Ijesztő titkokat rejt Grönland - Nukleáris szennyezéssel fenyeget a szellembázis
Üzlet

Ijesztő titkokat rejt Grönland - Nukleáris szennyezéssel fenyeget a szellembázis

Portfolio
A gleccserek visszavonulása, és a krioszféra - a Földön található hó- és jégtakaró, illetve fagyott talaj (permafroszt) felolvadása önmagában, a klíma szempontjából is beláthatatlan következményekkel járhat, azonban a közvetett hatások szintén ijesztőek lehetnek. Erre jó példa a Grönlandon a második világháború után létrehozott katonai bázis esete, amely fél évszázaddal elhagyása után azzal fenyeget, hogy a globális felmelegedés hatására területéről jelentős mennyiségű, eddig a jég alá zárt nukleáris hulladékkal szennyezi el az óceánt. A grönlandi jégpáncél olvadását látva az Egyesült Államok és a dán kormány kármentesítési programot indított, azonban a kivitelezést nehezíti, hogy még mindig nem lehet tudni, pontosan mekkora is a veszély.

Ijesztő titkokat rejt Grönland - Nukleáris szennyezéssel fenyeget a szellembázis

Az Amerikai Egyesült államok a második világháború és a hidegháborús időszak idején30 bázist épített Grönland északi területein azzal a céllal, hogy extra előnyre tegyen szert Németországgal és a Szovjetunióval szemben. Napjainkban a felszámolt bázisok üres szerkezetei elhagyatottan és csaknem elfeledetten rozsdásodnak, rohadnak a jégen.

A szellembázisok azonban nem csupán a szemet bántják, de azzal is fenyegetnek, hogy nukleáris hulladékkal és emberi ürülékkel szennyezik el az óceánt. Ráadásul az sem kizárható, hogy a hidegháborús fegyverkezési versenyben a Szovjetunió szintén nem egy hasonló bázist hozott létre hatalmas Északi-sarki területein.

Évtizedekkel később most úgy tűnik, a szeméthalmokat végül eltakarítják - azonban nem az Egyesült Államok.

A dán miniszterelnök, Lars Lokke Rasmussen és az Egyesült Államok képviselői júniusban megállapodtak arról, hogy Dánia évente 4,6 millió dollárt biztosít Grönland "megtisztításának" finanszírozására, legkevesebb öt évig.

Noha az Egyesült Államok hadserege is nagyban támaszkodott a sziget biztosította lehetőségekre, Grönland dán fennhatóság alatt áll. A két ország miniszterei ősszel ismét találkoznak azzal a céllal, hogy a tisztítási terv részleteit kidolgozzák - mondta Inuuteq Holm Olsen, Grönland egyesült államokbeli képviselője az Inverse-nek nyilatkozva.

Kényes kérdés

A sziget megtisztítása sok évig kényes kérdésnek számított, ám egészen ezidáig nem sikerült érdemi előrehaladást elérni a témában. Az ügy legutóbbi napirendre kerülése után a dán kormány vizsgálatot indított és jelentést készített a helyzetről, ezt követően azonban jóideig nem történt semmi. Az Egyesült Államok ugyancsak igyekezett elkerülni, hogy felelősséget vállaljon a hulladék feltakarításáért, amit már egy, az 1940-es években kötött kétoldalú megállapodásban is rögzítettek.

Igaz, akkoriban a klímaváltozás még nem volt napirenden, ezért úgy vélték, minden biztonságosan a jégpáncél alá temethető, és sosem éri majd napfény a veszélyes hulladékokat.

1959-ben az Egyesült Államok műszaki ellátó szolgálata (U.S. Army Corps of Engineers; USACE) elindította az Iceworm (Jégféreg) projektet, amelynek keretében több mint 600, vasúti pályán mozgatható ballisztikus, részben nukleáris rakétát tervezett a grönlandi jégpáncél alá telepíteni. A Szovjetunióval szembeni stratégiai előny biztosítása érdekében az amerikai hadsereg nagyrészt a jégfelszín alatt felépítette a Camp Century nevű tudományos kutatási célokat is szolgáló katonai tábort, amelyet egy nukleáris reaktor látott el villamos energiával. A lakói által "atomvárosnak" is nevezett bázison egy csaknem teljes föld-, illetve "jégalatti" város épült ki, bárokkal színházakkal és számos további épülettel.

Az Iceworm projekt azonban végül a megvalósítás korai szakaszában elbukott, a hadsereg pedig 1967-ben elhagyta a Camp Centuryt, mégpedig - ahogyan egy 2016-os jelentés fogalmaz - "minimális leszereléssel".

Ez magyarul azt jelenti, hogy a nukleáris hulladék jelentős része a jég alatt maradt.

Fogy az idő

A radioaktív hulladék egyelőre ugyan nem jelent közvetlen fenyegetést, ez azonban már nem lesz így sokáig, mivel a klímaváltozás hatására a grönlandi jégpáncél fájdalmasan gyorsan olvad.

A kutatók prognózisai szerint valós esélye van annak, hogy az eltemetett nukleáris hulladék - az ugyancsak hátrahagyott, egyebek mellett fekáliát és egyéb, mintegy 200 katonától származó hulladékokat tartalmazó masszív konténerekkel együtt - a helyi környezetbe, illetve az óceán vízébe kerülhet 75 éven belül.

Az egykor titkos bázis körül azonban még mindig nagy a homály. A beszámolók például nem fogalmaznak egyértelműen azt illetően sem, hogy a bázist árammal ellátó reaktort is leszerelték-e, avagy az továbbra is a szigeten van.

A 23 millió dolláros beígért dán forrás fedezheti a nukleáris takarítás költségeit a Camp Century-ben.

Ezzel együtt még mindig nincs teljes mértékben felmérve, hogy pontosan mekkora költséggel is járhat a takarítás. Egy tudományos expedíció jelenleg is a helyszínen igyekszik feltérképezni, mekkora fenyegetést is jelent pontosan a veszély.

A többi, kisebb takarítási költségű bázis megtisztításáról vélhetőleg hamarabb döntés születhet.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
online bolt_shutter