Bennfentes kereskedelem Mészárosék egyik cégénél?
Üzlet

Bennfentes kereskedelem Mészárosék egyik cégénél?

Portfolio
Fontos bejelentést tett június 1-jén a Konzum, a tőzsdei forgalom azonban már az azt megelőző napokban meredeken emelkedett, egy tőzsdei érdekvédelmi szervezet szerint vélelmezhetően bennfentes kereskedelem történt.
Június 1-jén fontos bejelentést tett a Konzum, ezért felfüggesztették a kereskedést a társaság részvényeivel, a bejelentés az MKB részesedésszerzésével volt kapcsolatban, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Befektetési Alapkezelő vette át az MKB Bank 45 százalékos tulajdonosának számító magántőkealap kezelését, így egy másik alap elindításával összesen 49 százalékos tulajdonosi és szavazati jog van az alapkezelő kezében.

A bejelentés napján fel is függesztették a Konzum részvényeiben a kereskedést, ennek ellenére kiemelkedő volt a forgalom, a bejelentés fényében azonban ez nem meglepő, az már inkább, hogy már a bejelentést megelőző két napon is kiemelkedő volt a forgalom a Konzumban. Miközben a májusi átlagforgalom 33,5 millió forint volt, május 30-án már 129 millió forint, másnap pedig 228 millió forint értékben kötöttek üzletet a befektetők.

Bennfentes kereskedelem Mészárosék egyik cégénél?
Erre hívta fel a figyelmet a TEBÉSZ, a tőzsdei érdekvédelmi szervezet szerint vélelmezhetően tiltott bennfentes kereskedelemről volt szó és úgy tűnik, mintha:

egyes piaci szereplők már a június 1-jei bejelentést megelőzően, de ennek az információnak a birtokában elkezdtek volna kereskedni pont úgy, mint amilyen hatást a hír - valóban - ki is váltott

A TEBÉSZ kedden bejelentést tett az MNB-nél és kérte a piacfelügyeleti eljárás megindítását és az esetleges törvénysértés kivizsgálását. A Konzum a TEBÉSZ bejelentésével kapcsolatban a hvg-hu-nak elmondta, hogy a társaság a tőkepiaci törvényeknek megfelelően, és a jogszabályok betartásával működő tőzsdei vállalat, ezért kész bármilyen TEBÉSZ által sérelmezett ügyben piacfelügyeleti vizsgálat elé állni. "Sajnálatosnak tartjuk ugyanakkor a TEBÉSZ egy kibocsátói körre koncentráló tendenciózus, minden jogalapot nélkülöző kampányszerű támadásait, amellyel sérül az érintett társaságok jó hírnevéhez való joga" - tették hozzá. Ezért megfontolják, hogy jogi lépéseket is tegyenek. Az MKB-bejelentést megelőzően is voltak ugyanis olyan tőzsdei bejelentések, amik akár befolyásolhatták a részvények forgalmát.
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak