Az ország lehetne a legnagyobb aranykitermelő Európában, de a miniszterelnök nem hagyja
Üzlet

Az ország lehetne a legnagyobb aranykitermelő Európában, de a miniszterelnök nem hagyja

Portfolio
Az egyik legnagyobb külföldi beruházás valósulhatna meg Görögországban, az ország miniszterelnöke, Alekszis Ciprász azonban ellenzi a projektet, emiatt akár 2400 munkahely is veszélybe kerülhet.

Arany, ezüst, maradhat a föld alatt

A Chalkidiki-félsziget hegyei alatt akár 230 tonna arany és akár 1500 tonna ezüst is lehet, legalábbis erre jutottak a kanadai bányacég, az Eldorado Gold szakértői, a kanadai cég görög leányvállalata, a Hellas Gold pedig meg is tette az előkészületeket a nemesfémek kitermelésére. A görög cég már 1200 alkalmazottat foglalkoztat, az alvállalkozóknál további 1200 fő dolgozik, a projektre a kanadai cég közel 2 milliárd dollárt költene.

A Hellas Gold három bányát nyitna, ezek közül kettőben már 2015-ben meg akarta kezdeni a kitermelést a bányatársaság, amit azért nem tettek meg, mert a Ciprász-kormány újra és újra megtagadta az építési és kitermelési engedélyek kiadását. Az energetikáért felelős görög miniszter, Giorgos Stathakis bejelentette, hogy a kormány eljárást indít, amelyben egyeztetésekre kerülne sor a kanadai bányatársaság görög leánycégével, de hogy pontosan miről egyeztetne a kormány és a cég, az nem derült ki, csak annyit tudni, hogy a kormány a közérdeket szeretné védeni, és a környezetvédelmi szabályok betartását szeretné elérni.

George Burns, az Eldorado Gold vezérigazgatója azt állítja, hogy a görög kormány nem kereste meg hivatalosan a kanadai céget azzal kapcsolatban, hogy miről szeretnének egyeztetni velük. Egyesek szerint a görög kormány időhúzásra játszik, azt szeretnék elérni, hogy a kanadai bányacég elálljon a tervétől, és ne induljon meg az arany kitermelése. A második bánya megnyitásának hivatalos ünnepségét eredetileg júniusban, később szeptember 15-én tartották volna, a helyi politikusokat és a bányacég vezetőit már meg is hívták, de a cég elhalasztotta az ünnepséget, mivel a bányatársaság nem kapta meg a megfelelő engedélyeket.

Az Eldorado Gold eddig közel 1 milliárd dollárt költött a görögországi bányáira, és további 1 milliárd dollárt költene, hogy azokat 25 éven keresztül működtesse. A kanadai vállalat már nem zárja ki, hogy feladja görög projektjeit, a vezérigazgató szerint a vállalatnak felelősen kell bánnia a részvényesek tulajdonával, ezért felülvizsgálják a görög befektetéseiket.

Sok a baj a bányákkal

A helyi lakosok megosztottak azzal kapcsolatban, hogy megadják-e az engedélyeket a bányatársaságnak. Egyesek szerint minden befektetőt tárt karokkal kell fogadni, aki beruházásokat hajt végre, és munkahelyeket teremt, mások szerint viszont környezeti veszélyekkel jár az aranybányászat, ezért a várható haszon ellenére is meg kell akadályozni, hogy a bányacég megkezdhesse a kitermelést. A 2400 alkalmazott és családtagjaik természetesen a bányák megnyitása mellett állnak ki, a projekt ellenzői viszont attól tartanak, hogy a bányászat miatt visszaeshet a turizmus, és szennyezőanyagok kerülhetnek a talajba, és az édesvízkészletek is szennyeződhetnek. A tiltakozásokat a Ciprász baloldali Sziriza pártja és az Arany Hajnal nevű szélsőjobboldali párt támogatásával szervezik. És tiltakozás alatt nem csak tüntetésekre kell gondolni, annál sokkal brutálisabb eszközökhöz is nyúlnak a projekt ellenzői. 2013-ban például felfegyverzett álarcosok támadták meg az egyik bányát, megkötözték az őröket, akiket benzinnel öntöttek le, az épületeket pedig felgyújtották.

Az aranybányák ellenzői szerint katasztrofális környezeti hatásai lehetnek a kanadai cég projektjének, többek között azzal érvelnek, hogy az aranytartalmú ásványok feldolgozása során használt cianidos lúgzás miatt mérgező anyagok kerülnek a talajba, az Eldorado Gold azonban tagadja a vádakat, a cég egy másik speciális olvasztási eljárást használnak majd az arany kinyerésére. Erre azonban nem biztos, hogy lesz is lehetőségük, Panos Kammenos védelmi miniszter, a jobboldali populista párt, a Független görögök vezetője csalással és pénzmosással vádolja Hellas Goldot.

Görögország az élre ugrana

Amennyiben az Eldorado Gold megnyithatná a bányáit, és helytállóak lennének a cég becslései a görögországi aranykészletekről, akkor Görögország a legnagyobb európai aranykitermelővé léphetne elő. Jelenleg Finnországban termelik ki a legtöbb aranyat Európában, a listán a finneket Svédország és Bulgária követi. Csak hogy perspektívába helyezzük, Európa a világ aranykitermelésének kevesebb mint 1 százalékát adja, a legnagyobb aranykitermelő országok Kína, Ausztrália és Oroszország.

Az ország lehetne a legnagyobb aranykitermelő Európában, de a miniszterelnök nem hagyja

Esik az Eldorado árfolyama

Részben a görögországi bányák megnyitásával kapcsolatos problémák miatt esik most már évek óta az Eldorado Gold árfolyama, az elmúlt 5 évben 82 százalékot, csak idén 45 százalékot esett az árfolyam.

Az ország lehetne a legnagyobb aranykitermelő Európában, de a miniszterelnök nem hagyja
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
google