Előfizetői tartalom

Lítiumbányász világhatalom lehet Csehország - Olyan projekt készül, amire a Tesla is ráugorhat

Portfolio
Az elektromos autók megállíthatatlan térnyerésének köszönhetően jelentősen nőhet az akkumulátorgyártás a világban. A nagyobb mennyiségű akkumulátor előállításához a becslések szerint akár háromszor annyi lítiumra is szükség lehet néhány éven belül, mint amennyit 2015-ben felhasználtak. Ilyen piaci környezetben, illetve ilyen várakozások mellett nem csoda, hogy az ausztrál European Metals lítium-bánya nyitását tervezi Csehországban, ahol Európa legnagyobb készletei találhatóak a nyersanyagból. Ha a projekt tényleg megvalósul, könnyen lehet, hogy innen látják el a Mercedes kamenzi akkumulátorgyárát, illetve a Tesla érdeklődését is felkelthetik, az amerikai elektromosautó-gyártó ugyanis épp első európai Gigafactoryének keres helyet.

Az elektromos autók térnyerés megállíthatatlanAz egyre nagyobb hatótávolságot biztosító akkumulátoroknak, a direkt és indirekt ösztönzőknek, valamint a dinamikusan fejlődő nemzetközi töltőinfrastruktúrának köszönhetően az elektromos autók száma néhány év alatt megsokszorozódott a világban. Tavaly a plug-in-hibrid és a tisztán elektromos járművek állománya már...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái