Észvesztő tempóban zuhan a napenergia ára - Csúcsra tör Magyarország
Üzlet

Észvesztő tempóban zuhan a napenergia ára - Csúcsra tör Magyarország

Portfolio
Az első negyedéves visszaesést követően ismét bővültek a tiszta energiaforrásokkal kapcsolatos globális beruházások 2017 második negyedévében. A kedvező fordulatot a napenergia vezette, és nem kis részben az Egyesült Arab Emírségekben indított hatalmas naperőmű projekteknek köszönhető; közben a napenergiából termelt villamos energia árak újabb rekord alacsony szinteket értek el. Bár Magyarországon egyelőre nem várható ezekhez hasonló vagy akár csak megközelítő méretű projektetk indulása, 2017-ben új csúcsra emelkedhet az új napenergia kapacitások telepítése.
2017 második három hónapjában világszerte összességében mintegy 64,8 milliárd dollárnyi új beruházás áramlott be a szinte teljesen klímasemleges tiszta energiaforrások területére. Ez 21 százalékkal haladja meg az első negyedéves adatot, és az elmúlt egy év legmagasabb negyedéves értékét jelenti - derül ki a Bloomberg New Energy Finance (BNEF) összesítéséből.

A fellendülésben jókora szerepe van két rendkívüli méretű, az Egyesült Arab Emírségekben indított naperőmű fejlesztési projektnek, amelyek tervezett névleges kapacitása együttesen megközelíti a Paksi Atomerőmű jelenlegi kapacitását.

A 800 megawattos dubai Mohammed Bin Rashid Al-Maktoum Sejk III nevű erőmű, illetve az 1200 megawattos abu-dzabi Marubeni JinkoSolar & Adwea Sweihan projekt finanszírozása összességében 1,9 milliárd dollárral járult hozzá a globális tiszta energia beruházások értékéhez.

A dubai naperőmű harmadik fázisának megépítésére tavaly nyertes tenderajánlatot benyújtó Masdar 2,99 cent/kilowattórás tarifát határozott meg az áramvásárlási megállapodásban, ami világszinten is az egyik legalacsonyabb ár. A projekt finanszírozása júniusban zárult le, ezt követően pedig az árak tovább estek. A fent említett Sweihan projekt keretében kiírt tenderre beérkezett nyertes ajánlat már 2,42 centes/kilowattóránkénti árat ígért. A kezdetben 350 megawattos kapacitásról szóló terveket menet közben az abu dzabi villamosenergia- és vízügyi hatóság (ADWEA) kibővítette, így a kivitelező konzorcium 1200 megawatt kapacitás telepítéséről, valamint 25 éves áramátvételről állapodott meg a hivatallal.

Noha az idei második negyed 64,8 milliárd dolláros adata negyedéves összevetésben dinamikus emelkedésre utal, éves összehasonlításban 12 százalékos csökkenést jelez. A csökkenő beruházási adatokból azonban hiba lenne a tiszta energiaforrások iránti kereslet gyengülésére következtetni, azok sokkal inkább a meredeken csökkenő projektköltségekre utalnak.

Míg a beruházási érték 2016-ban 17 százalékkal zuhant az előző évhez képest, az újonnan telepített tiszta energia kapacitások 9 százalékkal gyarapodtak.

Nagyrészt tehát a napenergia és az egyéb megújuló energia technológiák folytatódó áresése az oka annak, hogy a tiszta energiaforrások összesített beruházásai értékben csökkenést mutatnak az elmúlt negyedévekben. A BNEF becslése szerint a fotovoltaikus napenergia és a szárazföldi szélenergia projektek globális tőkeköltségei 15, illetve 14 százalékkal zuhantak az elmúlt 12 hónapban a technológiai fejlődésnek, valamint a piacon kialakult éles versenynek köszönhetőn.

Észvesztő tempóban zuhan a napenergia ára - Csúcsra tör Magyarország
Forrás: Bloomberg New Energy Finance
A napenergia projektek önmagukban a teljes érték több mint felét, 35,6 milliárd dollárnyi beruházást vonzottak, ami éves összevetésben 19, az előző negyedévhez képest pedig 20 százalékos emelkedés. A szélfarmok 26,2 milliárd dolláros második negyedéves beruházási értéke az előző év hasonló időszakához képest 29 százalékos csökkenést, azonban az év első negyedéhez képest 43 százalékos emelkedést jelent.

Magyarországon egyelőre - részben a szabályozási környezet miatt - nem várhatóak 100 MW kapacitás nagyságrendű nagy naperőművek telepítései, de az idei évben így is rekordot dönthetnek az újonnan telepített napenergia kapacitások hazánkban. Jelenleg a Mátrai Erőmű által üzemeltett 16 megawattos naperőmű a legnagyobb műfajában Magyarországon, azonban ennél nagyobb kapacitások telepítéséről is szólnak tervek. Például egy tavaly őszi bejelentés szerint a Dunamenti Erőmű területén akár 20 MW beépített teljesítményű szolárpark is épülhet, míg a holland Photon Energy összességében 50 MW kapacitással hozna létre több kisebb napelemparkot országszerte.

Észvesztő tempóban zuhan a napenergia ára - Csúcsra tör Magyarország
Forrás: MEKH
A Magyarországon telepített fotovoltaikus kapacitások folyamatos emelkedést mutattak az elmúlt években, így 2015 végén 168,7 megawattot érhettek el összességében. Ennek jelentős részét az 500 kilowattnál kisebb teljesítményű erőművek szolgáltatták, az ennél nagyobb kapacitások összességében 25,2 megawattot képviseltek az állományból. 2016-ban 2015-höz hasonlóan 100 MW új kapacitás jöhetett létre, így a teljes állomány év végére megközelíthette a 270 MW-ot.

A fejlesztések idén pedig még nagyobb sebességre kapcsolhatnak, miután tavaly év végéig a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH) újabb 2500, többnyire naperőművekre vonatkozó létesítési kérelem érkezett be, amelyek körülbelül 2000 megawatt kapacitást fednek le.

Bár a benyújtott tervek 100 százalékos megvalósulása nem valószínű (részben az átvételi rendszer 2017. január elsejei módosulása miatt, amely a korábbiakhoz képest csökkenti az átvételi időszakot), a következő években a napenergia-termelés jelentős növekedésére lehet majd számítani Magyarországon.

Címlapképen a spanyolországi Gemasolar naperőmű; MTI/EPA - Amalie Decloux, Solar Impulse
GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
STA_0480
putyin
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-170645890