A rendőrség, az MNB és a NAV nekimegy a piramisjáték-gyanús hálózatnak
Üzlet

A rendőrség, az MNB és a NAV nekimegy a piramisjáték-gyanús hálózatnak

Portfolio
A piramisjáték egyes jegyeit felmutató OneCoin állítólagos virtuális valutával szembeni közös fellépésről egyeztetett az MNB a Belügyminisztérium és a rendőrség különböző szerveivel, az adóhatósággal, illetve ügyészségi vezetőkkel - áll az MNB közleményében.
A OneCoin látszólagos virtuális fizetőeszköz magyarországi megjelenési formái elleni fellépés témájában tartott megbeszélést 2017. május 5-én a Belügyminisztérium több szerve, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Fővárosi Főügyészség, a Legfőbb Ügyészség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Nyomozó Iroda, az Országos Rendőr-főkapitányság, illetve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közös Piacfelügyeleti munkacsoportja.

A piramisjátékhoz hasonlító OneCoin konstrukció látszólag valamiféle eszközökbe történő befektetést tesz lehetővé, valójában azonban kereskedni kizárólag a tevékenységet szervező által üzemeltetett zárt és nem ellenőrizhető fórumon lehet.

Egyszerűbben fogalmazva: a OneCoinért jelenleg semmiféle valós áru vagy szolgáltatás nem vásárolható, az állítólagos virtuális fizetőeszköz értéke, árfolyama objektíven megállapíthatatlan. A rendszerbe magas hozamokat ígérve szerveznek az interneten keresztül új belépőket oly módon, hogy utóbbiak befizetéseiből a korábban csatlakozottaknak (akiknek így erőteljes anyagi érdeke a marketing és a toborzás) jutalékot fizetnek.

A jegybank az elmúlt három és fél évben 9 alkalommal tett közzé írásos figyelmeztetéseket az egyes fizetésre használható - állítólagos vagy valós - virtuális eszközök és rendszerek (így a OneCoin és a BitCoin) rendkívüli fogyasztói kockázatairól, illetve publikálta az Európai Bankhatóság (EBA) ugyanilyen témájú figyelmeztetését is.

Az MNB mindezeken túl folyamatosan elemzi a szükséges/lehetséges lépéseket az ügy kapcsán és - mint történt ez most a 2013 őszén a pénz- és tőkepiacokon tapasztalható visszaélések elleni hatékony, egységes fellépés érdekében létrehozott Piacfelügyeleti munkacsoport keretei között - egyeztet ezekről a társhatóságokkal - olvasható az MNB közleményében.

Tavaly decemberben az MNB már másodszor figyelmeztetett arra, hogy Magyarországon is terjednek piramisjátékokhoz hasonló, a Bitcoin hírnevére építő konstrukciók.

Emellett az MNB-nek korábban küldött kérdéekre adott válaszokból kiderült, hogy:
  • A pénzügyi felügyelet 2010. április 23-án piramisjáték szervezésének gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett a nyomozó hatóságnál a OneCoint értékesítő internetes vállalkozás tevékenysége miatt.
  • A jegybanknak 2015. júniusi sajtóközleménye kibocsátásakor emellett arról is tudomása volt, hogy egy érintett ügyfél újabb büntetőfeljelentése nyomán kb. 2014 óta csalás, sikkasztás és piramisjáték szervezésének gyanújával is rendőrségi nyomozás folyik hivatalosan ismeretlen személlyel (az ügyfél jelzése szerint az adott értékesítő társasággal) szemben. Utóbbi eljárásban az MNB a rendelkezésére álló adatok nyújtásával együttműködött a nyomozó hatósággal.


Mint arról korábban írtunk, a OneCoin egy szerte a világon MLM-formában értékesített állítólagos kriptopénz, melyet idén év elején egy újabb hullámban kezdtek el értékesíteni Magyarországon, ezért is írtunk erről összefoglaló cikket.

Április végén Németországban először a pénzforgalmi szolgáltatásukat végző "leánycégüket" és az ehhez kapcsolt dubaji holdingcég kapcsolódó tevékenységét, majd saját számlás kereskedés miatt a teljes céghálózat németországi működését betiltották.

Indiában civil ruhás rendőrök ültek be Onecoin értékesítési estre, majd fogtak el 18 főt, és keresnek további négy szervezőt.

Több országban piramisjáték-gyanújával folyik rendőrségi nyomozás és felügyeleti vizsgálat a cég tevékenységével kapcsolatban, van, ahol a pénzügyi felügyelet figyelmeztet, ezeket itt gyűjtöttük össze:

  • Olaszország versenyhatósága december végén ideiglenesen betiltotta a OneCoint értékesítő cég, a One Network Services Ltd. tevékenységeit Olaszországban. Az itt lefolytatott - több bejelentés miatt elindított - vizsgálat ugyanis kiderítette, hogy oktatási csomagok 140 eurós megvásárlásáért cserébe "jelentős pénzügyi hozamot kínáltak, két éven belül 2800 eurót". Mint írják, az összegyűjtött adatok alapján egy piramisjátékról lehet szó, ezt pedig tiltják az olasz törvények.
  • A londoni pénzügyi felügyelet (FCA) tavaly szeptember végén adta ki hivatalos figyelmeztetését, melyben azt is megemlítik, hogy a londoni rendőrség is nyomozást folytat a céggel kapcsolatban.
  • A belga pénzügyi felügyelet tavaly augusztusban adott ki figyelmeztetést arról, hogy annak ellenére, hogy ezt állítják, az országban a hatóság és a helyi jegybank engedélye nélkül értékesítik a OneCoint.
  • A német BaFin tavaly nyáron szintén vizsgálatot indított, szerintük is piramisjáték gyanús esetről van szó. Mint írják, pénzért oktatócsomagokat lehet vásárolni, amelyek mellé OneCoinok járnak, de ezeket csak akkor lehet készpénzre váltani, ha újabb embereket szerveznek be maguk alá. Németországban azóta a fent már említett két konkrét lépést hajtották végre.
  • Kínában tavaly május végén 45,7 millió dollárnyi vagyont foglaltak le egy OneCoint értékesítő hálózatnál tartott razzia során, ez a OneCoin-szervezet összesen 91 millió dollárt nyúlt le kínai ügyfeleitől.


A címlapkép forrása: MTI Fotó: Lakatos Péter
Frankfurti tőzsde
Bear
Emmanuel Macron Albania Eszak-Macedonia csatlakozasi targyalasok
Hiventures konferencia
közút baleset rendőr mentő
shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Lefordult az OTP