Üzlet

Példátlan fizetési rendszert vezet be a Shell a klímaváltozás miatt

Portfolio
Nagy többséggel leszavazták a Royal Dutch Shell részvényesei a keddi közgyűlésen, hogy a társaságnál éves szén-dioxid-kibocsátási célokat határozzanak meg és publikáljanak. A Shell szerint saját kezeit kötné meg a kötelező kibocsátáscsökkentési célok kijelölésével, amelyek a termelés és értékesítés visszafogására kényszerítenék a társaságot. A részvényesek nagy része támogatta viszont a társaság új, eddig példátlan juttatási politikáját is, amely a vezetői bónuszok 10 százalékának kifizetését a társasági üvegházgáz-kibocsátás csökkentésének függvényévé teszi.
A Royal Dutch Shell éves rendes közgyűléséne megjelentek 94 százaléka szavazott nemmel a Follow This aktivista csoport kezdeményezésére, mintegy 5 százalékuk pedig tartózkodott a véleménynyilvánítástól. A környezetvédő csoport javaslata értelmében az üvegházgáz-kibocsátás csökkentése érdekében az olajtársaságnak saját magára nézve kötelező konkrét, publikus, évekre lebontott kibocsátási célokat kellene bevezetnie. A kezdeményezést észszerűtlennek nevezte Ben van Beurden, a vállalat vezérigazgatója, ugyanakkor további klímaváltozás elleni intézkedéseket és nagyobb transzparenciát ígért a befektetőknek.

A Follow This aktivista csoport alapítója, Mark van Baal szerint további olajvállalatokat is igyekeznek majd megnyerni kezdeményezésüknek, így például a BP-t is. A klímaaktivisták igyekeznek növekvő nyomást helyezni az olyan globális olajvállalatokra mint az Exxon Mobil vagy a Chevron azért, hogy a lehető legambíciózusabb célokat tűzzék ki maguknak a klímaváltozás elleni küzdelemben. A befektetők klímaváltozással, illetve a kapcsolódó kockázatokkal szembeni növekvő érzékenysége már korábban arra késztette a Shellt, hogy megújuló, például szélenergia projektekbe invesztáljon.

A közgyűlésen mindemellett a megjelentek nagy része támogatta a vezérigazgatói jutattások 60 százalékos emeléséről szóló javaslatot is. Ehhez képest az előző héten a BP közgyűlésén a részvényesek Bob Dudley vezérigazgató fizetési csomagjának előző évihez képesti 40 százalékos csökkentéséről határoztak.

A Shell május elején ismertetett negyedéves jelentéséből kiderült, hogy a vállalat nyeresége éves összevetésben 136 százalékkal 3,86 milliárd dollárra emelkedett 2017 első három hónapjában, míg a társaság elemzői konszenzusa 3,05 milliárdos prognózist tartalmazott. Egy évvel korábban a Shell 1,55 milliárd dolláros eredményt ért el.

(Reuters)
Frankfurt Stock Exchange
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Frankfurt Stock Exchange