Üzlet

Igazságtalanul állítják pellengérre Magyarországot klímaügyben?

Portfolio
Míg egyes országok, például Németország mindent megtesznek a klímaváltozás elleni nemzetközi erőfeszítések és a párizsi klímaegyezmény sikeréért, addig többen - így Magyarország is - különféle kiskapukon igyekeznek kibújni a közös európai klímapolitika hatálya alól - írja az Euractiv.com klímapolitikai szakírója. A cikk megállapításaival részben ellentmond, hogy az elfogyasztott egységnyi áramhoz kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást vizsgálva Magyarország jelenleg jóval klímabarátabb Németországnál.
Ahogyan a jövőbeli európai klímapolitikával kapcsolatos tárgyalások a végükhöz közelednek, érdemes egy pillantást vetni az öreg kontinensre, amely a klímaváltozás elleni küzdelem egyfajta önjelölt vezetőjeként azonban egyáltalán nem tesz meg mindent a nemzetközi vállalásai teljesítésére - írja az Euractivon Femke de Jong, a Carbon Market Watch EU klímapolitikai szakértője.

Az európai klímapolitikai döntéshozók közel állnak ahhoz, hogy lezárhassák az Európa legnagyobb klímaváltozás elleni eszközével, az úgynevezett Erőfeszítés-megosztási Rendelettel (Effort Sharing Regulation, ESR) kapcsolatos tárgyalásaikat. A szabályozás kiterjed az európai üvegházgáz-kibocsátás legtöbb területére, és célja szerint 2030-ig 30 százalékkal mérsékelné a szállítás-közlekedés, mezőgazdaság, az ingatlanok és a hulladékkezelésből származó emissziót. Az Európai Parlement Környezetvédelmi Bizottsága május 30-án szavaz az ESR-re vonatkozó előzetes jelentésről. A testülethez 283 kiegészítő javaslat futott be, amelyek zömmel 2021-2030-as emissziócsökkentési pálya kezdetére, illetve a 2050-es emissziócsökkentési pályára vonatkoznak,

Sajnos azonban számos ország meg akarja fúrni az EU fő klímatörvényét, hogy különféle kiskapukat kihasználva folytathassák korábbi (légkörszennyező) tevékenységüket - vélekedik a brüsszeli ügyekben rendszerint jól tájékozott portál szerzője. Ezek az országok Franciaországtól Írországon át Magyarországig igyekeznek különféle elszámolási trükköket alkalmazni annak érdekében, hogy elkerüljék a cselekvést az ESR által megjelölt területeken - nevesíti a "szembeszegülő" államokat Femke de Jong. A spektrum másik végén elhelyezkedő Németország és Svédország pedig a szerző szerint vezetik az utat egy dekarbonizált társadalom felé - írja a szerző.

A szerző szerint, míg bizonyos politikai csoportok valóban azért dolgoznak, hogy ez a klímaszabályozás hatékony eszköze lehessen a globális felmelegedés limitálásának, addig más konzervatív csoportok veszélyeztetik a globális klímaalku bevezetését. Míg előbbiek azért küzdenek, hogy például az erdők energetikai célú felhasználása kapcsán a nyilvántarás is a fenntartható, valós kép kialakulását segítse elő, addig utóbbiak például a karbon kreditek felhasználására vonatkozó szabályozás olyan értelmű kialakításáért lobbiznak, amely megengedné, hogy a 2030-as cél mindössze papíron teljesüljön. A progresszív és konzervatív országok közötti szakadék miatt pedig az Európai Parlamentben folyó megbeszélések is ugyancsak nehézkesen haladnak - fogalmaz.

A számok mást mutatnak

Azzal együtt, hogy Magyarország kétségkívül nem nevezhető a klímaváltozás elleni nemzetközi összefogás élharcosának, az aktuális adatok azt mutatják, hogy jelenleg sokkal közelebb jár a karbonmentes gazdaság megvalósítása felé, mint az egyik fő példaként kiemelt Németország.

A rendszerirányítók európai szervezete (Entsoe, European Network of Transmission System Operators for Electricity) által kidolgozott, valós idejű vizualizációs térkép adatai szerint míg Németországban 1 kWh villamos energia fogyasztása körülbelül 430-440 gramm szén-dioxid kibocsátásával jár, addig ugyanez az érték Magyarországon 260 gramm körül alakul. A fosszilis tüzelők aránya Németországban 53, Magyarországon 37 százalék.


Igazságtalanul állítják pellengérre Magyarországot klímaügyben?
Forrás: Entsoe
Bár Németország a megújuló energiaforrások hasznosításában jelentős eredményeket ért el, a nukleáris energiától való elfordulása azt jelentette, hogy a gáz, olaj és szén továbbra is jelentős szerepet játszik ellátásában. A hivatalos adatok szerint 2016-ban a megújulók aránya a németországi primer energiafogyasztáson belül 12,6 százalékot ért el 2016-ban - Magyarország már 2015-ben 14,5 százalékot teljesített. Azzal együtt, hogy a fukusimai nukleáris balesetet követően Németország az atomerőművek fokozatos kivezetése mellett döntött, jelenleg is közel 7 százalékban a hazai atomerőművekben termelt villamos energia fedezi az energiafogyasztást.
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
nyse tőzsde usa részvény