Addig matekoztak, míg eljutottunk oda, hogy olaj- és áramhiány fenyeget
Üzlet

Addig matekoztak, míg eljutottunk oda, hogy olaj- és áramhiány fenyeget

Portfolio
Egyértelműen meghúzta a vészcsengőt a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a World Energy Investment report című jelentésében. 2015 után ugyanis 2016-ban ismét, ezúttal 12 százalékkal csökkent a globális energiaszektorba áramló beruházások összege, ami hosszabb távon olaj- és villamosenergia-hiányt idézhet elő - figyelmeztetett. A szervezet szerint a fosszilis tüzelők kitermelésébe, új erőművek építésébe, a villamos energia hálózat fejlesztésébe, valamint az energiarendszer más területeire 2016-ban érkezett 1700 milliárd dollár hosszabb távon már kevés lehet a világ növekvő energiaéhségének kielégítéséhez.
A jövőbeni energiaellátás szempontjából aggasztó trend különösen súlyosan érinti a konvencionális olaj- és gázkutatás és -termelés területét. Ennek fő oka az olajárak pangása, amely érthető módon nem motiválja kellő befektetési aktivitásra az iparágat.

A jelenség - ha nem is rövid távon - a nyersolaj mellett a finomított termékek piacán is hiányt okozhat - hangsúlyozza a Nemzetközi Energiaügynökség. Az IEA szerint mindemellett az a veszély is fennáll, hogy a politika és az egyéb szabályozók nem bátorítják kellőképpen a villamos energia szektorba történő befektetéseket sem, így félő, hogy a bővülő kereslet kielégítéséhez szükséges mennyiségű beruházás ezen a területen sem valósul meg.

A beruházások csökkenése éppen a pangó olajárakat okozó krónikus globális olajpiaci túlkínálat miatt a következő években még nem jár majd jelentős érzékelhető negatív hatással az energiaellátásra nézve. Köszönhetően egyes országok jelentős túlkapacitásának jelenleg még a villamos energia termelő kapacitások is képesek fedezni a keresletbővülést.

Addig matekoztak, míg eljutottunk oda, hogy olaj- és áramhiány fenyeget
Forrás: IEA, OECD
Az olaj- és gázkutatás és -termelésbe 650 milliárd dollárnyi, vagyis a 2015-ösnél 26 százalékkal kevesebb beruházás érkezett 2016-ban. A visszaesés mögött zömmel a csökkenő iparági költségek hatása fedezhető fel, azonban az IEA figyelmeztet: a konvencionális fúrási tevékenység gyengülése ugyancsak jelentős mértékben járult hozzá a folyamathoz. Márpedig az olajiparnak folyamatosan újabb kutakat kell termelésbe állítania a kimerülő kutak helyébe, már csak azért is, hogy a kitermelést szinten tartja. Ugyanakkor az iparágon belül nagy átalakulás zajlik, amelynek célja a költségek nagymértékű csökkentése, a hatékonyság fokozása és a technológiai fejlesztés.

Az olaj- és gázkutatás és -termelés területére érkező beruházások utóbbi időben tapasztalható látványos visszaesése komoly aggodalomra ad okot a következő évek kínálatának alakulását illetően. (...) A jelenlegi beruházási szint kétségtelenül nem elégséges arra, hogy lefedje az olajkereslet közép távon várható bővülését, a makrogazdasági faktorokat és a jelenlegi kormányzati politikákat is figyelembe véve

- fogalmazott az IEA.

A konvencionális kitermelés a jelenlegi olajárszintek mellett szinte agonizál; az IEA adatai szerint az olajvállalatok 2016-ban körülbelül 70 százalékkal kisebb számú konvencionális olaj kutatás-termelési projektről döntöttek, mint 2013-ban. Az Egyesült Államok palagáz és -olaj kitermelése ugyan tovább bővülhet az IEA várakozásai szerint, nagy valószínűséggel azonban ez is kevés lesz majd ahhoz, hogy ellensúlyozza a konvencionális kitermelés visszaesését. Bár az olaj- és gázszektor az idei évben már a stabilizálódás jeleit mutathatja a várakozás szerint, ugyanakkor a konvencionális és pala-kitermelés várható alakulása továbbra is kétsebességes olajpiacot vetít előre.

Addig matekoztak, míg eljutottunk oda, hogy olaj- és áramhiány fenyeget
Forrás: IEA
Közben világszerte 720 milliárd dollár beruházás - 1 százalékkal kevesebb mint 2015-ben - érkezett a villamos energia szektorba 2016-ban, vagyis a történelem során először a területre több beruházás érkezett, mint az olaj és gáz ágazatba. Az ágazat azonban az olajiparhoz hasonlóan kettős képet mutat: míg a hálózati fejlesztésekre - részben a megújuló energiaforrások növekvő súlya miatt - több jutott, konkrétan az áramtermelő kapacitásokra - magyarul erőművek építésére, fejlesztésére - 5 százalékkal kevesebb beruházás érkezett. A csökkenés nagyrészt a széntüzelésű erőművekre fordított alacsonyabb összeggel magyarázható.

Addig matekoztak, míg eljutottunk oda, hogy olaj- és áramhiány fenyeget
Forrás: IEA
Az IEA felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi üzleti modellek és politikák valószínűleg nem bátorítják a kereslet várható bővülésének megfelelő mértékben a rugalmas villamos energia termelésbe való beruházást. A megújuló energiaforrások az energiatároló technológiák és a hálózati összekötöttség fejlődése ellenére jelenleg még nem nevezhetők rugalmasnak a vízenergia kivételével, de a szén-, gáz-, valamint nukleáris erőművek is a flexibilis a körbe tartoznak.

Tavaly összesen mintegy 130 gigawatt új rugalmas és hálózati energiatermelő kapacitás telepítéséről határoztak globálisan, ami évtizedes mélypont az IEA adatai alapján. Az ügynökség szerint a kormányok részéről új politikára és a szabályozások reformjára van szükség, ami visszaadhatja a piac bizalmát a flexibilis energiába történő beruházásokat illetően. Ezt a megújuló energiaforrások rohamosan növekvő szerepe mellett az energiabiztonság fenntartásának szükséglete is indokolja.

A tavalyi év kedvező fejleménye volt ugyanakkor, hogy a háztartások és a közszféra összességében 231 milliárd dollárt ruházott különféle energiahatékonysági projektekbe, ami 9 százalékos emelkedés 2015-höz képest. Ahogyan az is egyértelműen pozitív hír, hogy a teljes 1700 milliárd dolláros beruházási összeg mintegy 43 százaléka a tiszta (vagyis alacsony üvegházgáz-kibocsátást biztosító) energiaforrások területén realizálódott, ami a valaha volt legmagasabb arány. Ezzel együtt, míg a szél- és napenergia egyre nagyobb befektetéseket vonz, addig a nukleáris és vízenergia területén a következő években lassulás várható, így az IEA szerint a kínálat e téren is elmaradhat a kereslettől, kedvezőtlenül befolyásolva a globális szén-dioxid-kibocsátás alakulását is.

Címlapkép forrása: MTI/EPA, Justin Lane
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
BÉT