Üzlet

Megszületett a döntés - Így próbálják megtámasztani az olajárat

Portfolio
Kilenc hónappal meghosszabbította az olajkitermelés visszafogására vonatkozó megállapodás hatályát a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) bécsi ülésén - írta a Reuters egy delegáltra hivatkozva. Így a piac által legvalószínűbbnek tartott verzió valósulhat meg, amely szerint az eredetileg 2017 első félévére szóló kitermeléscsökkentést 2018 márciusáig terjeszti ki a szervezet. Ezzel együtt a piac első reakciói negatívak voltak, mivel egy tizenkét hónapos hosszabbítást is indokoltnak látott volna.

Megszületett a döntés - Így próbálják megtámasztani az olajárakat

A befektetőket nem érte meglepetésként a mostani hosszabbítás híre, a piaci konszenzus a kilenc hónapos kiterjesztést tartotta a legvalószínűbbnek. Noha a döntés segíthet mérsékelni a piaci túlkínálatot, a piac a jelek szerint nem vár áttörést az intézkedéstől; sőt, egyfajta csalódottság érzékelhető amiatt, hogy nem tizenkét hónappal, 2018 közepéig toldották meg a kitermeléscsökkentés érvényességét. A kitermelés visszafogásának kiterjesztésével az OPEC ötéves átlagára kívánja mérsékelni a globális olajtartalékok szintjét, ami az árakat alakító faktorok között kiemelt jelentőséggel bír. Az OPEC-et informálisan vezető Szaúd-Arábia szerint valamikor 2017 negyedik negyedévében érhetik el ezt a célt.

Több ország még nagyobb mértékben fogta volna vissza az olajkitermelést, azonban erre nem lesz szükség

- fogalmazott Khalid al-Falih, a szaúdi energiaügyi miniszter a találkozó előtt.

A döntésről szóló hírek megjelenését követően csütörtök kora délután az olaj árfolyama ismét lefelé tartott; a WTI közel 1 százalékos mínuszban 51 dollár alatt forgott, míg a Brent hordóját kisebb gyengüléssel valamivel 51 dollár fölött jegyezték.

Megszületett a döntés - Így próbálják megtámasztani az olajárat


Megszületett a döntés - Így próbálják megtámasztani az olajárat

A palaolaj jelentette stratégiai kihívásra továbbra sincs válasz; a kilenchónapos kiterjesztés nem kellően hatékony az aktuális palaolaj-kitermelési tendencia mellett

- fogalmazott Jamie Webster, a Boston Consultig olajipari területért felelős igazgatója.

Célkeresztben a nem OPEC-tagok

A megállapodáshoz várhatóan ismét csatlakozik majd egy tucat más, nem OPEC-tag olajország is, így például Oroszország is. A nem-OPEC tagok csütörtökön az OPEC döntése után gyűlnek össze egyeztetni stratégiájukat.

Több oka is van annak, hogy a korábbi, hathónapos hosszabbításról szóló tervekhez képest erőteljesebb lépés sem volt képes megfordítani a piac hangulatát. A legfontosabb, az árakra nyomást gyakorló tényezők a globális olajkereslet gyengélkedése mellett az Amerikai Egyesült Államok, és más, az egyezséget nagyrészt figyelmen kívül hagyó országok fokozódó olajkitermelési aktivitása. Vélhetően elsősorban ezek okozták azt is, hogy a tavaly év végi első összehangolt lépést összességében nem lehet sikeresnek tekinteni. Annak ellenére sem, hogy az akkori vállalások korábban nem látott magas arányban teljesültek.

A mostani döntés a 2016 végén kötött egyezség meghosszabbítását jelenti. A tagok akkori alkuja értelmében az OPEC 2017 január elsejétől hat hónapig napi 1,2 millió hordóval fogja vissza a nyersolaj-kitermelést. A megállapodáshoz más, nem OPEC-tag országok is csatlakoztak, így Oroszország is, amelyek vállalták, hogy összesen további mintegy 600 ezer hordóval fogják vissza a termelést. Így összességében mintegy 2 százalékkal mérsékelték a globális kitermelést. Az akkori döntéssel ugyan sikerült ismét 50 dollár fölé küldeni az olaj árfolyamát, azonban 2017 eddigi hónapjaiban összességében ismét gyengült a jegyzés, vagyis az intézkedés nem váltotta be teljesen a hozzá fűzött reményeket. Ezért döntött most úgy az OPEC, hogy további kilenc hónappal megtoldja a kínálat visszafogását szolgáló lépése hatályát. A következő hetekben eldől, hogy a lépés segít-e közelebb jutni az olajországoknak céljaikhoz.

Az OPEC-tagok az alku elérése után is folytatják tárgyalásaikat, amelynek értesülések szerint egyik fő témája a nem OPEC-tagokkal való hosszú távú együttműködés kialakítása lehet. A mostani megállapodásból ugyanakkor kimaradt Nigéria és Líbia, miután a kitermelésüket amúgy is visszavetették a helyi zavargások.

Az exportot is visszafognák

Nem kizárt, hogy a kartel tagországai arról is megállapodnak majd, hogy valamilyen módon és mértékben összehangoltan csökkentik exportjukat is. Szaúd-Arábia már közölte, nem csupán a kitermelés, de az export visszafogásával is igyekszik hozzájárulni a piac egyensúlyközeli állapotának megtalálásához, júniustól ugyanis élesen mérsékli olajkivitelét. Mindenesetre a piac a jelek szerint számít rá, hogy az olajkartel további intézkedésekkel igyekszik majd megtámasztani az árakat.

Még egyet csavar a történeten, hogy az OPEC mindemellett azt sem szeretné, ha az árak túlságosan magasra kúsznának, ez ugyanis megítélésük szerint újabb extra lökést adhatna az USA palaolaj-kitermelésének. A tavaly év végén indult áremelkedés újabb lökést adott az egyesült államokbeli palaolaj iparágnak, amely nem vett részt az OPEC kezdeményezésére létrejött széles körű megállapodásban. Az Egyesült Államok a legnagyobb globális olajfogyasztó, amely ugyanakkor immár a világ egyik legnagyobb kitermelője is Szaúd-Arábia és Oroszország mellett.
BFALU20191201033
valgyimir putyin
nyelvvizsga tamogatas emmi
fortepan_84587-cimlap
GettyImages-807406400
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Airplane