nagyjából 350 millió forintot fizetünk éves szinten a Beva-befizetés és a különadó miatt, ez a saját tőkénk 10-11 százaléka, és ugye ezt minden évben kifizetjük. Jelen pillanatban még nem mi fizetjük be a legnagyobb összeget a befektetési szolgáltatók közül, de amint az Erste Befektetési Zrt-t összevonják az Erste Bankkal, akkor már a Concorde lesz a legnagyobb befizető.

Miért ilyen gyenge a szektor lobbiereje? A bankadót már jelentősen csökkentették, a brókercégek adójához viszont nem nyúlt a kormány.

Azzal, hogy a Budapesti Értéktőzsde a magyar Nemzeti Bank tulajdonába került, a piac és az állam közötti kommunikáció szignifikánsan javult, de sajnos a Nemzetgazdasági Minisztérium véleménye nem mindig esik egybe az MNB véleményével. Másrészt az is igaz, hogy a Quaestor- és a Buda-Cash-botrány után politikailag kevésbé vállalható, hogy a befektetési szolgáltatókra kivetett adót csökkentsék. A szektor jelenlegi befizetése nagyságrendileg 1 milliárd forintot jelent a költségvetésnek, tehát nem jelentős tétel, ráadásul az Erste befektetési szolgáltatójának beolvasztása után ez az összeg közel felére csökken, mégis alkalmas arra, hogy a magyarországi szolgáltatókat ellehetetlenítse a külföldi szolgáltatókkal folytatott versenyben.

Mennyire fontos még a Concorde bevételei és profitja szempontjából a magyar tőzsde?

A magyar tőzsdei bevétel nálunk is veszített a súlyából, de még mindig szignifikáns részt képvisel, de amiért igazán fontos, az az, hogy nagy szerepe van az intézményi kapcsolatok fenntartásában, a magyar piacon kiépített pozíció erősítésében. Hiszen mi a magyar piacon tudjuk elmondani, hogy addicionális információt tudunk nyújtani az ügyfeleink részére, sok esetben ezért tartják fent az intézményi befektetők a regionális kapcsolatokat, és ha ez elvész, akkor ezeket a befektetőket nehéz megszólítani például egy tőzsdei bevezetés kapcsán is.

Az extra terheket el is lehetne kerülni, úgy tudjuk, több szolgáltató vizsgálja is ennek a lehetőségét. Hogy egy klasszikust idézzek, el lehet menni Magyarországról.

Nem tartom kizártnak, hogy meg lehessen valósítani azt, hogy egy hazai szolgáltató külföldről nyújtson szolgáltatást magyarországi ügyfeleknek, de ennek a kivitelezése nagyon bonyolult lenne. A Concorde elsődlegesen a hazai piacon betöltött helyzeténél fogva tud pozíciót kihasítani magának a nemzetközi porondon, ezért a Concorde esetében azt a lehetőséget, hogy teljeskörű befektetési szolgáltatásokat külföldről hajtson végre, azt eleve megvalósíthatatlannak tartom.

Korábban gondolkodtunk azon, hogy más régiós országban is fiókot nyissunk, de minden esetben azzal a problémával szembesültünk, hogy hiába készítünk külföldről piaci elemzéseket, akkor fogadnak el minket a megbízóink, ha az adott országban helyi irodával, helyi elemzőcsapattal, helyi sales csapattal rendelkezünk. Tehát az, hogy mi itt vagyunk Magyarországon, az bizonyos értelemben elkerülhetetlen velejárója a működésünknek, amíg elsődleges piacunk a magyar tőzsde. Ráadásul nagyon szoros napi kapcsolatban vagyunk a magyarországi ügyfeleinkkel, sok esetben nem csak befektetési tanácsokat adunk nekik, de partnereinket is közvetítjük nekik, ezt a kiszolgálást külföldről hatékonyan nehezen lehetne megvalósítani.

Egyébként lenne olyan ügyfélszegmens, ahol kifejezetten előnyös lenne, ha külföldről, határon átnyúló szolgáltatást nyújtanánk. Vannak ügyfeleink, akik a befektetéseik egy részét külföldről kezelik, aminek nem az az oka, hogy félnek Magyarországtól, ez egy természetes diverzifikáció. Ilyen jellegű ügyféligényeket könnyebben ki tudnánk elégíteni külföldről, ezért nem tudom kizárni azt, hogy megjelenjünk például valamelyik európai nagyvárosban, mint szolgáltató. De hogy Magyarországon csak fióktelepként működjünk, az soha nem merült fel, nem is tervezzük.
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT