Bréking: Trump valószínűleg aláírta az emberiség halálos ítéletét
Üzlet

Bréking: Trump valószínűleg aláírta az emberiség halálos ítéletét

Portfolio
Donald Trump úgy döntött, az Egyesült Államok kivonul a Párizsi Klímaegyezményből - értesült az Axios nevű hírportál, az AP és a Fox News fehér házi forrásokra hivatkozva, ami valószínűsíti, hogy a korábban már belengetett lehetőség realizálódhat. Ezzel nem csak a Párizsi Klímaegyezmény, de a globális éghajlatváltozás elleni nemzetközi küzdelem esetleges sikeres kimenetele is megkérdőjeleződik.
Sokak számára talán hihetetlennek tűnik, de a sajtóértesülések alapján úgy néz ki, Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke tényleg kilépteti az USA-t a Párizsi Klímaegyezményből.

Hivatalosan ugyan egyelőre nem erősítették mega döntés tényét, de az, hogy egyszerre több hiteles forrás is közölte az értesülést, arra utalhat, hogy megszületett a döntés. Trump a Twitteren azt írta, a következő napokban fogja bejelenteni a Párizsi Klímamegállapodással kapcsolatos döntését.

A klímaváltozás mint tréfa

Trump korábban számos olyan kijelentést tett, amelyek arra utaltak, hogy nem veszi komolyan a klímaváltozással kapcsolatos tudományos jelentéseket, a globális felmelegedést például konkrétan tréfának nevezte. Tudományos körökben közben egyre egyértelműbbnek tűnik, hogy az emberi tevékenység, elsősorban az úgynevezett üvegházhatású gázok kibocsátása jelentősen hozzájárul a szélsőséges időjárási jelenségek kialakulásához, a sarki jégsapkák olvadásához, a tengerszint emelkedéséhez, az aszályokhoz és az egyre sűrűbben előforduló extrém viharokhoz.

Az előzmények dacára sokan bíztak benne, hogy nem következik be a Párizsi Klímaegyezmény felrúgása. Árulkodó volt azonban, hogy a G7 csoport múlt hétvégén tartott taorminai csúcstalálkozóján sem sikerült megállapodást elérni az egyezményről, miután az Egyesült Államok nem foglalt állást.

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök a csúcstalálkozó után azt mondta, az Egyesült Államokat minden elérhető eszközzel igyekeztek meggyőzni arról, hogy a klímaváltozás nem csak környezetvédelmi, de egyben jelentős gazdasági lehetőségeket is tartogató közös ügy. A jelek szerint sikertelenül. Hasonló értelemben és meglehetősen pesszimistán nyilatkozott a tárgyalásokról Angela Merkel német kancellár is. Trump időt kért a döntéshez, majd a Twitteren jelezte, hogy ezen a héten határozhat a Párizsi Megállapodás támogatásáról.

Egy klubban Szíriával és Nicaraguával

A 2015-ben Párizsban, közel 200 ország együttműködésével hozott klímamegállapodás több mint két évtizedes nemzetközi politikai egyeztetéseredményeképpen jött létre. Elsődleges célja a globális felmelegedés korlátozása, részben a szén-dioxid és egyéb, a fosszilis energiahordozók felhasználásából eredő üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével. Ennek érdekében leszögezte, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedésének mértéke nem haladhatja meg a 2 Celsius-fokotaz iparosodás előtti szinthez mérten.

Az Amerikai Egyesült Államok jelenleg a föld második legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója Kína mögött. A szerződés keretében az Egyesült Államok is vállalta, hogy 2025-ig 26-28 százalékkal mérsékli emissziójáta 2005-ös kibocsátási szinthez képest. A vállalások értelemszerűen azt jelentik az országok számára, hogy változatos eszközökkel ugyan, de radikálisan csökkenteni kell az erőművek, járművek, ingatlanok és általában a gazdaság károsanyag-kibocsátását.

Ez a vállalás az USA egyezményből való kilépésével semmissé lesz, és alapvetően megkérdőjeleződik nem csupán a Párizsi Klímaegyezmény, de a globális éghajlatváltozás elleni nemzetközi erőfesztések lehetséges sikeres kimenetele is.

A Reuters megjegyzi, hogy a lépés Szíriával és Nicaraguával helyezi egy ligába az Egyesült Államokat, korábban ugyanis csak ezek az államok nem csatlakoztak a Föld éghajlatának jövője szempontjából kulcsfontosságúnak tartott megállapodáshoz.

A döntés egyértelműen jelentős negatív hatással járhat a Párizsi Klímamegállapodásra nézve, amely nagyban függ az olyan nagy üvegházgáz-kibocsátók, mint az Amerikai Egyesült Államok vállalásaitól. Az amerikai vállalás kiesése értelemszerűen önmagában is jelentősen gyengíti a klímaalku mint eszköz erejét. Az USA kilépésével ugyan a többi ország vállalásai továbbra is érvényben maradnak majd, azonban félő, hogy az egyik legnagyobb szennyező példáját többen is követhetik majd a kisebb ellenállást követve.

Az egyezmény további sorsa ezért kérdésesnek tűnik, azzal együtt is, hogy Kanada, az Európai Unióés Kína már korábban közölték, akkor is tartani fogják magukat az alku keretében önként vállalt kibocsátáscsökkentéshez, ha az Egyesült Államok visszakozna. A szakemberek korábban is vitatták, hogy vajon aPárizsi Klímaegyezmény alkalmas-e a katasztrofális mértékű globális éghajlatváltozás elkerülésére, az USA kivonulása azonban sokak szerint reménytelenné teheti a széles nemzetközi összefogás sikerét.

Évekig is eltarthat

Az Axios már azt is tudni véli, hogy a kilépés részletes tervének kidolgozásában az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynöksége (EPA, illetve annak vezetője, Scott Pruitt oroszlánrészt vállalt. Pruitt korábban szintén érdekes kijelentéseket tett klímaügyben.

Az egyezmény hatálya alól történő visszakozás kétféle úton valósulhat meg: a formális visszalépés mintegy hároméves folyamatával szemben az a lehetőség is fennáll, hogy az USA a megállapodás alapját képező ENSZ Éghajlat-változási keretszerződést mondja fel, ami ugyan jóval gyorsabb, ugyanakkor sokkal radikálisabb lépés is lenne.

A döntés meghozatalában Trump a republikánusok hathatós támogatására is számíthatott. Az Axios szerint az 52-ből 22 republikánus szenátor, köztük a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConell közös levélben szólították föl az elnököt a kilépésre. Nem meglepő módon ugyanakkor a Párizsi Klímaegyezmény létrejötténél bábáskodó Barack Obama, az USA előző elnöke májusi európai útján is kiállt a megállapodás mellett.

Két táborban

A kérdés egyébként magát aTrump-adminisztrációt is megosztotta. Rex Tillerson külügyminiszter (az ExxonMobil egykori elnök-vezérigazgatója), Rick Perry energiaügyi miniszter, sőt, maga Ivanka Trump, az elnök lánya is a maradás mellett kardoskodott, azzal érvelve, hogy az elnök egy kevésbé radikális eszköz alkalmazásával, a vállalások mérséklésével is változtathat a "rossz alkun". A távozás pártján állt ugyanakkor Steve Bannon elnöki főtanácsadó, és az EPA vezetője, Scott Pruitt is, akik szerint a vállalásokat csak emelni lehetett volna, az ezzel ellenkező irányú módosítási kísérletek pedig a környezetvédők heves ellenállását váltotta volna ki.

Az elnök egyébként e szempontból nem vádolható következetlenséggel. Kampányában gyakran hangoztatta, hogy a Párizsi Klímaegyezmény "rossz alkut" jelent az USA számára, amely szigorúságával sérti országa gazdasági érdekeit, miközben másoknak, például Kínának haladékot biztosít. Ezért azt ígérte, elnöki időszaka első 100 napjában "törli" a megállapodást, elsősorban az amerikai olaj- és gázipar kilátásainak javítása érdekében.

Hivatalba lépését követően nemzetközi szervezetek, befektetők, üzleti vezetők, sőt, még a szén- és olajipar olyan képviselői is igyekezték meggyőzni álláspontja helytelenségéről, mint a Cloud Peak Energy, a Peabody Energy, az Exxon Mobil vagy a Chevron. Az olaj- és gázipar ugyan részben jól járt a szén Obama alatt elindult kiszorításával, hiszen a jóval tisztább gázerőművek építése ezáltal új lendületet kapott, a szénipar kiállása az egyezmény mellett azonban már meglepőbb. Érvelésük szerint az egyezmény lehetőséget adott volna arra, hogy a szén globális energiamixben való jövőbeli szerepét biztosító nemzetközi tárgyalásokat folytathassanak. Ettől a lehetőségtől most nagy valószínűséggel elesnek, vagyis könnyen lehet, hogy az USA kilépése az egyezményből még magára az Egyesült Államok széniparára nézve is inkább kellemetlen következményekkel fog járni.
Háromszoros a túljelentkezés az építőipari ingyenmilliókért
Frankfurti tőzsde
cimlap_naperomu1210
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde