Újabb európai nagyvárosokból száműzik az autókat
Üzlet

Újabb európai nagyvárosokból száműzik az autókat

Portfolio
Egyre több nagyvárosban tervezik azt, hogy néhány éven belül teljesen kitiltják az autókat a belvárosból, Párizs, Athén vagy Mexikóváros 2025-től nem engedne be nem csak a dízelmotoros, de semmilyen más autót sem a belső kerületekbe, és a "mozgalomhoz" egymás után csatlakoznak más nagyvárosok is. Az autók kiszorítására azonban több módszer is létezik, van, ahol egyelőre csak a régebbi autókat, van, ahol a dízelhajtású autókat nem engedik be a belvárosokba, de a parkolási díjak drasztikus megemelése vagy dugódíj bevezetése is célra vezető lehet. Bemutatjuk, hogyan szorítaná ki Helsinki és Oslo a személyautókat a belvárosból.

Helsinki

A finn fővárosban, az ország legnagyobb, 640 ezer lakosú városában, Helsinkiben más nagyvárosoktól eltérően úgy akarják kiszorítani a belvárosokból az autókat, hogy hatékony közlekedési alternatívát teremtenek, és arra ösztönzik a város lakosait, hogy ne használjanak autót a belső kerületekben.

Átlagosan az idő 4 százalékában használják az autókat a tulajdonosaik, a fennmaradó 96 százalékban azonban csak parkolnak valahol, ez pedig az erőforrások, például pénz és a parkolásra használt tér elherdálása

mondja Ville Lehmuskoski, Helsinki tömegközlekedési cégének a vezérigazgatója. Ha a helsinki régióban 25 százalékkal csökkenne az autóhasználat, akkor az 100 ezer autóval kevesebb járművet jelentene, így autónként 10 ezer eurós értékkel számolva közel 1 milliárd eurót lehetne arra használni, hogy hatékonyan pörgessük fel a gazdaságot vagy a társadalom számára hasznos módon használjuk fel ezt az összeget, mondta Lehmuskoski.

A finn fővárosban már évekkel ezelőtt szerettek volna teljes tilalmat bevezetni a belvárosi autóforgalomra, amit a városi vezetésben második legnagyobb párt, a Zöld Liga is szorgalmazott, azonban a mostani politikai konstellációban ennek kicsi a valószínűsége, ehelyett arra helyezik a hangsúlyt, hogy a gyaloglás, a kerékpározás és a közösségi közlekedés egyre inkább felhasználóbaráttá váljon, ezzel az autós közlekedés versenyképessége csökken.

A Helsinkiben lakók nagy része rendszeresen használja a helyi tömegközlekedést. 1966-ban a fővárosban megtett utazások kétharmadát tömegközlekedéssel tették meg, az azt követő évtizedekben azonban ez az arány - főként az autós közlekedés javára - jelentősen csökkent, a mélypont 2008-ban volt, akkor az összes utazás 42 százalékát bonyolították valamelyik tömegközlekedési eszközzel, az arány azonban azóta évről-évre nő.

A következő években a gazdasági növekedés egyik legfontosabb motorja a közlekedés hatékonyságjavulása lesz, mondja Sampo Hietanen, az autók szerepének újragondolását hirdető startup, a Maas Global vezérigazgatója. A MaaS Global célja, hogy olyan alternatívákat kínáljon a Helsinkiben élőknek, amik mellett az autók már nem versenyképesek. A cég olyan appot fejleszt, amellyel megtervezhetjük utazásainkat, például önvezető autókat vagy buszokat, megosztott kerékpárokat vagy akár a tömegközlekedést is kombinálva.

A városvezetés is sokat tesz azért, hogy a helyi lakosok könnyebben letehessék az autójukat, a várostervezés szerves része a tömegközlekedés fejlesztése, de más módokon is segítenek, például olyan városi útszakaszok kialakításával, ahol a sebességi korlátot az autók számára csökkentették, az ott közlekedő villamosoknak viszont nagy sebességet engedélyeznek.

Oslo

A norvég főváros azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra az 1990-es szint 95 százalékára csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Mivel a széndioxid-kibocsátás 61 százalékárért a közlekedés felelős, ezen belül pedig 39 százalék az aránya a személyautóknak, logikusnak tűnt, hogy a városvezetők a probléma gyökerét fogják meg, és betiltják a belvárosban az autóközlekedést, erre 2015-ben tettek javaslatot, Oslo lehetett volna az első európai nagyváros, ahol betiltják az autózást a belvárosban. Ez első ránézésre nem is tűnt nehéznek abban a városban, ahol a belvárosiak 88 százalékának nincs is autója és csak 7 százalékuk használ személyautót belvárosi közlekedésre, azonban a konzervatív frakció és az autólobbi azonban elkaszálta a kezdeményezést.

Most újra nekifutnak az autók kiszorításának, de a totális tiltás helyett más stratégiát választottak, a városvezetés egyszerűen megszűntetné a belvárosi parkolóhelyeket, ettől remélik a forgalom csökkenését. Jelenleg 650 parkolóhely van a belvárosban, ezek helyén közösségi tereket, például játszóteret vagy kulturális eseményeknek helyet adó felületeket alakítanának ki, vagy egyszerűen bicikliparkolóként használnák őket.

A tervet három fázisban hajtanák végre: az első fázisban, még idén az összes felszíni parkolóhelyet megszűntetnék a belső kerületben, jövőre, a második fázisban több utat is lezárnak a forgalom elől és több mint 60 kilométernyi kerékpárutat építenek, a harmadik fázisban, 2019-ben pedig felülvizsgálják az eredményeket, és akár kiterjeszthetik a stratégia megvalósítását.


Címlapkép: Shutterstock
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
nyse tőzsde usa részvény