Többen pörögnek a Mészáros-papírokban, mint Molban és Telekomban együtt
Üzlet

Többen pörögnek a Mészáros-papírokban, mint Molban és Telekomban együtt

Kovács Ádám
Igazi kispapír-ralit indított el korábban, hogy Mészáros Lőrinc jelentős részesedést vásárolt a Konzumban és az Opimusban, mindkét vállalat árfolyama sokszorosára emelkedett gyakorlatilag néhány hét leforgása alatt. Ráadásul mostanra az is elmondható, hogy a két papír forgalma már a blue chipekével is felvette a versenyt, így utánajártunk, hogy az árfolyamemelkedésen kívül mi lehet még az, ami az ugrásszerű forgalomnövekedés mögött állhat.

Széttépték a Mészáros papírokat

Az elmúlt hónapokban a magyar tőzsdén az egyik legnagyobb sztori az volt, hogy Mészáros Lőrinc még március elején két kisebb vállalatban, az Opimusban és a Konzumban is részesedést szerzett, aminek következtében a két cég árfolyama valósággal szárnyalni kezdett. Nem elszigetelt eset, hogy napi limittel emelkedtek a papírok, a Konzum idén egészen tegnapig közel 5100 százalékot, az Opimus részvényei pedig közel 490 százalékot raliztak, ami kiemelkedő a hazai részvények között. Ezzel párhuzamosan robbanásszerűen megnőtt a forgalom is ezekben a papírokban. Mára már előfordul, hogy többen pörögnek ezekben a papírokban, mint a blue chipekben, így utánajártunk, hogy a heves árfolyememelkedés mellett, amely már önmagában is nagyobb forgalmat generálhat, mi állhat a növekedés mögött.

Többen pörögnek a Mészáros-papírokban, mint Molban és Telekomban együtt
Az árfolyamemelkedéssel természetesen a két cég piaci kapitalizációja is megugrott, az Opimus piaci kapitalizációja 2015 végén még mindössze közel 1 milliárd forint volt, a február 24-i bejelentés előtt 11,3 milliárdra, míg mostanra már 67,4 milliárd forintra emelkedett a cég értéke. A Konzum piaci kapitalizációja is hasonló ütemben emelkedett, a bejelentés előtt még 1,4 milliárdot ért a cég, míg mostanra már 46,72 milliárd forintra növekedett a piaci kapitalizációja.

Többen pörögnek a Mészáros-papírokban, mint Molban és Telekomban együtt

Lenyomták a blue chipeket

A két cégnek a forgalma is emelkedett az elmúlt hónapokban, a Konzumban a forgalom az elmúlt hónapban átlagosan 470 millió forint volt, az Opimus papíroknál pedig 830 millió. Ezzel már nem csak, hogy jócskán megelőznek olyan mid capeket, mint az Appeninn, Graphisoft vagy a CIG, de az Opimus forgalma még a blue chipek közül a Magyar Telekomét is meghaladja.

Többen pörögnek a Mészáros-papírokban, mint Molban és Telekomban együtt
Az igazán érdekes dolgok azonban a múlt héten kezdődtek, amikor a két Mészáros-papír forgalma rendre lenyomta több blue chipét is. Nem meglepő módon az OTP volt a legtöbbet kereskedett részvény a BÉT-en, azonban ami már meglepőbb, hogy az Opimus forgalma messze túlszárnyalta az összes többi nagypapírét, míg a Konzum, amely még csak nem is BUX tag, leelőzve a Magyar Telekomot megközelítette a Molt és a Richtert is. Egyébként az elmúlt hónapban az Opimus forgalma hatszor, míg a Konzumé négyszer lépte át az 1 milliárd forintos határt, ami azt jelenti, hogy a forgalmuk az elmúlt évben tapasztaltakéhoz képest sokszor a 10, vagy akár a 20-szorosára emelkedett.

Többen pörögnek a Mészáros-papírokban, mint Molban és Telekomban együtt

De mi van a háttérben?

Megpróbáltuk kideríteni, hogy mi állhat ennek a jelentős forgalomnövekedésnek a hátterében, ennek érdekében több piaci forrásunkkal is beszéltünk, a hallott információk alapján a következőket feltételezhetjük:

  • A hatalmas árfolyamemelkedések hatására a kisbefektetők fókuszába kerültek a Mészáros-papírok, és a rendkívül alacsony hozamkörnyezetben ők azok a piaci szereplők, akik az extrém hozamok reményében nagyobb kockázatot is hajlandóak vállalni.
  • Az előző gondolathoz kapcsolódik, az a történet, amely szerint a Konzum és az Opimus ralija, új szereplőket is tőzsdére csalt. Hallottunk olyan esetet, hogy egy befektetőnek ezek voltak élete első papírjai.
  • Az elképesztő árfolyamemelkedések és a hatalmasra duzzadt forgalom hátterében az is állhat, hogy a befektetők Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc sokat emlegetett barátságából kiindulva, az átlagosnál sokkal bizakodóbbak, és vakmerőbbek lehetnek.
  • Azok az alapok, amelyek a BUX-indexet követik, szintén plusz forgalmat generálhatnak az Opimus piacán, a dolog érdekessége, hogy beszéltünk olyan piaci szereplővel, aki tud olyan index-követő alapról, amelyik nem vásárolt a papírokból.
  • Épp a történelem egyik legnagyobb bikapiacát éljük át, ami már lassan 8 éve tart és ha a BUX-ot nézzük mintegy 380 százalék közeli hozamot eredményezett (csak az idén 11,4 százalékot). Ez a mostani elképesztő rali minden bizonnyal bekerül a legnagyobb emelkedések közé, azonban egyre inkább szaporodnak a kockázatok, a bika piacok vége fele pedig a kisbefektetők jellemzően mindent vesznek, amit csak érnek.
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
ott_one_2019_1500x844