Ez volt a világ 10 legsúlyosabb nukleáris katasztrófája
Üzlet

Ez volt a világ 10 legsúlyosabb nukleáris katasztrófája

Portfolio
A nukleáris katasztrófák hosszú távú hatásai több ezer évre kiterjedhetnek, becslések szerint Csernobil térsége még körülbelül 20 ezer évig nem lesz biztonságosan lakható. A nukleáris balesetek, különösen súlyosabbak azonban rendkívül ritkán fordulnak elő, így a globális energiaellátás 5,7, a globális áramfogyasztás pedig mintegy 13 százalékát napjainkban a világszerte működő közel 450 atomerőmű biztosítja. Az alábbi esetek szinte mindegyike súlyos emberi mulasztás eredményeként állt elő, és az is közös jellemzőjük, hogy a hatóságok és kormányok rendszerint igyekeztek szőnyeg alá söpörni a problémát.

1 2

10. - 6..

Ez volt a világ 10+1 legsúlyosabb nukleáris katasztrófája

A nukleáris létesítményekben bekövetkező nem kívánt eseményeket a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Eseményskáláján (INES, International Nuclear Event Scale) értékelik; mindezidáig hivatalosan mindösszesen két, a legsúlyosabbnak minősülő, 7-es besorolású esemény történt világszerte.

Ez volt a világ 10 legsúlyosabb nukleáris katasztrófája
Forrás: MTI/EPA, Steffen Schnmidt
10. Tokaimura, Japán 1999 - 4-es fokozat
A 4-es fokozatú esetek elsősorban létesítményen belüli hatással járó balesetek, a reaktor zónájának károsodásának hatására ugyan bizonyos mennyiségű radioaktív anyag kerülhet a környezetbe, azonban a telephelyen kívül védelmi intézkedésre általában nincs szükség, kivéve esetleg az élelmiszerek helyi ellenőrzését. A dolgozók sugárterhelése olyan mértéket érhet el, ami akut egészségi hatásokkal járhat.

A mintegy 34 000 lakosú Tokai Mura Japán egyik legfontosabb nukleáris központja, amely 15 különböző nukleáris létesítménynek ad helyet. Ezek egyike az a kísérleti uránfeldolgozó-átalakító üzem, amelyben a baleset történt. Az épülettől mintegy 80 méterre közút vezet, és 110 méterre vannak a legközelebbi lakóházak. A Fizikai Szemle beszámolója szerint a baleset akkor következett be, amikor a konvertáló üzemben közepesen dúsított uránt dolgoztak fel. A baleset előtt a csoport vezetője utasította a munkásokat: gyorsítsák tovább a feldolgozási folyamatot azzal, hogy egyrészt több anyagot adagoljanak egyszerre, másrészt az anyagok elkeverését ne a különálló tartályban végezzék, hanem egyenesen a kicsapató tartályban. Ezzel az egyébként három óráig tartó eljárást el tudták végezni fél óra alatt. Miután az utolsó edény tartalmát is beletöltötték a kicsapató tartályba, hasadási neutron-láncreakció indult el, a közelben lévő három munkás pedig azonnal rendkívül nagy sugárdózist kapott. Kettő közülük rögtön életét veszítette, további 56 munkás és 21 lakos pedig sugárfertőzést kapott, noha amint a szivárgást érzékelték, elrendelték a környéken élők kitelepítését.
9. Buenos Aires, Argentina 1983 - 4-es fokozat
Az egyik operátor súlyos hibája miatt a hárommilliós metropolisz közelében bekövetkezett reaktorrobbanás következtében 17 embert jelentős sugárterhelés ért, a hibázó üzemeltető technikus pedig két nappal később életét veszítette. Õ volt az egyetlen személy, aki a baleset idején a reaktorcsarnokban tartózkodott, a dózist kapott alkalmazottak az irányító teremben, illetve más szomszédos helyiségekben tartózkodtak. Az 1965-ben épült kísérleti reaktorban az üzemanyag-kazetták szabálytalan átrakása közben következett be a baleset.
8. Saint-Laurent, Franciaország 1969 - 4-es fokozat
Franciaország történetének legsúlyosabb nukleáris balesete, a reaktormag-olvadás következtében azonban radioaktív anyag nem került az üzemen kívüli környezetbe, és személyi sérülésről sem érkezett hír az eset kapcsán. Pár évvel később, 1980-ban pedig a hűtőrendszer meghibásodása miatt a reaktor egyik fűtőelem csatornája olvadt meg, a Loire menti erőműből azonban nem került a környezetbe veszélyes anyag. A francia fejlesztésű, úgynevezett UNGG reaktorokat végül 1990-92-ben vonták ki a termelésből.
7. Goiânia, Brazília 1987 - 5-ös fokozat
Az INES-skála szerinti 5-ös fokozat a reaktorzóna nagy részének súlyos károsodását jelenti mechanikus hatások és/vagy megolvadás következtében, és hasadási termékek környezetbe bocsátásával jár. A balesetelhárítási tervek részleges végrehajtása (pl. kitelepítés) szükségessé válhat az egészségi hatások valószínűségének csökkentésére.

