Megvan a Waberer's-részvények ára, jövő héten indulhat a kereskedés
Üzlet

Megvan a Waberer's-részvények ára, jövő héten indulhat a kereskedés

Portfolio
Tegnapig lehetett jegyezni a Waberer's részvényeit, amelyek végül az előzetesen meghatározott ársáv alján mentek el, a papírokkal várhatóan jövő hét csütörtöktől lehet kereskedni a Budapesti Értéktőzsdén.
Tegnap lezárult a Waberer's részvényjegyzése, ma hajnalban a vállalat közzétette az ajánlattétellel kapcsolatos legfontosabb részleteket:
  • A befektetők számára a legfontosabb információ, hogy az ajánlati ár 5100 forint lett, vagyis a részvények az 5100-6300 forintos sáv alján mentek el. Ezzel egyébként a szektortársakhoz képest relatíve olcsók a papírok, számításunk szerint az ársáv alján a Waberer's papírjai 5,5-ös 2018-as EV/EBITDA szorzón keltek el, ami közel 44 százalékos diszkont a szektortársak árazási átlagához (9,8) képest, a mediánhoz képest pedig 39 százalék a diszkont.


Megvan a Waberer's-részvények ára, jövő héten indulhat a kereskedés
  • A Waberer's-részvényekkel 2017. július 6-án, vagyis jövő hét csütörtökön kezdődik várhatóan a kereskedés.
  • A kibocsátásból a Waberer's International bruttó 50, nettó 45 millió euró bevételre tesz szert, vagyis lesz elegendő forrás a lengyel szállítmányozási cég, a Link felvásárlására (~32 millió euró).
  • Tehát a teljes bruttó bevétel a kibocsátó számára 15,502 milliárd forint, az értékesítő részvényes Mid Europa számára pedig 9,181 milliárd forint, összesen a kettő együtt 24,684 milliárd forint.


Hogyan alakul a tulajdonosi struktúra?

A mostani részvénykibocsátás során összesen 3 039 706 új részvényt dobnak piacra - a megcélzott, bevonni kívánt 50 millió euróhoz ennyi darab új részvényre van szükség az 5 100 forintos árral és az MNB által június 29-én közzétett hivatalos EUR/HUF árfolyammal számolva -, így a teljes részvénydarabszám 17 693 734 darab lesz.

A Mid Europa Partners a kibocsátás során összesen 1 800 294 darab részvényét értékesíti, így megmarad a kockázati tőkés nagytulajdonosnak 12 440 896 darab részvény, amellyel az eredeti 97,18 százalékos részesedése 70,3 százalékra csökken. A közkézhányad az új részvényeket, illetve a Mid Europa által értékesített már meglévő részvényeket figyelembe véve 27,4 százalék lesz, amely 4 840 000 darab részvénynek felel meg. A kisebbség tulajdonosok pedig 412 838 darab részvényt birtokolnak továbbra is, amely 2,3 százalékos tulajdonhányadot jelent.

A kialakult tulajdonosi struktúrával kapcsolatban el kell mondani, hogy a kibocsátás során még sokkal magasabb, 50 százalékot meghaladó közkézhányaddal számolt a Waberer's menedzsmentje.

Ugyanakkor fontos azt is megjegyezni, hogy a megcélzott prémium kategória a 27 százalékot meghaladó közkézhányaddal, illetve annak értékével is bőven elérhető, ugyanis 25 százalékos közkézhányad, vagy legalább 2 milliárd forint árfolyamértékű közkézen lévő részvény szükséges a kategóriába történő bekerüléshez.Megvan a Waberer's-részvények ára, jövő héten indulhat a kereskedés
Nagy cég jelenik meg a magyar tőzsdén

1998 óta nem volt akkora részvénykibocsátás, a BÉT-en, mint a Waberer's IPO-ja, a szállítmányozási cég 90,2 milliárd forintos piaci kapitalizáció alapján a hatodik legnagyobb cég lehet a Budapesti Értéktőzsdén.

Megvan a Waberer's-részvények ára, jövő héten indulhat a kereskedés
A közkézhányaddal súlyozott piaci kapitalizáció alapján is a hatodik legnagyobb cég lesz a Waberer's a BÉT-en.

Megvan a Waberer's-részvények ára, jövő héten indulhat a kereskedés
További részletek itt olvashatók, a vállalatról és a részvénykibocsátásról itt írtunk részletesen.
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar