Mi hajtja a Teslákat?
Üzlet

Mi hajtja a Teslákat?

Portfolio
Újfajta akkucellákat épít be az új Model 3-ba a Tesla, amelyek méretben és teljesítményben is meghaladják a korábbi, ceruzaelem méretű egységeket. A Model 3 az 50, valamint a 75 kilowattórás energiatároló egységgel is megvásárolható lesz.
A Tesla egészen eddig az 18650-es lítiumion akkucellákat alkalmazta a Model S és a Model X SUV nevű modelljeiben energiatároló kapacitásaként. A cellák mindegyike 65 milliméter hosszú és 18 milliméteres átmérővel rendelkezik, vagyis nem sokkal nagyobb, mint egy közönséges ceruzaelem (AA).

Némileg leegyszerűsítve, a lítiumion akkumulátorok alapvetően három fő komponensből állnak: egy anódból, katódból, illetve a kettőt elválasztó és összekötő, az akkumulátort kitöltő elektrolit oldatból.

A társaság 85 és 90 kilowattórás energiatároló egységei 16 darab akkumulátorcsomagból állnak össze, amelyek mindegyike 444 cellát tartalmaz. 100 kilowattórás egységében ugyancsak 16 csomag van, de ezek mindegyikébe már 516 darab cella fér bele - köszönhetően a hűtőrendszer újrakonfigurálásának.

A Tesla ugyan nem ad garanciát teljesítményromlás ellen, a felhasználók visszajelzései alapján azonban az akkumulátorok évente legfejlebb 2 százalékot veszítenek kapacitásukból. Vagyis alaptalannak tűnik az a különösen az első modell piacra kerülése, 2012 idején hallható fogyasztói aggály, miszerint az autó energiatároló rendszerét esetleg ötévente cserélni kell majd.

Az alábbi, angol nyelvű videó szemléletesen mutatja be, hogyan is működik (együtt) a Tesla energiatároló rendszere és motorja.
Az új Model 3-ban azonban a Tesla már másfajta akkumulátor cellákat alkalmaz. Az úgynevezett 2170-es cella 70 milliméter hosszú, átmérője pedig 21 milliméter. Térfogata 46 százalékkal, hatékonysága pedig 15 százalékkal haladja meg az előző, 18650-es cellát.

Mi hajtja a Teslákat?
Forrás: DNK Power
A Model 3 a 100 kilowattórás erőforrás mellett 50, valamint 75 kilowattórás energiatároló egységgel is megvásárolható lesz. Ezek hatótávolsága egy töltéssel valamivel több mint 350, illetve mintegy 500 kilométer lesz.

Érdekes, hogy az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) saját közlése szerint a 75 kilowattórás akkumulátor képes 80,5 kilowattóra leadására is, vagyis a társaság által megadott adat egyfajta hasznos energiamennyiségre utalhat, nem pedig az elméleti csúcs.

Bizonyos félelmek szerint az elektromos autókba beépített akkumulátorok egy esetleges ütközés esetén potenciális veszélyforrást jelenthetnek az autó utasaira nézve. Hogy mennyire reális ez a kockázat, azt igyekeztek ellenőrizni az alábbi, tengerentúlról származó videóban, amidőn egy kiszolgált Teslából származó akkumulátorcsomagot, illetve cellákat különféle válogatott teszteknek vetették alá. Ennek során egyebek mellett háztetőről hajították le, darabokra szedték, majd fejszével támadtak a cellákra. Az elemek robbanás és bármilyen veszélyre utaló tünet nélkül/mentesen mentek át a tortúrán.
(EVObsession)
Címlapkép: MTI/EPA, Guus Schoonewille
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
bitcoin kriptopénz