A brazíliai esetnek valójában nem sok köze van az atomerőművekhez vagy a nukleáris fűtőanyaghoz, a szakma definícióija szerint radiológiai baleset történt. A rendkívül különös eset egy elhagyott kórházban "felejtett", sugárkezelés céljára gyártott berendezés ellopásával indult. A fém- és hulladékgyűjtésből élő hajléktalanok szétszerelték a berendezést, a benne talált, mindössze barack méretű, cézium-137-es izotópot tartalmazó sugárzó gömb pedig több száz ember súlyos sérülését okozta. Az eset súlyosságát fokozta, hogy a sötétkék fénnyel világító gömböt nagyon sok ember akarta látni, így nagyon sokan kerültek közvetlen kapcsolatba a gamma-sugárzást kibocsátó fémmel. A történések négy halálos áldozatot követeltek, 112 ezer embert vizsgáltak meg, 249 embert pedig jelentős, közülük 28-at különösen súlyos radioaktív eredetű károsodás ért. A kármentesítés részeként számos épületet lebontottak, egy jókora területen pedig a felső talajréteget is ki kellett cserélni.
6. Chalk River, Kanada 1952 - 5-ös fokozat
Ez volt a történelem első nagyobb reaktorbalesete, amelyben több kisebb hiba a reaktor túlterhelését eredményezte. A robbanás, illetve nukleáris leolvadás következtében jelentős sugárzó anyag került a környezetbe. Közvetlen emberáldozatokról ugyan nem lehet tudni, de a környezeti kármentesítésben részt vett katonák közül az elszenvedett sugárzás miatt sokan nagyfokú egészségkárosodással küzdenek. A téma sokáig tabunak számított, először egy 2006-os kormányzati tanulmány igyekezett részletesen összefoglalni a történteket. Az észak-amerikai ország kormánya végül 2008-ben döntött úgy, hogy kártérítésben részesíti a sugárzásnak kitett veteránokat, akik 1952 és 1958 között több alkalommal is részt vettek a baleset következményeinek elhárítására. A munkálatokban részt vett az Amerikai Tengerészgyalogság 150 fős személyzete is, egy bizonyos Jimmy Carter nevű tiszt vezetése alatt, aki később az Amerikai Egyesült Államok 39-dik elnökeként vált ismertté. A baleset után két évvel a reaktort újraindították, és több mint 40 évvel később, 1993-ben állították le végleg.

Ez volt a világ 10 legsúlyosabb nukleáris katasztrófája
Gőz száll föl a fukusimai atomerőmű hármas reaktorából a robbanásokat követően, forrás: MTI/EPA/Tepco
Ez a cikk folytatódik
1 2
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Debrecen télen
70 milliós befektetést is kaphatnak magyar startupok

A programhoz partnerként csatlakozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség is.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
cimlap_Davos0124