Évtizedek óta nem látott időjárás sújtja Dél-Európát
Üzlet

Évtizedek óta nem látott időjárás sújtja Dél-Európát

Portfolio
Legkevesebb az utóbbi két évtized legrosszabb gabonatermése ígérkezik Olaszországban és Spanyolország bizonyos területein a Dél-Európát pusztító súlyos szárazság és hőség miatt. Az aszály gyakorlatilag minden növénykultúrában, így például az olajfa- és mandulaültetvényekben is jelentős károkat okozott.
A mediterrán térségben több helyen már hónapokkal korábban lehetett észlelni a közelgő drámai mértékű aszály jeleit, hiszen már tél végére, tavasz elejére jelentős csapadékhiány alakult ki. A szárazság emellett rendkívüli hőhullámokkal is együtt járt, akadnak farmerek, akik ventillátorokkal igyekeznek hűteni a forróságtól szenvedő szarvasmarhákat. Különösen súlyosan érintette az extrém időjárás Kasztília és Leónt, Spanyolország legnagyobb gabonatermesztő régióját, ahol a becslések 60-70 százalékos aszálykárról szólnak.

Ez az év nem rossz volt, hanem katasztrofális. Nem emlékszem ehhez hasonló évre kisgyerekkorom, 1992 óta

- idézte a Reuters Joaquin Antomio Pino spanyol gabonatermesztőt.

A gazda több táblát le sem aratott, mivel a megmaradt csekély mennyiségű gabonából származó bevételek előre láthatólag még az aratásban résztvevő munkások béreit sem fedezték volna.

Míg az EU összességében jelentős gabonaexportőr, Spanyolország és Olaszország importra szorul, amely igényét egyebek mellett Franciaországból, az Egyesült Királyságból és Ukrajnából elégíti ki. A 2017/2018-as piaci évben a spanyol búzaimport-igény várhatóan több mint 40 százalékkal emelkedik az előző évhez képest és elérheti az 5,6 millió tonnát az Agroinfomarket adatai alapján. A szárazság az árupiacon sem maradt hatástalan, a búza határidős jegyzései átlagosan 6 százalékkal emelkedtek június eleje óta, noha a viszonylag kedvező franciaországi terméskilátások alapján az EU megfelelő idei ellátása biztosítottnak tűnik.


Évtizedek óta nem látott időjárás sújtja Dél-Európát
Részletekért katt a képre!
Forrás: isciences.com
Spanyolország és Olaszország egyben a világ legjelentősebb olívaolaj-termelői is. A termelés várhatóan mindkét országban esik majd, Olaszországban pedig, ahol a mostani szárazság csak tovább súlyosbította az elmúlt években a rovarok és bakteriális fertőzések által okozott nehézségeket, különösen meredek zuhanás valószínűsíthető, így az ország olívaolaj-termelése 60 százalékkal eshet vissza idén a Nemzetközi Olívaolaj-tanács előrejelzése szerint. Korábban nem volt rá példa, de az idei évben először idén bizonyos területeken már öntözni kellett az olajfa-ültetvényeket.

A szárazság más ültetvényekben is károkat okozott, a Coldiretti, az olaszországi mezőgazdasági termelők egyesülete szerint az olasz farmereknek okozott kár értéke már meghaladja az 1 milliárd eurót. Ehhez hasonlóan Spanyolországban is gyakorlatilag minden ültetvényt hátrányosan érintett a kedvezőtlen időjárás, még az üvegházakat is, hiszen az öntözési célra rendelkezésre álló víz mennyisége erősen csökkent az aszály miatt.

A gabona és az olíva mellett a dió, a mandula és a pisztácia termésmennyiségei valószínűleg szintén mind jelentősen zuhannak idén, de az emelkedő hőmérsékletet és csapadékhiányt a szőlő is nehezen viseli.

A spanyol mandulatermés például várhatóan 23 százalékkal marad el az előző évitől a fiatal spanyol gazdák szervezete szerint.

Az emelkedő hőmérsékletet sokan egy hosszabb távú trend részének látják, amely már a régió mezőgazdasági tevékenységének életképességét is veszélyezteti. Tudományos előrejelzések szerint a klímaváltozás hatására az ideihez hasonló hőhullámok és aszály egyre gyakoribbak lehetnek a következőkben. Tovább árnyalja a kilátásokat, hogy mindez természetesen nem csupán Európát érinti, de azon régiók jelentős részét is, ahonnan Európa mezőgazdasági növény importja származik.

Címlapkép: MTI, Czeglédi Zsolt
DSOKI20191013203
orban viktor tarlos istvan fidesz valasztas
török gábor
orban viktor ertekeles onkormanyzati valasztas tartlos istvan fidesz
lengyel valasztasok magas reszvetel
moszkva oroszprszag voros ter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Bevezetés a tőzsdei kereskedés és befektetés világába.
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsad.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
BÉT