Őszintén sajnálom, bocsánatot kérek - Megszólalt a BKK és a T-Systems vezére
Üzlet

Őszintén sajnálom, bocsánatot kérek - Megszólalt a BKK és a T-Systems vezére

Portfolio
A 18 éves hacker ügye miatt kialakult népharagot igyekszik tompítani szombaton is a Budapesti Közlekedési Központ és a T-Systems Magyarország. Mindkét társaság vezérigazgatója közleményt adott ki. A BKK kompenzációt emleget, a fejlesztő cég első embere pedig azt ígérte: a cégen belül nem maradnak el a szükséges lépések.
Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója kiemelte: az online értékesítési rendszerének bevezetése alatt kialakult helyzet tisztázására Tarlós István főpolgármester úr átfogó vizsgálatot rendelt el a főváros közösségi közlekedési rendszerének biztonságos és utasbarát működtetése érdekében.

Minden rendelkezésre álló eszközzel segíteni, támogatni fogom a vizsgálat lefolytatását és a mielőbbi megnyugtató megoldás kidolgozását

- ígéri.

A BKK vezetőjeként felszólítottam a T-Systems Magyarország vezérigazgatóját, mint az online értékesítési rendszert kifejlesztő és üzemeltető szerződéses partner felelős vezetőjét a szükséges információk átadására és a jelentés elkészítésére. Kollégáimmal közösen még a hétvége során elkezdtük az adatok és dokumentumok összegyűjtését annak érdekében, hogy - mind a városvezetés, mind a közvélemény számára - mielőbb feltárhatók és megismerhetők legyenek a szolgáltatás megkezdésének körülményei, az indulás óta a rendszert ért informatikai támadások, illetve a rendszer biztonságos működése érdekében tett intézkedések és azok eredményessége - írta.

"Elnézést kérek, hogy ez nem sikerült és számos utasunknak kényelmetlenséget, nehézséget okoztunk ezzel. A jövő hét folyamán kollégáimmal közösen megvizsgáljuk és kidolgozzuk az értékesítési csatornának bizalmat szavazó kedves utasainkat ért kellemetlenségek és esetleges egyéb hátrányok kompenzálásának legegyszerűbb módját" - ígéri a BKK vezére.

Mit mond a T-Systems vezére?

Mindenekelőtt Mindenkitől szeretnék bocsánatot kérni, mint a T-Systems Magyarország vezérigazgatója! Talán fontos lett volna előbb megszólalnom, de az adott ügy kapcsán nagyon sok körülmény került elő és szerettem volna tisztább képet kapni, egyértelműbben látni

- kezdi közleményét Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója.

"Vitathatatlan, hogy a rendszer bizonyos komponenseinél már léteznek fejlettebb, korszerűbb megoldások. Fontos számomra, hogy az általunk és a közösség jelzései alapján feltárt hiányosságok kapcsán, szakmai és emberi alázattal tudjunk szembenézni a helyzettel és legyen bennünk kellő tartás és szakmaiság, hogy ezeket javítsuk, elhárítsuk" - írja a problémás online értékesítési rendszerrel kapcsolatban.

Jelen pillanatban a rendszer leginkább az Internet szolgáltatói oldalon tapasztalható támadásoknak van kitéve - állapítja meg.

Természetesen maximálisan együttműködünk Főpolgármester Úr által indított vizsgálatban, részére minden adatot, információt megadunk és felelősségem teljes tudatában ki tudom jelenteni, hogy a cégen belül sem maradnak el a szükséges lépések - fogalmaz.

A 18 éves etikus hacker kapcsán a vezérigazgató úgy fogalmaz, hogy őt is megérintette a fiatalember esete. "Szeretném kiemelni, hogy számunkra, az adott körülmények között nem volt más lehetőség, minthogy feljelentést tegyünk ismeretlen tettes ellen (a fiatalember nem felénk jelzett)" - hangsúlyozza.

A T-Systems Magyarország vezetőjeként, amennyiben bebizonyosodik etikus magatartása, szeretném felajánlani a jövőbeni együttműködés lehetőségét számára, ha Ő erre nyitott

- javasolta.

Mindez rávilágított arra, hogy Magyarországon az etikus hackerség kapcsán nincs széles körben elfogadott gyakorlat és többek közt talán erre is visszavezethetően, nincs igazi konszenzus, egyetértés. Eljött az ideje, hogy Magyarországon az "ethical hacking" tevékenység körüli társadalmi és szakmai párbeszéd megkezdődjön, és megteremtődjenek ennek a tevékenységnek a törvényes, szabályozott keretei. Ennek érdekében a T-Systems Magyarország ezzel kapcsolatos kezdeményezésekkel ("bug bounty") áll elő a közeli jövőben - vetíti előre.

Címlapkép: MTI Fotó/Balogh Zoltán
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
General Motors sztrájk