Eljött az új világ - Már Magyarországon is nyithatsz bankszámlát otthonról
Üzlet

Eljött az új világ - Már Magyarországon is nyithatsz bankszámlát otthonról

Portfolio
Megjelent a Magyar Közlönyben az MNB azon rendelete, amely az online banki számlanyitás részletes feltételeit tartalmazza. A Gránit és az MKB bank jelezte már korábban, hogy már csak a rendeletre várnak, és már indítják is az online számlanyitási szolgáltatást.
A pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény pénzintézetekre vonatkozó részletszabályait tette közzé az MNB a legfrissebb közlönyben. Ez az a szabályozás, amely a bankoknál lehetővé teszi, hogy az ügyfelek online bárhonnan számlát nyithassanak.

Eddig a Gránit Bank és az MKB Bank jelezte, hogy már el is készültek az online számlanyitási megoldásukkal, és amint megjelenik az MNB részletszabálya, el is indul náluk az új szolgáltatás.

Az MNB rendeletében leszögezi, hogy csak biztonságos, auditált elektronikus csatornát használhatnak a pénzintézetek, és az egész számlanyitási folyamatot dokumentálni kell. A gyakorlatban videós kapcsolatot (mobil vagy asztali számítógép egyaránt lehet) használnak majd a bankok, a számlanyitás során az azonosító okmányokat is be kell mutatni az ügyintézőnek. Ezen kívül az ügyfél által megadott telefonszámra vagy e-mail címre is küldenek egy kódot, melyet a számlanyitási folyamat közben, élőben elektronikusan vissza kell küldenie a kódot.

Az ügyfelek terrorizmussal és pénzmosással kapcsolatos kockázatait is figyelnie kell a bankoknak, így például ha az ügyfél 50 millió forint feletti havi készpénzmozgást jelez, akkor a bank kijelölt vezetőjének kell jóváhagyni a számlanyitást. Ha az ügyintéző például arra gyanakszik, hogy más nevében nyitnak éppen számlát, vagy a számlát egy túlságosan bonyolult tulajdonosi szerkezetű cég nevében nyitnák, akkor meg kell szakítani a folyamatot.

Az MNB időközben kiadott közleményében kitér arra, hogy megerősített pénzmosási ügyfél-átvilágításra számíthatnak többek között az új Pmt. szerint kiemelt közszereplőnek minősülő, valamint azon ügyfelek, amelyek átvilágítására 10 millió forint feletti pénzváltás miatt került sor. A megerősített eljárás alá eső ügyfelek esetében a 10 millió forint feletti készpénzbefizetés, vagy pénzváltás esetén a szolgáltatók - egyebek mellett - kötelesek lesznek beszerezni a pénzügyi eszközök forrására vonatkozó információkat is.

A jogszabály szerint az olyan pénzügyi szerződéseknél - tipikusan például a banki "alvó számláknál" - is kötelező az ügyféllel történő újbóli kapcsolatfelvétel (és addig az ügyfél nem is kezdeményezhet újból tranzakciókat), amelyek terhére az ügyfél legalább 2 éve nem adott megbízásokat, vagy nem történt művelet azokon.

A távoli ügyfélkapcsolat az ügyfelek esetleges ismételt ügyfél-átvilágításakor is hasznos lehet. Az új Pmt. szerint például 2019. június 26-ig a pénzügyi intézménynek valamennyi olyan szerződéses ügyfelét újból azonosítania kell, akik személyi okmányának másolatával a bank, biztosító stb. nem rendelkezik, illetve (vállalati ügyfeleknél) amelyek esetében a tényleges tulajdonosok befolyásának mértéke, tulajdonlásuk jellege jelenleg nem állapítható meg.

Az MKB Bank kapcsolódó közleményében jelezte, hogy az ügyfelek átvilágítása és a szerződéskötés után 2 órán belül megnyitják a bankszámlát és azzal egyidejűleg elküldik azokat az azonosítókat, amelyekkel az ügyfelek hozzájuthatnak az MKB PAY-be virtualizált MasterCard bankkártyájukhoz és azt azonnal elkezdhetik használni. Ezzel megszűnik a bankkártya kézhezvételéig tartó várakozási idő is - emelik ki. A Gránit Bank pedig hajnalban közölte, hogy meg is nyitotta az első bankszámát videóbankos azonosítással. A távoli teljeskörű elektronikus számlanyitást az ügyfelek a laptop és az asztali gépes elérések mellett a bank VideóBank alkalmazásának letöltése után Android és iOS rendszerű okostelefonnal is elérhetik - tették hozzá.
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
uzemanyag0920