Lítiumbányász világhatalom lehet Csehország - Olyan projekt készül, amire a Tesla is ráugorhat
Üzlet

Lítiumbányász világhatalom lehet Csehország - Olyan projekt készül, amire a Tesla is ráugorhat

Portfolio
Az elektromos autók megállíthatatlan térnyerésének köszönhetően jelentősen nőhet az akkumulátorgyártás a világban. A nagyobb mennyiségű akkumulátor előállításához a becslések szerint akár háromszor annyi lítiumra is szükség lehet néhány éven belül, mint amennyit 2015-ben felhasználtak. Ilyen piaci környezetben, illetve ilyen várakozások mellett nem csoda, hogy az ausztrál European Metals lítium-bánya nyitását tervezi Csehországban, ahol Európa legnagyobb készletei találhatóak a nyersanyagból. Ha a projekt tényleg megvalósul, könnyen lehet, hogy innen látják el a Mercedes kamenzi akkumulátorgyárát, illetve a Tesla érdeklődését is felkelthetik, az amerikai elektromosautó-gyártó ugyanis épp első európai Gigafactoryének keres helyet.

Az elektromos autók térnyerés megállíthatatlan

Az egyre nagyobb hatótávolságot biztosító akkumulátoroknak, a direkt és indirekt ösztönzőknek, valamint a dinamikusan fejlődő nemzetközi töltőinfrastruktúrának köszönhetően az elektromos autók száma néhány év alatt megsokszorozódott a világban. Tavaly a plug-in-hibrid és a tisztán elektromos járművek állománya már meghaladta a 2 millió darabot globálisan, amely közel 60 százalékos növekedést jelentett 2015-höz képest.

Lítiumbányász világhatalom lehet Csehország - Olyan projekt készül, amire a Tesla is ráugorhat
A várakozások szerint ez a tendencia a jövőben is folytatódik, vagyis a globális járműállomány egyre nagyobb hányadát fogják adni részben vagy teljesen elektromos autók. Ez egyben azt is jelenti, hogy amennyiben nem következik be technológiai váltás, akkor az ezeknél az autóknál alkalmazott lítiumion-akkumulátorokból is egyre többre lesz szükség a világban.

Jelentősen nőhet a globális akkumulátortermelés

Így nem csoda, hogy az előrejelzések szerint a globális akkumulátortermelés érdemben növekedhet a következő években, a teljes kapacitás elérheti a 278 gigawattórát 2021-re, míg jelenleg ez az érték csupán 103 gigawattóra. Az európai gyártókapacitások is érdemben növekedhetnek, köszönhetően azoknak az üzemeknek, amelyek a tervek szerint Svédországban, Magyarországon és Lengyelországban kezdik meg a termelést hamarosan.

Ehhez persze szükség lesz nyersanyagra is, a piaci szakértők úgy számolnak, hogy a globális kereslet a lítium-karbonát iránt megháromszorozódhat a 2015-ös szinthez képest és így elérheti az 535 ezer tonnát 2025-re. Ez a mennyiség természetesen nem csak az elektromos autók akkumulátoraihoz kell, jut belőle majd más energiatároló- és szórakoztatóelektronikai eszközökbe is.

Hatalmas beruházásról lenne szó

Ilyen piaci környezetben, illetve ilyen várakozások mellett nem csoda, hogy az ausztrál European Metals szeretne lítium-bányát nyit Csehországban, azaz egészen pontosan Cinovecben. Az ehhez szükséges bányászati jogot már 2012-ben megvásárolták a cseh államtól. A vállalat tervei szerint 393 millió dollárt - közel 108 milliárd forint - fektet majd be, hogy felépítse a település mellett a kitermeléshez szükséges operációt.

A Cinovecbe tervezett bányából, ahol 2019-től indulhat meg a termelés, éves szinten 20 800 tonna lítiumot hozhatnak a felszínre. Van is honnan, ugyanis az előzetes becslések szerint Cinovecben hatalmas lelőhely található, ezzel együtt Csehország lítium-készlete elérheti az 1,3 millió tonnát, amely a globális készletnek mintegy 3 százalékát teszi ki. Ennek a hatalmas mennyiségnek köszönhetően Csehország olyan lítium-nagyhatalmakkal szerepel egy listára, mint Ausztrália, Chile, Argentína, vagy éppen Kína.

Nagy hagyománya van a bányászatnak

A European Metals terveit erősítheti, hogy a kitermelés helyszíne lokáció szempontjából kiváló, Cinovec bányaváros Csehország és Németország határánál fekszik, és mintegy másfél órányira helyezkedik el Prágától, míg a jelentős ipari kapacitásokkal rendelkező Drezda csupán 35 kilométer távolságra van. Nagy előny, hogy a térségben komoly hagyományai vannak a bányászatnak, korábban ónbányászat is folyt Cinovec közelében, így rendelkezésre áll a kitermeléshez szükséges szakképzett munkaerő. Ráadásul ebben a térségben a legmagasabb a munkanélküliségi ráta egész Csehországban, részben pont a korábbi bányák bezárása miatt.

Lítiumbányász világhatalom lehet Csehország - Olyan projekt készül, amire a Tesla is ráugorhat
Forrás: European Metals
A bányászathoz szükséges infrastruktúrát sem kell túlságosan bővíteni, az úthálózat kiváló és rendelkezésre áll a vasúti csatlakozás és nagyfeszültségű távvezetékhez történő csatlakozás lehetősége is.

Lítiumbányász világhatalom lehet Csehország - Olyan projekt készül, amire a Tesla is ráugorhat
Forrás: European Metals

A Mercedes egy karnyújtásnyira építi akkumulátorgyárát

A sztorival kapcsolatban ki kell emelni, hogy a bányától mindössze 90 kilométerre, Kamenzben fog megépülni 500 millió eurós beruházással a Mercedes saját akkumulátorgyára, amely akár komoly felvevője lehet a Cinovecben kitermelt lítiumnak. A németek az új üzemben 2018 közepétől megkezdhetik a termelést, ahonnan elláthatják új elektromos autóikat akkumulátorokkal. A tervek szerint a Daimler 10 új elektromos autót fog piacra dobni 2022-ig és 2020-ban már éves szinten 100 ezer elektromos autót értékesítenek majd.

Lítiumbányász világhatalom lehet Csehország - Olyan projekt készül, amire a Tesla is ráugorhat
Forrás: Daimler

A Tesla figyelmét is felkelthetik

Elon Musk, a Tesla vezére tavaly novemberben jelentette be, hogy idén kiválasztják azt a helyszínt Európában, ahol a vállalat legújabb Gigafactoryje felépülhet. A tervezett beruházás értéke közel 5 milliárd euró lehet és közvetlenül, illetve közvetve 17 ezer embernek adhatna munkát, így nem csoda, hogy az elmúlt hónapokban több európai ország is jelezte, szívesen otthont adna az új üzemnek. Természetesen köztük volt Csehország is, amely Európa legnagyobb lítium-készletével rendelkezik. A Cinovecben tervezett lítium-bányászat akár a Tesla figyelmét is felkeltheti, ha tényleg megvalósul, illetve akár plusz pontot is jelenthet a végső döntés meghozatalakor, hiszen az első Gigafactoy helyszínének kiválasztásában nagy szerepet játszott, hogy Nevadában nagy mennyiségben áll rendelkezésre a termeléshez szükséges nyersanyag.
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
shutterstock_332932247
IMG_5203
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
shutterstock_611533595