Előfizetői tartalom

Óriási kártérítés járhat a német energiacégeknek

Portfolio
A Német Szövetségi Alkotmánybíróság döntése szerint alkotmányellenes a 2011 és 2016 között a nukleáris üzemanyagra kivetett üzemanyagadó, ezért, miután a testület szerint az elvonás összeegyeztethetetlen az alaptörvénnyel, megsemmisítette a szabályozást. A szerdai karlsruhei döntés nyomán a nukleáris energiában érdekelt társaságok összesen több mint hatmilliárd eurós visszatérítésben reménykedhetnek.

Az adó keretében az új, atomerőműben használandó üzemanyag-kazettákban található tüzelőanyag minden grammja után 145 eurót kellett fizetni a szolgáltatóknak, ami csak az E.On-nál hat év alatt mintegy 2,8 milliárd eurós kiadási tételt jelentett. Az RWE a döntés kapcsán mintegy 1,7 milliárd, az EnBW pedig 1,44 milliárd eurós kártérítésben reménykedhet. A költségvetésnek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés