Többen pörögnek a Mészáros-papírokban, mint Molban és Telekomban együtt
Üzlet

Többen pörögnek a Mészáros-papírokban, mint Molban és Telekomban együtt

Kovács Ádám
Igazi kispapír-ralit indított el korábban, hogy Mészáros Lőrinc jelentős részesedést vásárolt a Konzumban és az Opimusban, mindkét vállalat árfolyama sokszorosára emelkedett gyakorlatilag néhány hét leforgása alatt. Ráadásul mostanra az is elmondható, hogy a két papír forgalma már a blue chipekével is felvette a versenyt, így utánajártunk, hogy az árfolyamemelkedésen kívül mi lehet még az, ami az ugrásszerű forgalomnövekedés mögött állhat.

Széttépték a Mészáros papírokat

Az elmúlt hónapokban a magyar tőzsdén az egyik legnagyobb sztori az volt, hogy Mészáros Lőrinc még március elején két kisebb vállalatban, az Opimusban és a Konzumban is részesedést szerzett, aminek következtében a két cég árfolyama valósággal szárnyalni kezdett. Nem elszigetelt eset, hogy napi limittel emelkedtek a papírok, a Konzum idén egészen tegnapig közel 5100 százalékot, az Opimus részvényei pedig közel 490 százalékot raliztak, ami kiemelkedő a hazai részvények között. Ezzel párhuzamosan robbanásszerűen megnőtt a forgalom is ezekben a papírokban. Mára már előfordul, hogy többen pörögnek ezekben a papírokban, mint a blue chipekben, így utánajártunk, hogy a heves árfolyememelkedés mellett, amely már önmagában is nagyobb forgalmat generálhat, mi állhat a növekedés mögött.

Többen pörögnek a Mészáros-papírokban, mint Molban és Telekomban együtt
Az árfolyamemelkedéssel természetesen a két cég piaci kapitalizációja is megugrott, az Opimus piaci kapitalizációja 2015 végén még mindössze közel 1 milliárd forint volt, a február 24-i bejelentés előtt 11,3 milliárdra, míg mostanra már 67,4 milliárd forintra emelkedett a cég értéke. A Konzum piaci kapitalizációja is hasonló ütemben emelkedett, a bejelentés előtt még 1,4 milliárdot ért a cég, míg mostanra már 46,72 milliárd forintra növekedett a piaci kapitalizációja.

Többen pörögnek a Mészáros-papírokban, mint Molban és Telekomban együtt

Lenyomták a blue chipeket

A két cégnek a forgalma is emelkedett az elmúlt hónapokban, a Konzumban a forgalom az elmúlt hónapban átlagosan 470 millió forint volt, az Opimus papíroknál pedig 830 millió. Ezzel már nem csak, hogy jócskán megelőznek olyan mid capeket, mint az Appeninn, Graphisoft vagy a CIG, de az Opimus forgalma még a blue chipek közül a Magyar Telekomét is meghaladja.

Többen pörögnek a Mészáros-papírokban, mint Molban és Telekomban együtt
Az igazán érdekes dolgok azonban a múlt héten kezdődtek, amikor a két Mészáros-papír forgalma rendre lenyomta több blue chipét is. Nem meglepő módon az OTP volt a legtöbbet kereskedett részvény a BÉT-en, azonban ami már meglepőbb, hogy az Opimus forgalma messze túlszárnyalta az összes többi nagypapírét, míg a Konzum, amely még csak nem is BUX tag, leelőzve a Magyar Telekomot megközelítette a Molt és a Richtert is. Egyébként az elmúlt hónapban az Opimus forgalma hatszor, míg a Konzumé négyszer lépte át az 1 milliárd forintos határt, ami azt jelenti, hogy a forgalmuk az elmúlt évben tapasztaltakéhoz képest sokszor a 10, vagy akár a 20-szorosára emelkedett.

Többen pörögnek a Mészáros-papírokban, mint Molban és Telekomban együtt

De mi van a háttérben?

Megpróbáltuk kideríteni, hogy mi állhat ennek a jelentős forgalomnövekedésnek a hátterében, ennek érdekében több piaci forrásunkkal is beszéltünk, a hallott információk alapján a következőket feltételezhetjük:

  • A hatalmas árfolyamemelkedések hatására a kisbefektetők fókuszába kerültek a Mészáros-papírok, és a rendkívül alacsony hozamkörnyezetben ők azok a piaci szereplők, akik az extrém hozamok reményében nagyobb kockázatot is hajlandóak vállalni.
  • Az előző gondolathoz kapcsolódik, az a történet, amely szerint a Konzum és az Opimus ralija, új szereplőket is tőzsdére csalt. Hallottunk olyan esetet, hogy egy befektetőnek ezek voltak élete első papírjai.
  • Az elképesztő árfolyamemelkedések és a hatalmasra duzzadt forgalom hátterében az is állhat, hogy a befektetők Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc sokat emlegetett barátságából kiindulva, az átlagosnál sokkal bizakodóbbak, és vakmerőbbek lehetnek.
  • Azok az alapok, amelyek a BUX-indexet követik, szintén plusz forgalmat generálhatnak az Opimus piacán, a dolog érdekessége, hogy beszéltünk olyan piaci szereplővel, aki tud olyan index-követő alapról, amelyik nem vásárolt a papírokból.
  • Épp a történelem egyik legnagyobb bikapiacát éljük át, ami már lassan 8 éve tart és ha a BUX-ot nézzük mintegy 380 százalék közeli hozamot eredményezett (csak az idén 11,4 százalékot). Ez a mostani elképesztő rali minden bizonnyal bekerül a legnagyobb emelkedések közé, azonban egyre inkább szaporodnak a kockázatok, a bika piacok vége fele pedig a kisbefektetők jellemzően mindent vesznek, amit csak érnek.
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
google