Naponta húsz százalékot keresni Mészáros Lőrincékkel
Üzlet

Naponta húsz százalékot keresni Mészáros Lőrincékkel

Petri Ákos
Az elmúlt napokban az egyik legnagyobb sztori az Opimus és a Konzum volt a magyar tőzsdén, Mészáros Lőrinc beszállása után nem ritkán napi limittel emelkedett a Konzum és az Opimus részvényeinek árfolyama. Ennek kapcsán néztük meg, hogy milyen szabályok alapján mozog a részvények árfolyama a BÉT-en.

Őrült emelkedés

A Konzum és Opimus részvényeiben március elején nőtt meg robbanásszerűen a forgalom, akkor jelentek meg az első hírek Mészáros Lőrinc részesedésszerzésével kapcsolatban. Azóta többször is előfordult, hogy napi limittel emelkedett a papírok árfolyama, a Konzum papírjai idén egészen tegnapig közel 1300 százalékot, az Opimus részvényei pedig közel 190 százalékot raliztak, ami kiemelkedő a hazai részvények között.

Naponta húsz százalékot keresni Mészáros Lőrincékkel
Ezzel párhuzamosan jelentősen megnőtt mindkét vállalat piaci kapitalizációja, a Konzumé közel 15 milliárd forint, a BUX-tag Opimusé pedig közel 45 milliárd forint a tegnapi záróárral kalkulálva.

Naponta húsz százalékot keresni Mészáros Lőrincékkel

Mi történik egy extrém kereskedési napon?

A Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán három fő kereskedési szakaszt különböztetünk meg. A piacnyitást megelőzően 8:30-tól egészen 9:00-ig zajlik az nyitó ajánlatgyűjtési aukciós szakasz, amikor a befektetők vételi és eladási ajánlatai megjelennek a tőzsdei ajánlati könyvben, így a keresletnek és kínálatnak megfelelően 9:00-kor alakul ki a nyitóárfolyam. A nyitóár az lesz, amin ekkor a legnagyobb mennyiségű kötés létre tud jönni. A Portfolio honlapján is lehet követni azt, hogy például az ajánlatgyűjtési szakaszban milyen mennyiségek vannak bent a könyvben, milyen árfolyamon vennének és adnának a befektetők. Ezek alapján az elmúlt napokban már a nyitást megelőzően is látszott, hogy extrém elmozdulás lesz a Konzum-papírok árfolyamában.

A kereskedés fő szakasza 9:00-tól 17:00-ig tart, amikor már folyamatosan történik adás-vétel, azonban előfordul, hogy az első percekben nincs tranzakció. Ez annak a kontroll mechanizmusnak tudható be, ami három percig tart és hivatalosan a volatilitás kontrollja miatt használják a Xetra rendszer bevezetése óta. Ha nem történik kötés, az extrém esetben annak köszönhető, hogy a befektetők az előző napi záróárfolyamhoz képest tíz százaléknál nagyobb eltéréssel szeretnének eladni vagy vásárolni. (Ez a Konzum- és Opimus-részvények esetében használt árfolyamsáv, a blue chipeknél ez két százalék, a mid-capeknél 3-5 százalék, a kisebb papíroknál 10 százalék.)

A három perc alatt a befektetőknek lehetőségük van arra, hogy javítsanak egy esetleges félreütést vagy egyszerűen csak módosítsák vagy visszavonják az ajánlataikat. Extrém árfolyam elmozdulások esetén akár arra is sor kerülhet, hogy a BÉT manuálisan állítsa meg a kereskedést és ha szükséges, akkor a piaci árfolyamnál jóval magasabb vagy alacsonyabb ajánlatot adó brókercéggel egyeztesse a kérdéses ajánlatokat. Erre azt megelőzően kerül sor, ha a három perces volatilitási kontroll után a tíz százalékos ársáv kétszeresén születne kötés. Az extra volatilitási szakasz már nem automatikusan zárul, hanem a BÉT indítja újra a kereskedést.

A harmadik szakasz 17:00-tól 17:05-ig tart, amelyben eldől, hogy hol zár a részvények árfolyama, amely a nyitáshoz hasonlóan szintén egy aukciós ajánlatgyűjtés keretében zárul.

Extrém esetben tehát két kontroll mechanizmus is életbe léphet, mielőtt napi limittel emelkedik vagy esik a részvények árfolyama, ezt láthattuk az elmúlt napokban a Konzumnál is. A napi limit elérése után tovább folytatódik a kereskedés és az alábbi grafikonon látható, hogy a limit közelében történtek tranzakciók az elmúlt napokban. Csak abban az esetben nem mozdul az árfolyam a napi limit elérése után, ha nincsenek olyan befektetők, akik alacsonyabb árfolyamon megválnának részvényeiktől és erre vevőt is találnak. A Budapesti Értéktőzsdén a Standard kategóriás részvények esetében húsz százalék a limit, míg a Prémium kategóriás részvények esetében 15 százalék a napi limit.

Naponta húsz százalékot keresni Mészáros Lőrincékkel

Hogyan működik a sávszélesítés?

Miután már napok óta limittel emelkedett a Konzum és az Opimus árfolyama is, a BÉT lépett és kiszélesítette a sávot, így ma már ötven százalékos sávban folyik a kereskedés. A Konzum-papírok árfolyama egy közel 40 százalékos tartományt, míg az Opimus-részvények árfolyama közel 30 százalékos tartományt járt be a mai kereskedésben. A forgalom óriási, a Konzum részvényeiben közel 600 millió forintos a forgalom, az Opimus papírjaiban közel egymilliárdos forgalom volt eddig, így a két papír forgalma a magyar részvénypiacon élen jár, egyedül az OTP-részvényekben volt magasabb forgalom ma, közel 1,3 milliárd forint.

A BÉT vezérigazgatója a döntés előtt egyeztet a piaci szereplőkből álló kereskedési bizottsággal és a bizottság véleményezése alapján hozza meg a döntést. Az elmúlt hónapokban több alkalommal sor került sávszélesítésre, idén márciusban például az Opimus és a Konzum papírjainál, tavaly decemberben két alkalommal a Visonkánál történt sávszélesítés, a Norbi Update részvényeinél pedig tavaly júliusban történt 50 százalékos sávszélesítés.

Címlapkép forrása: MTI, fotó készítője:MTI/MTVA
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Arab Health
17 magyar orvostechnikai cég mutatkozik be az egyik legnagyobb egészségipari expón

Az Arab Health kiállításon magyar pavilont is építettek.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde
Olvasta már? Eséssel zárt a BUX