Globális felmelegedés: májusban is folytatódott az aggasztó trend
Üzlet

Globális felmelegedés: májusban is folytatódott az aggasztó trend

Portfolio
Az idei volt a második legmelegebb május 1880 óta, amelynél mindössze 2016-ban volt nagyobb a májusi globális átlaghőmérséklet - jelentette a NASA a napokban. Ezzel elmondható, hogy folytatódott az, a legalább 1985 augusztusa óta tartó trend, amelyben a globális átlaghőmérséklet minden egyes hónapban meghaladja a korábbi időszakok átlagát. Kérdés azonban, hogy mely periódust is értjük "korábbi időszakok" alatt, vagyis, hogy mit tekintsünk az összehasonlítás alapjának. 1985 júliusa csak akkor tekinthető az átlagnál hűvösebb hónapnak, ha bázisul az 1951-1980-as időszakot alkalmazzuk.
Az 50-es, 60-as és 70-es évek bázisként való elfogadása ellen szól azonban, hogy a historikus adatok szerint ekkor, a 20. század második felében már egyértelmű volt a globális felmelegedés. Vagyis az ekkor mért értékek nem tekinthetőek az emberi tevékenység által nem befolyásolt kiinduló értékeknek.

Amennyiben bázisul a mérések első két évtizedét, vagyis az 1880-tól 1899-ig terjedő időszak átlagát tekintjük, akkor már 1985 júliusa sem tekinthető az átlagnál hűvösebb hónapnak. Ebben az esetben a helyzet az, hogy

1964 decembere óta minden hónapban magasabb volt az átlaghőmérséklet, mint a 19. század utolsó két évtizedében.Globális felmelegedés: májusban is folytatódott az aggasztó trend
Forrás: NASA, via Gavin Schmidt
Amennyiben tehát valaki 1964 decembere után született, az illető soha nem tapasztalhatott az átlagnál hűvösebb időjárású hónapot - hívta fel a figyelmet a ThinkProgress Gavin Schmidt, a NASA Goddard Institute For Space Studies igazgatójának tweetje nyomán. (A szakember nem mellesleg azt várja, hogy 2017 a második legmelegebb év lehet a mérések kezdete óta.)

És valószínűleg már nem is fog, ugyanis a jövőben egyre csökken az esélye annak, hogy az átlagnál hűvösebben alakuljon egy-egy hónap globális átlaghőmérséklete - és ebből a szempontból vélhetőleg már annak sem lesz különösebb jelentősége, hogy melyik időszakot is tekintjük az összevetés bázisául. A légköri szén-dioxid-koncentráció ugyanis napjainkban messze a legmagasabb, ami az emberiség történelmében előfordult és folyamatosan emelkedik.

Hacsak a Krakatau vulkán 1883-as kitöréséhez hasonló esemény nem homályosítja el az eget, az üvegházhatással éppen ellentetés befolyást gyakorolva a légkörre - várhatóan a következő évtizedekben sem várható, hogy akár csak egy hónap átlaghőmérséklete is elmaradjon az átlagtól.

Címlapkép forrása: MTI/EPA, Sebastien Nogier
Frankfurt Stock Exchange
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Frankfurt Stock Exchange