Hatalmas bírságot osztottak ki a Magyarországon is terjedő átverésnek
Üzlet

Hatalmas bírságot osztottak ki a Magyarországon is terjedő átverésnek

Portfolio
Az olasz versenyhatóság korábban betiltotta a OneCoin értékesítését, majd nyomozást indított a piramisjáték-gyanús ügyben. A hatóság nemrégiben született döntésében 2,59 millió eurós bírságot szabott ki az Olaszországban OneCoint értékesítő hálózat cégeire értékesítési eljárása miatt. A sztori azért érinti Magyarországot, mert itthon is értékesítik az állítólagos kriptopénzt, és az MNB Piacfelügyeleti munkacsoportja is folyamatosan megfigyelés alatt tartja a sémát.
A OneCoin egy szerte a világon MLM-formában értékesített állítólagos kriptopénz, melyet idén év elején egy újabb hullámban kezdtek el értékesíteni Magyarországon, ezért is írtunk erről összefoglaló cikket.

Május végén az MNB és a Belügyminisztérium több szerve, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Fővárosi Főügyészség, a Legfőbb Ügyészség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Nyomozó Iroda, az Országos Rendőr-főkapitányság piacfelügyeleti munkacsoportja tartott megbeszélést a OneCoinról, erről és a munkacsoport álláspontjáról ebben a cikkünkben számoltunk be.

A munkacsoport folyamatosan elemzi a szükséges/lehetséges lépéseket az ügy kapcsán.

Olaszország versenyhatósága december végén ideiglenesen betiltotta a OneCoint értékesítő cég, a One Network Services Ltd. tevékenységeit Olaszországban. Az itt lefolytatott - több bejelentés miatt elindított - vizsgálat ugyanis kiderítette, hogy oktatási csomagok 140 eurós megvásárlásáért cserébe "jelentős pénzügyi hozamot kínáltak, két éven belül 2800 eurót".

Ezután februárban véglegesen be is tiltották a OneCoin értékesítését, majd bejelentették, hogy mélyebb nyomozást indítanak az ügyben, amely végén 10 ezer és 5 millió euró közötti bírságot szabhatnak ki. Ez a nyomozás zárult le augusztus 10-én, a hatóság 2,59 millió eurós bírságot osztott ki a hálózatban részt vevő cégeknek, úgy mint:
  • OneLife Network LTD 2 millió euró,
  • One Network Services, 500 ezer euró,
  • Easy Life SRL 80 ezer euró
  • két olasz OneCoin értékesítési weblap tulajdonosa, 5 ezer euró.


Az olasz hatóság szerint az oktatócsomagként való értékesítés valójában a befektetésbe való beszállásának a díja volt, és azt sem találták megalapozottnak, hogy egyáltalán tényleg egy kriptopénzbe tették-e a sémában résztvevők pénzét az oktatócsomag megvásárlása után. A hatóság is rögzítette, hogy csak úgy kaptak vissza ténylegesen pénzt a hálózatban részt vevők, ha új tagokat szerveztek be.

A fentieken túl többek között Németország, India, Belize, Kína lépett a tettek mezejére OneCoin-ügyben, de figyelmeztetéseket adott már ki többek között például a brit és a belga pénzügyi felügyelet is. Kapcsolódó cikkeink:
BET
öngondi
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
BET
Olvasta már? Áttörte a falat az OTP