Kiszivárgott a terv - Így mentenék meg a dízeleket
Üzlet

Kiszivárgott a terv - Így mentenék meg a dízeleket

Portfolio
A német autóipar képviselői és az ország politikai vezetői megállapodtak abban, hogy egy nagyobb mentési terv részeként a dízel üzemű járművek kibocsátási értékeinek javítása érdekében szoftverfrissítéseket hajtanak végre. A dízeleknek címzett mentőcsomag összességében mintegy 2 milliárd euróba fog kerülni, az autóipar pedig vállalta, hogy autónként 100 eurót áll a költségekből - értesült német iparági és kormányzati forrásokból a Reuters.
A most megszellőztetett mentőcsomag keretében minden németországi és a piacon elérhető külföldi márka dízelmotorral szerelt változatát "frissítik", amelyek megfelelnek a legutóbbi emissziós standardoknak (Euro-6, Euro-5).

A szoftverfrissítésekkel az autóipar képes lesz körülbelül 20 százalékkal mérsékelni az autók nitrogén-oxid-kibocsátását - idézte a Reuters meg nem nevezett forrását. A frissítés hatásainak figyelemmel követésére bizottságot fognak felállítani, különös tekintettel arra, hogy elkerülhető legyen a dízelmotoros autók városokból történő kitiltása.

A német autóipari szakértők és az ország szakminisztere, Alexander Dobrindt augusztus 2-án csúcstalálkozón vitatják meg a kérdést, a most kiszivárgott tervet pedig várhatóan augusztus 4-én mutatják be hivatalosan is.

Az Audi állítólag akár 850 ezer dízelmotoros autón frissítené a motorszoftvert, a hat- és nyolchengeres modellek frissítése minden ügyfél számára ingyenes lesz. Korábban a Daimler jelentette be, hogy 220 millió eurót költ hasonló céllal a több mint 3 millió európai dízel Mercedes-Benzre.

Az értesülés valószínűleg nem véletlenül került nyilvánosságra éppen ma. Elzbieta Bienkowska, az Európai Unió belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős biztosa ugyanis a napokban mind a 28 EU-tagállam szakminiszterének levelet küldött, amelyben azt írta, a Volkswagen mellett még mindig számos egyéb márka mutat túl magas kibocsátási értékeket valós vezetési körülmények között. Elzbieta Bienkowska szerint nyugtalanító, hogy nem a piacfelügyeleti hatóságok fedezték fel a problémákat, és egyértelmű, hogy a nemzeti piacfelügyeletek hatékonyságának jívatására van szükség. A levél szerint a nem megfelelő modelleket ki kell vonni a piacról idén és jövőre; a biztos ugyanakkor arra is figyelmeztette a tagállamokat: tartózkodjanak attól, hogy szigorú helyi behajtási tilalmat vezessenek be a járművekre.

Az úgynevezett dízelbotrány 2015-ben robbant ki, miután a Volkswagen bevallotta, hogy manipulálta az autók kibocsátási értékeit vizsgálni hivatott teszteken. Ezt követően a tejes autóipar nyomás alá került, és egymást követték az ellenőrzések, amellyel a számos légúti és daganatos betegség kialakulásáért okolt nitrogén-oxid valós emissziós értékeit, illetve az esetleges további csalásokra igyekeztek fényt deríteni.

ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
ferrari_getty_editorial