Előfizetői tartalom

Globális felmelegedés: májusban is folytatódott az aggasztó trend

Portfolio
Az idei volt a második legmelegebb május 1880 óta, amelynél mindössze 2016-ban volt nagyobb a májusi globális átlaghőmérséklet - jelentette a NASA a napokban. Ezzel elmondható, hogy folytatódott az, a legalább 1985 augusztusa óta tartó trend, amelyben a globális átlaghőmérséklet minden egyes hónapban meghaladja a korábbi időszakok átlagát. Kérdés azonban, hogy mely periódust is értjük "korábbi időszakok" alatt, vagyis, hogy mit tekintsünk az összehasonlítás alapjának. 1985 júliusa csak akkor tekinthető az átlagnál hűvösebb hónapnak, ha bázisul az 1951-1980-as időszakot alkalmazzuk.

Az 50-es, 60-as és 70-es évek bázisként való elfogadása ellen szól azonban, hogy a historikus adatok szerint ekkor, a 20. század második felében már egyértelmű volt a globális felmelegedés. Vagyis az ekkor mért értékek nem tekinthetőek az emberi tevékenység által nem befolyásolt kiinduló értékeknek. Amennyiben bázisul a mérések első két évtizedét, vagyis az 1880-tól...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés